19 iun. 2023 | 10:55

Unul dintre cei mai mari actori ai României, interzis la televizor timp de 12 luni. ”Îți venea să urli”

Monden
Unul dintre cei mai mari actori ai României, interzis la televizor timp de 12 luni. ”Îți venea să urli”
„Am fost interzis în televiziune vreun an și ceva”

A fost și este unul dintre cei mai mari actori ai României, iar publicul român de teatru și film îl cunoaște din multele producții de la TNB, sau din filme, precum ”Moromeții”, ”Tănase Scatiu”, sau ”Iarba verde de acasă”, precum și din celebrul serial de televiziune ”Lumini și umbre” din 1979. Dar, deși un actor extrem de cunoscut și popular, în perioada de tristă amintire a trecut printr-o perioadă extrem de grea, fiind interzis la televizor timp de 12 luni. Citește mai departe și vezi despre ce actor este vorba.

Maestrul Florin Zamfirescu, unul dintre cei mai mari actori ai României

Astăzi ajuns la o frumoasă vârstă de 74 de ani, marele Florin Zamfirescu este, fără doar-și-poate, unul dintre cei mai mari actori ai României. În anii comunismului, când la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie ”Ion Luca Caragiale” din București, erau doar câteva locuri și extrem de mulți candidați, tânărul Florin Zamfirescu intra primul, urmând cursurile Facultății “Arta Actorului”, la clasa profesorului Constantin Moruzan, absolvind-o 1971 ca șef de promoție.

Vezi și: Doliu în România. Unul dintre actorii din „Nea Mărin miliardar“ a murit. Thury Ștefan avea 81 de ani

Din anul absolvirii institutului și până în 1996, când devenea profesor universitar la același institut, azi denumit UNATC, Florin Zamfirescu a jucat pe marile scene ale teatrului românesc, la Târgu Mureș, Teatrul Giulești, Teatrul Bulandra și pe marea scenă a Teatrului Național din București.

Vezi și: Ce îi reproșează Florin Zamfirescu lui Nicu Rață din ”Las Fierbinți”, fostul lui student: „Mă așteptam la mai mult, i-aș fi văzut o altă carieră”. EXCLUSIV

Debutul și-l făcea cu un an înainte de a da la institut, pe când era elev la liceu, în cadrul unei emisiuni televizate la Televiziunea Națională, concurs denumit ”Dialog la distanță”. A avut de-a lungul carierei sale nu mai puțin de 30 de roluri în producții cinematografice, cele mai reprezentative fiind în ”Moromeții”, din 1987, în rolul lui Stan Țugurlan, sau cel din 1976 din ”Tănae Scatiu”. Pe micul ecran avea să apară într-unul din cele mai populare seriale TV românești, semnat de Andrei Blaier și Mihail Constantinescu, ”Lumini și umbre”.

Marele artist, activ în spațiul media

După anii 90, Florin Zamfirescu avea să devină mult mai activ ca și formator de opinie, apărând din ce în ce mai des pe micile ecrane, în dezbaterile sociale și politice, fiind un aspru critic al sistemului.

Vezi și: Bărbatul celebru din România care a supărat-o foc pe Elena Ceauşescu. Ce a făcut, de fapt: „Coana mare vedea tot”

Cele mai importante apariții avea să le aibă în ultimii ani, mai ales după ultimele crize, pandemie, economice, etc. După anul 2019 când lua decizia de a se retrage din viața teatrală și pedagogică, Florin Zamfirescu spunea că se concentrează pe viața personală, mutându-se undeva la țară, alături de actuala sa soție, Daciana Toma.

Florin Zamfirescu, interzis la televizor timp de 12 luni în perioada comunistă

Dar, ca mulți alți actori ai generației sale, devenind incomod pentru locatarii Birourilor unu și doi, avea să treacă printr-o perioadă extrem de grea. Conform celor de la cancan.ro, marele actor a povestit despre momentul în care avea să fie interzis la televizor timp de 12 luni în perioada comunistă:

„Am fost interzis în televiziune vreun an și ceva, pentru că nu am vrut să recit de Ziua Femeii, pentru Ceaușeasca. M-au invitat, și le-am zis că am ceva de Coșbuc.

Aveau însă ei poeziile lor, iar când m-am uitat pe prompter, trebuia să spun ceva gen Mândria, România, Elena Ceaușescu. Și am plecat. Alea nu erau poezii.

Apoi s-a dat ordinul să nu calc în televiziune. Dar eu aveam și alte treburi, eram asistent la Facultatea de Teatru, făceam film după film”, povestește Florin Zamfirescu publicației amintite.

După acest episod, revenind la gânduri bune, cei doi dictatori anulau decizia de a-l interzice pe marele actor, așa că avea să revină în cele din urmă, inclusiv pe micile ecrane.

Parteneri
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani și se vehiculează că a semnat deja cu Antena 1
Redactia.ro
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie
Click.ro
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și un gest de umanitate din partea noastră”
Digi24
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își mutila și castra victimele a fost închis pe viață
Digi24
Adelina Pestrițu zguduie internetul românesc cu cel mai recent anunț. Mii de oameni au reacționat!
Unica.ro
Andrei Caramitru îi umilește pe românii care câștigă mai puțin de 1.500 de euro
EVZ.ro
Star Matinal. Dan Ciotoi, luptă cruntă cu boala! Cum a fost salvat artistul, în ultima clipă. A fost la un pas de moarte: ”Dacă întârziam câteva ore...” / VIDEO
Spynews
Stăpânii de câini au INTERZIS. Închisoare de la 2 la 7 ani
Capital.ro
Horoscop 15-31 mai 2024, cu Cristina Demetrescu. Gemenii dau lovitura pe termen lung, Fecioarele se reinventează
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
PRIMUL mesaj al lui FLORIN PIERSIC: ”Sunt VIU...”
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Horoscop săptămânal 13 - 19 mai 2024: Taurii au o perioadă deosebită în viața lor
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro