Ce spune Petre Roman despre Alexandru Mironov și rolul lui de la Revoluția din ’89: „Eu știu exact ce a făcut” (exclusiv)

Ce spune Petre Roman despre Alexandru Mironov și rolul lui de la Revoluția din '89: „Eu știu exact ce a făcut” (exclusiv)
Petre Roman ii ia apararea lui Alexandru Mironov in ceea ce priveste participarea la Revolutie

S-a aflat ce spune Petre Roman despre Alexandru Mironov și rolul lui de la Revoluția din 1989. Fostul prim-ministru al României de după Revoluția din 1989 a sărit în apărarea lui Alexandru Mironov, căruia i-a fost retras certificatul de revoluționar.

Petre Roman, despre anularea certificatului de revoluționar al lui Alexandru Mironov. „A avut curajul în acea perioadă…”

Petre Roman spune că știe cu exactitate ce contribuție a avut colegul său la Revoluția din decembrie 1989 și critică decizia prin care acestuia i se anulează certificatul de revoluționar cu rol determinant.

Fostul premier Petre Roman, actual director general al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, consideră că recentele decizii ale unei comisii din cadrul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor prin care au fost anulate mai multe certificate de revoluționar sunt discutabile.

Alexandru Mironov, președintele Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989

Fostul premier s-a referit la cel mai recent caz de acest gen, cel al lui Alexandru Mironov, care este și președintele Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989.

„Formula prin care acea comisie a unei instituții pur birocratice, cum este Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor, a găsit de cuviință să facă una și alta mi se pare una detestabilă. Ea pare menită să înlăture pur și simplu o secvență amplă din istoria noastră recentă. Certificatele de revoluționar acordate unuia sau altuia au fost acordate în urma unor decizii ale unor comisii parlamentare de specialitate sau ale unor asociații de revoluționari. Iar acelor decizii li se interpune mai nou una pe care nu ezit să o calific drept incorectă și inacceptabilă”, a precizat Petre Roman, potrivit impact.ro.

Alte două certificate de revoluționar au fost anulate

Fost premier al României între 1989 și 1991, Petre Roman a avut un rol activ în evenimentele în urma cărora regimul comunist reprezentat de Nicolae Ceaușescu a picat, fiind înlocuit cu un altul, condus după 22 decembrie 1989 de către Ion Iliescu alături de alte figuri din eșaloanele secundare ale structurilor de partid și de stat.

Actualul director general al Institutului susține că nu poate vorbi în cunoștință de cauză despre alte cazuri de anulare alte unor certificate de revoluționar, cum ar fi cazul lui Cornel Dinu, fost secretar de stat după 1990  în primul guvern condus chiar de Petre Roman, sau cel al cunoscutului actor de comedie Alexandru Arșinel. Ambii au rămas în ultima lună fără certificatele de revoluționar cu rol determinant la Revoluție.

Petre Roman știe ce a făcut Alexandru Mironov la Revoluția din 1989

„În cazul lui Alexandru Mironov, întâmplarea face că știu foarte bine cum stau lucrurile. Personal, am discutat de mai multe ori cu foști angajați ai Radioului Public, instituția unde activa Alexandru Mironov în decembrie 1989”, mai spune Petre Roman.

Conform lui Petre Roman, nu există dubii asupra unei „autentice acțiuni și activități de revoluționar atunci când vine vorba despre Alexandru Mironov”.

Ce a făcut Alexandru Mironov la Revoluție

„Știu cu exactitate, spre exemplu, că Alexandru Mironov a avut curajul în acea perioadă să se opună directivelor sau direcțiilor care încă mai soseau în ultimele zile și ore ale perioadei lui Ceaușescu, legate de activitatea Radioului Public, el fiind angajat acolo.

Tot el a fost cel dintâi care le-a cerut militarilor care asigurau paza Radioului să nu mai asculte de ordinele superiorilor, în condițiile în care lucrurile se puseseră în mișcare. Ca atare, consider că a avut o autentică acțiune și atitudine revoluționară!”, a precizat Petre Roman, conform sursei citate mai sus.