Ungurii laudă România. Ce a descoperit un maghiar când a ajuns la Cluj și Timișoara

Ungurii laudă România. Ce a descoperit un maghiar când a ajuns la Cluj și Timișoara
Ce a descoperit un maghiar când a ajuns la Cluj și Timișoara

Un tânăr maghiar din Budapesta a venit în țara noastră și a petrecut mai multe zile la Cluj și la Timișoara, deși i s-a recomandat că ar fi mai prudent să se gândească de ori înainte de a face acest pas, întrucât ar putea fi înjurat și tratat urât doar pentru că e maghiar.

Tânărul maghiar care a vizitat România

Însă Nagy Zsolt, căci așa îl cheamă, a rămas plăcut surprins de țara noastră și de orașele în care a stat câteva zile și chiar spune că și-a făcut prieteni.

„Am intrat în ţară undeva aproape de Timişoara şi am petrecut câteva zile la Deszo şi la Janos, doi prieteni maghiari care locuiesc acolo. Când m-am întors din Cluj am trecut din nou pre acolo şi am prins două zile din Zilele maghiare din Timişoara. Acolo venit foarte multă lume şi nu numai maghiari, ci şi români. A fost o atmosferă plăcută, total diferită de ce mi s-a spus că mă aşteaptă”, a spus el.

În Timişoara, el i-a cunoscut şi pe George şi Laura, doi tineri români cu care s-a și împrietenit.

„Timişoara e un oraş frumos, are arhitectură foarte asemănătoare cu oraşele de la noi din Ungaria. Şi oamenii seamănă, iar în Timişoara sunt foarte mulţi maghiari. Dar aş vorbi în primul rând despre românii pe care i-am cunoscut.

Oameni serioşi, simpatici şi foarte de treabă. Prin Ungaria se mai vorbeşte de Transilvania mare care include şi Timişoara şi care ar fi fost maghiară, dar înţeleg că şi în România se discută acest subiect. Ei bine, habar nu am a cui a fost Transilvania, dar ştiu că m-am înşelat în privinţa românilor. Majoritatea sunt oameni de treabă”, a scris tânărul pe Facebook.

La anul va veni pe litoralul românesc

Apoi, din Timişoara, tânărul maghiar a mers la Cluj, unde a fost impresionat deopotrivă de oameni și locuri, făcându-și și aici prieteni.

„În Cluj am fost la Andreea, o tânără maghiară care locuieşte într-un cartier sus pe un deal, într-o zonă superbă a oraşului. De fapt, oraşul Cluj e superb, e înconjurat de dealuri şi de munţi, iar clădirile din zona centrală te duc cu gândul la Budapesta şi Viena. Aici i-am cunoscut pe Mihai şi Cristian, doi români simpatici. Cristian e soţul Andreei şi am putut să văd cu ochii mei că ungurii şi românii pot să aibă familii frumoase şi să se înţeleagă exemplar”, a mai notat el.

Iar din Cluj, Nagy Zsolt ar fi vrut să vină la Bucureşti, însă a decis să amâne vizita pentru anul care vine. S-a întors însă la Timișoara, unde a participat la evenimentul Zielele maghiare.

„La vară vreau să merg pe litoralul românesc şi să mă opresc câteva zile şi la Bucureşti. Am văzut nişte imagini pe Youtube cu Bucureştiul şi mi-au placut mult”, a mai adăugat el.