Care este înșelătoria care face ravagii pe WhatsApp. Iată cum poți rămâne fără bani. Oamenii din Marea Britanie au fost escrocați cu nu mai puțin de 50.000 de lire sterline cu acest tip de escrocherie. De altfel, între lunile august și octombrie, s-au raportat 25 de cazuri de escrocherie, iar pagubele s-au ridicat la mii de lire sterline.
Cea mai nouă formă de înșelătorie pe WhatsApp vizează părinții. Escrocii se prezintă ca fiind niște copii suferinzi care au nevoie urgentă de bani. Și așa cetățenii din Marea Britanie au fost escrocați de aproximativ 50.000 de lire sterline în total. O mamă din Bedford și-a expus pățania pe Facebook din Bedford ca să-i avertizeze pe alții.
„Hei, mamă, sunt eu. Am un număr nou, așa că îl poți șterge pe cel vechi”, a sunat textul inițial de la escroc.
Când femeia a întrebat cine este în spatele mesajului necunoscut, el a răspuns „Cel mai mare și mai drăguț copil al tău xx”.
Escrocul a continuat să explice că are un telefon nou și că era în proces de „transferă totul”, susținând că aplicația bancară l-a blocat timp de 48 de ore.
„Foarte enervant pentru că nu pot face nimic în privința asta. Ai putea să plătești pentru mine o factură și voi returna banii cât mai curând posibil? Îmi pare rău că te deranjez cu asta”, a spus textul escrocului.
Cu toate acestea, în loc să transfere imediat banii, femeia și-a sunat fiica, care a confirmat că nu trimite mesajele.
Dându-și seama că era vizată de un escroc, femeia i-a avertizat imediat pe ceilalți despre vicleșug. Nu este prima dată când o astfel de tactică este folosită pentru a comite fraude pe Whatsapp. În august, o asistentă a fost înșelată cu 2.500 de lire sterline, după ce un escroc s-a prefăcut că este fiul ei.
În septembrie, utilizatorii Whatsapp au fost avertizați cu privire la escrocheria prin care infractorii ar putea fura bani de la mii de oameni.
„WhatsApp protejează mesajele personale ale utilizatorilor noștri cu criptare end-to-end, dar vrem să le reamintim oamenilor că toți avem un rol de jucat în menținerea conturilor în siguranță, rămânând vigilenți la amenințarea escrocilor”, a spus managerul de politici Kathryn Harnett, notează metro.co.uk.
„Îi sfătuim pe toți utilizatorii să nu partajeze niciodată codul PIN din șase cifre altora, nici măcar prietenilor sau familiei, și recomandăm tuturor utilizatorilor să configureze verificarea în doi pași pentru un plus de securitate.”
Așadar, dacă primești un mesaj suspect, a suna sau a solicita o notă vocală este cel mai rapid și simplu mod de a verifica pe cineva, conform WhatsApp.