Revoluția din 1989, cunoscută și sub numele de Revoluția Română, a fost un eveniment istoric major în România care a avut loc în decembrie 1989. Aceasta a condus la prăbușirea regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu și la sfârșitul epocii comuniste în țară. O mulțime de oameni și-au pierdut viața atunci, printre care și Lepa Bărbat.
Lepa Bărbat este considerată primul martir al Revoluției. Aceasta a fost ucisă în plină zi, când a mers cu familia în Piața Libertății. Ea a fost cea care a vrut, cu orice preț, să meargă la fața locului să vadă ce se petrece, așa cum povestește fiica sa, ce pe vremea aceea avea doar 12 ani și a trăit clipe de groază.
„Mama a insistat să mergem în centru, să vedem ce se întâmplă. Vedeam niște oameni venind dinspre Piața Vasile Alecsandri și ne-am dus. Când am intrat în Piața Libertății, am văzut că ardea chioșcul de ziare, pe linia de tramvai.
Piața era goală. Doar noi trei. Mai erau niște militari în fata garnizoanei”, povestea Ioana în urmă cu câțiva ani, pentru Digi24.
În după-amiaza zilei de 17 decembrie 1989, Timișoara era cuprinsă de haos. Mii de oameni, pentru a treia zi consecutiv, umpleau străzile într-o revoltă furioasă, confruntându-se singuri cu întregul aparat de represiune. În acest context, Nicolae Ceaușescu a ordonat eliminarea „huliganilor”, considerați dușmani ai socialismului.
În Piața Libertății, Ioana și părinții ei erau martorii acestui moment crucial într-o duminică tragică. Însă, în acel moment, destinul Ioanei a suferit o schimbare radicală: mama ei a căzut la pământ. Au început să tragă din senin, fără avertisment, iar Lepa Bărbat a avut ghinionul să fie și ea atinsă mortal.
„Pur şi simplu au început să tragă fără avertisment. Mi-aduc aminte că am luat-o la fugă toţi trei. Nu ştiu cât a durat, probabil câteva secunde, nu pot să-mi dau seama. S-a făcut linişte dintr-o dată şi asta a fost tot.
A murit pe loc, a fost împușcată în cap. La tata i-am zis: hai să plecăm că mama e moartă. Și el mi-a zis: nu pot că şi eu sunt împuşcat”, povestește Ioana Bărbat.
Mama sa s-a prăbușit imediat la pământ, iar tot ce își dorea Ioana Bărbat era să rămână măcar alături de tatăl ei. Din nefericire, însă, și acesta a fost împușcat, moment în care copila de doar 12 ani a simțit că viața ei se ruinează, devenind, dintr-odată, orfană.
Din documentele procesului de la Timișoara a reieșit că cel responsabil de împușcarea părinților a fost maiorul de securitate Vasile Joitoiu. Martorii militari au relatat că Joitoiu a pariat că poate împușca întreaga familie Bărbat cu o singură rafală.
Cu toate acestea, el a pierdut pariul, pentru că fetița a scăpat nevătămată, dar a rămas cu traume ce nu s-au vindecat niciodată. Cu toate că evenimentul a avut un final neașteptat, fetița nu va uita niciodată cuvintele transmise de cel care a tras asupra familiei sale și i-a distrus copilăria:
„Înjurături, ameninţări: nu mai plânge, nu te mai văita, te omor şi pe tine”
Lepa Bărbat, mama Ioanei, a intrat in istorie drept primul martir al Revoluției române. Ioana Bărbat a ajuns să stea ore în șir pe holurile spitalelor, să ia parte de agitația de acolo și eforturile medicilor de a trata toți oamenii ce fuseseră împușcați. În acea seară, alte 75 de persoane au pierit, exact ca mama sa.
Ioana Bărbat și-a văzut mama ultima dată pe targă, după care nu a mai avut ocazia să își ia rămas bun. Trupul acesteia a fost dus la morgă, după care la crematoriu, unde a fost ars, la fel cum au pățit și alte 42 de trupuri neînsuflețite.
Te-ar putea interesa și: Codurile secrete ale caselor lui Nicolae Ceaușescu. Nu s-a mai vorbit despre ele de la Revoluție
„Adusă cu o salvare, am văzut-o pe targă înainte să o bage la morgă… şi după aceea nu am mai văzut-o niciodată”, spune ea.
Ioana Bărbat a fost complet marcată de această tragedie. Sora mai mare a femeii spune că tânăra de atunci a suferit crunt după pierderea mamei sale, de care era foarte atașată. Seri la rând, aceasta se ascundea în dulap, unde plângea în hohote, cu hainele acesteia în brațe.
Angela Bărbat, sora ei, a aflat de moartea mamei lor abia ziua următoare. De atunci, a devenit omul de bază al familiei. Ziua trebuia să aibă grijă de sora ei mai mică, în timp ce noaptea mergea să își vegheze tatăl la spital, singurul lor sprijin de atunci, după ce femeia care le-a dat naștere le-a părăsit pe neașteptate.
La vârsta de 46 de ani, Ioana Bărbat își continuă viața, încercând să șteargă amintirile dureroase care au marcat-o acum 30 de ani. Trauma pe care a experimentat-o și întrebările fără răspuns care i-au bântuit mintea timp îndelungat reprezintă povești fără un sfârșit clar.
Deși cunoaște vinovatul și îi cunoaște numele, povestea ei rămâne neîncheiată. Niciodată nu și-a găsit liniștea și a suferit crunt după pierderea mamei. A renunțat să mai ofere interviuri de ani buni, pentru că nu mai are putere să vorbească despre cea mai grea experiență pe care a avut să o trăiască din cauza Revoluției de la 1989, care i-a distrus familia.