09 mart. 2024 | 11:50

România a câștigat procesul aurului de la Roșia Montană. Anunț major din SUA

News
România a câștigat procesul aurului de la Roșia Montană. Anunț major din SUA
România a câștigat procesul în dosarul Roșia Montana

România a câștigat procesul aurului de la Roșia Montană. După 9 ani de procese, verdictul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington a fost unul favorabil pentru țara noastră. Astfel, compania Gabriel Resources, cea care urma să exploateze aurul de la Roșia Montană, trebuie să plătească toate cheltuielile aferente procesului, în jur de 1,4 milioane de dolari.

România a câștigat procesul aurului de la Roșia Montană

Vești bune pentru România! Țara noastră a câștigat procesul aurului de la Roșia Montană. Decizia a venit după 9 ani de procese. Acum, compania care urma să exploateze aurul de la Roșia Montană, Gabriel Resources, trebuie să plătească cheltuieli de judecată de 1,4 milioane de dolari.

Verdictul definitiv a fost transmis de către Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID). Tribunalul arbitral a decis următoarele:

Decizia este una definitivă

1. Respinge în unanimitate obiecțiile pârâtului cu privire la competența Tribunalului şi la admisibilitatea pretențiilor;

2. Respinge pretențiile reclamanților pe fond în temeiul BIT Canada-România şi în temeiul BIT Marea Britanie-România” – acesta este un prim fragment din decizia luată. În cazul în care a ar fi pierdut procesul, România ar fi putut plăti despăgubiri de până la 6,7 miliarde de dolari companiei Gabriel Resources”.

„După nouă ani de proces, acest dosar se închide printr-o decizie definitivă și executorieS-a putut ajunge la această soluționare favorabilă mai ales ca urmare a muncii depuse de experții Ministerului de Finanțe condus de Marcel Boloș și de echipa de avocați selecționată de minister. Mulțumesc tuturor celor care au muncit pentru cauza României”, a declarat Președintele Senatului, Nicolae Ciucă.

Vezi și: Totul despre afacerea Roșia Montană. Ce se întâmplă în prezent

Ce au declarat politicienii

Și premierul Marcel Ciolacu a venit cu unele precizări în acest sens. Roşia Montană rămâne în patrimoniul mondial UNESCO, iar statul român nu va plăti nici o despăgubire.

„Am câștigat procesul Roșia Montană!!! Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru ticăloșia unor antiromâni! Mulțumesc echipei de avocați care a reprezentat România cu profesionalism, cinste și onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale! Nu am acceptat jaful în cazul vaccinurilor anti-Covid, nu am făcut-o nici acum! Bravo, România!”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Luna trecută, Guvernul se pregătea să plătească despăgubiri în cazul procesului privind Roșia Montană pentru Gabriel Resources, compania care deține licența de exploatare, conform Libertatea. Dacă ar fi pierdut procesul din America, România ar fi trebuit să plătească despăgubiri de 3,2 miliarde de dolari.

Gabriel Resources nu vrea să renunțe la Roșia Montană

După ce au pierdut procesul cu România în dosarul Roșia Montană, reprezentanții companiei Gabriel Resources au anunțat că există posibilitatea contestării deciziei instanței.

„Compania își exprimă dezacordul ferm cu decizia majorității, care este total incompatibilă cu orice evaluare obiectivă a probelor prezentate în acest caz, așa cum demonstrează convingătoarea opinie divergentă a unuia dintre arbitri. Compania analizează decizia Tribunalului împreună cu consilierii săi juridici pentru a-și evalua opțiunile, inclusiv de a contesta decizia prin intermediul procedurii de anulare prevăzute de Convenția ICSID. Considerăm că decizia majorității este profund eronată”, a transmis compania canadiană într-un comunicat de presă.

Istoric Roșia Montană

Totul a început după ce Guvernul, condus atunci de Victor Ponta, a aprobat, pe 27 august 2013, un proiect de lege care reglementa exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană. Ulterior, au avut loc proteste masive față de proiectul minier de la Roșia Montană. Oamenii au ieșit în stradă, exprimându-și nemulțumirea față de exploatarea aurului în zonă.

De-a lungul timpului, Roșia Montană a devenit un simbol al luptei pentru drepturile omului și protecția mediului în România și dincolo de granițele sale.

În anul 2017, compania canadiană, Gabriel Resources, a adus România în fața unui Tribunal al Băncii Mondiale. Pe de altă parte, în 2021, Roșia Montană a fost inclusă în patrimoniul UNESCO. Atunci, UNESCO recomanda evitarea exploatărilor miniere în zonă și impunea luarea de măsuri suplimentare pentru conservarea sitului.

Parteneri
Se spală sau nu în a treia zi de Paște? Ce spun preoții despre Marțea Albă
Redactia.ro
Ultimii condamnați la moarte de Ceaușescu, în perioada comunistă. Ce fapte au comis „Bachus” și Ion Pistol, doi dintre cei mai cunoscuți infractori din istoria României
Click.ro
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50 de ani, experții au aflat motivul
Digi24
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția a vorbit de un "un atac sinistru de tip paramilitar"
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Buletinele vor fi înlocuite de noua carte de identitate pe model european
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Șoferii cu mașini pe benzină vor plăti mai mult. Decizie în România, în a doua zi de Paște
Capital.ro
Horoscop 7 mai 2024. Capricornii își urmează ambițiile. Racii trebuie să fie atenți la finanțe
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
În cât timp iese alcoolul din sânge. Când te poți urca la volan dacă vrei să conduci
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Delia, în vacanță cu părinții! În ce destinație de vis i-a dus pe mama și tatăl ei de Paște. Imagini rare
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro