19 dec. 2023 | 14:09

Cum a devenit Moş Crăciun Moş Gerilă în comunism. Nicolae Ceauşescu a vrut ca românii să uite de naşterea lui Iisus

Diverse
Cum a devenit Moş Crăciun Moş Gerilă în comunism. Nicolae Ceauşescu a vrut ca românii să uite de naşterea lui Iisus
Cum a devenit Moş Crăciun Moş Gerilă în comunism. Nicolae Ceauşescu a vrut ca românii să uite de naşterea lui Iisus/ sursa foto: profimedia

În noaptea de 24 spre 25 decembrie, copiii din întreaga lume îl așteaptă pe Moș Crăciun să le aducă daruri multe. Puțini știu că pe vremea fostului dictator Nicolae Ceaușeascu, Moș Crăciun a fost înlocuit de Moș Gerilă. Atunci, unii comuniști au decis ca românii să uite de nașterea lui Iisus și să șteargă definitiv sărbătoarea Crăciunului. Iată cum s-a procedat!

Cum l-a schimbat Nicolae Ceaușescu pe Moș Crăciun în Moș Gerilă

Cât timp a fost la putere, Nicolae Ceaușescu a schimbat mai multe tradiții și obiceiuri legate de sărbătorile de iarnă. Astfel, vreme de câteva decenii, Moș Crăciun a fost Moș Gerilă, iar bradul de Crăciun era numit pomul de iarnă.

Mai exact, la jumătatea secolului 20, comuniștii l-au transformat pe Moș Crăciun în Moș Gerilă, întrucât își doreau ca poporul român să devină ateu și să nu mai păstreze tradițiile și obiceiurile creștine de astăzi. În plus, câteva decenii, românii au lucrat în zilele de Crăciun, iar Moș Gerilă venea mereu în noaptea de Revelion. La vremea respectivă, sărbătorile de Crăciun erau sărbători de iarnă.

De asemenea, sărbătorile de iarnă începeau abia după 27 decembrie, iar Moș Gerilă venea în casele copiilor fie în noaptea de 30 spre 31 decembrie, fie în noaptea de Revelion.

Citește și: De ce Nicolae Ceaușescu l-a transformat pe Moș Crăciun în Moș Gerilă. Cum arăta bradul în perioada comunistă

Românii nu erau liberi în zilele de Crăciun

Bradul de Crăciun, Moş Crăciun şi sărbătoarea creştină a Naşterii Domnului au fost, practic libere, până spre sfârşitul anilor ’40.

Prima dată, comuniștii au decis de a şterge Crăciunul din calendarul românilor, astfel ca zilele de 25 şi 26 decembrie să fie lucrătoare. Din anul 1948, zilele de sărbătoare cu cruce roșie au fost transformate în zile obişnuite de lucru. Iar Moșul Crăciun, cel care le aducea daruri copiilor cuminți, a început să poarte denumire de Moș Gerilă.

Drept urmare, startul sărbătorilor de iarnă se dădea după 27 decembrie, când trecea Sărbătoarea sfântă. Moş Gerilă poposea în case în ultimele nopţi din an, 30 sau 31 decembrie.

Serbările Pomului de Iarnă aveau loc în uzine și fabrici, acolo unde toți copiii erau chemaţi în faţa Moşului să recite poezii, iar mai apoi răsplătiţi cu pungi cu dulciuri.

De asemenea, și versurile care erau special create pentru Moș Gerilă aveau tentă comunistă: copii cât mai cuminţi, cu note mari, clase fără corigenţi, cadouri cât mai puţine: „Moş Gerilă, toţi îmi spun Că eşti darnic şi eşti bun Dar să stii mai din’ainte C-am fost băieţel cuminte, Şi mai spun aşa să ştii Ca eu nu-ţi cer jucării Cum ţi-ar cere şi alţi copii. Însă nu m-aş supăra Dacă tot mi-ai da ceva”. 

Și colindele de Crăciun au fost modificate

Nu doar Moș Crăciun a fost schimbat, ci și cântecele şi colindele specifice sărbătorilor de iarnă. Pluguşorul în varianta clasică nu a mai fost recitat vreme de câteva decenii, pentru că Ceauşescu a decis înlocuirea lui cu o variantă de partid.

„Aho, aho, copii şi fraţi/ Staţi puţin şi nu mînaţi/ Şi urarea mi-ascultaţi/ C-am pornit-o de cu zori/ Prin ţară colindători/ Prin oraşe, prin comune/ Cu urările străbune/ De viaţă, de sănătate/ La constructorii voinici/ La mineri, la-nvăţători/ Că ni-e ţara cîmp de flori/ Răsădit de muncitori/ Tînăr să se-nalţe-n soare/ Cu uzine, cu ogoare/Şi cu vise minunate.

Anul care s-a-ncheiat/ A fost mîndru … Pentru zile minunate/ De partid asigurate/Anul care s-a-ncheiat/A fost mîndru şi bogat/Am’nălţat un imn ales/ Pentru-al XII-lea Congres/Cîntând dragostea fierbinte/ Pentru bravul preşedinte/Reales de-al ţării For/ Şi de întregul popor/ Să ne fie înainte/Înţelept conducător/ Nalt exemplu, far şi zbor ….”, suna Pluguşorul din 1980.

Citește și: Când a fost împodobit primul brad de Crăciun în România. Tradiţia avea deja sute de ani în alte ţări

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Generalul american Ben Hodges crede că Rusia a declanșat deja Al Patrulea Război Mondial
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Pericolul bine ascuns din bucătărie. Aparatul plin de ciuperci și mucegai
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Decizie pentru șoferii cu mașini pe benzină sau motorină. Sunt taxați în plus de azi
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! CINE intră de fapt în TURUL II
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro