Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a pus luni Uniunea Europeană pe jar, implorând blocul european să își exprime sprijinul și să acorde țării sale statutul de membru imediat al UE, în timp ce luptă împotriva invaziei Rusiei. Tot ieri acesta a semnat cererea de aderare la blocul european, ulterior fiind susținut de 8 state membre, care și-au dat deja acordul.
Pus sub presiunea bombelor rusești, Volodimir Zelenski a făcut ieri pasul, într-un fel anticipat de analiștii politici internaționali. În plină ofensivă rusească la porțile Kievului, președintele ucrainean anunța semnarea cererii de aderare în blocul european, cerând acestora să treacă totul printr-o procedură de urgență.
„Cerem Uniunii Europene aderarea imediată a Ucrainei prin intermediul unei noi proceduri speciale. Scopul nostru este să fim împreună cu toți europenii și, cel mai important, să fim pe picior de egalitate.
Sunt sigur că este corect. Sunt sigur că este posibil.”, a declarat Volodimir Zelenski, vorbind pe canalul său Telegram, în timp ce luptele cu trupele rusești continuau în întreaga țară.
Solicitarea liderului ucrainean de aderare imediată a fost un pas înainte față de apelul său de la sfârșitul săptămânii trecute pentru o decizie rapidă cu privire la aspirațiile UE ale țării sale.
De asemenea, a venit la o zi după ce președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că locul Ucrainei este în UE. „Sunt unul dintre noi și vrem să intre în UE”, a declarat aceasta pentru postul de televiziune Euronews.
Însă von der Leyen nu are puterea de a acorda statutul de membru al UE niciunei țări și nici măcar de a conferi statutul oficial de candidat la aderare. Astfel de decizii trebuie să fie aprobate de toate cele 27 de țări membre ale blocului comunitar, care au avut dezacorduri puternice în ultimii ani cu privire la extinderea UE.
Întrebat despre perspectivele de aderare ale Kievului înainte de ultimul apel al lui Zelenski, Charles Michel, președintele Consiliului European a recunoscut că există „opinii și sensibilități diferite în cadrul UE cu privire la extindere”.
Cu toate acestea, unele capitale central-europene fac presiuni pentru a primi un semnal că Kievul este cel puțin pe calea aderării, chiar dacă procesul de aderare durează de obicei mulți ani, deoarece viitorii membri depun eforturi pentru a-și alinia societățile, sistemele juridice și economiile la normele UE.
Citește și: Volodimir Zelenski a semnat cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană. Când s-ar putea întâmpla
Într-o declarație făcută luni seară, președinții Bulgariei, Republicii Cehe, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, Slovaciei și Sloveniei au cerut UE să acorde Ucrainei cel mai înalt sprijin politic și să permită instituțiilor UE să ia măsuri pentru a acorda imediat Ucrainei statutul de țară candidată la UE și să deschidă procesul de negocieri.
„Noi, președinții statelor membre UE: Republica Bulgaria, Republica Cehă, Republica Estonia, Republica Letonia, Republica Lituania, Republica Polonă, Republica Slovacă și Republica Slovenia credem cu tărie că Ucraina merită să primească o perspectivă imediată de aderare la UE”, se spune în scrisoare.
Într-un interviu acordat duminică publicației POLITICO, premierul slovac Eduard Heger a susținut că Ucrainei ar trebui să i se acorde o „cale specială” către UE.
„Ei luptă pentru ei înșiși, ei luptă pentru noi – ei luptă pentru libertate. Trebuie să realizăm că ei ne protejează sistemul nostru, valorile noastre și trebuie să fim alături de ei.
Așa că nu este timp să ezităm în această privință.”, a spus Heger despre ucraineni.
Însă greii UE, Germania și Franța, au părut luni să răcească discuțiile privind aderarea Ucrainei la bloc în viitorul apropiat.
„Ucraina face parte din această casă europeană. Știm că dorința multor ucraineni este și a fost aceea de a avea legături mai strânse cu UE.
Toată lumea este conștientă, așa cum a subliniat ieri președintele Comisiei, că aderarea la UE nu este ceva ce se poate face în câteva luni. Implică un proces de transformare intensă și de anvergură.”, a declarat ministrul german de externe, Annalena Baerbock, în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său sloven, Anže Logar, la Berlin.
Un oficial de la Palatul Elysée a declarat că Franța a salutat aspirațiile Ucrainei la UE, dar că acestea ar trebui să facă parte dintr-o dezbatere mai largă privind viitorul blocului, care să includă și alți potențiali membri. „Trebuie să fim atenți să nu facem promisiuni pe care nu le putem respecta”, a declarat oficialul.
În prezent, cinci țări sunt candidați oficiali la aderarea la UE: Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia și Turcia, a cărei candidatură a fost efectiv înghețată de ani de zile. Muntenegru și Serbia se află în negocieri de aderare din 2012 și 2014, fără a se întrevedea o concluzie.
UE a dat undă verde Albaniei și Macedoniei de Nord pentru discuții de aderare în 2020, dar negocierile nu au început încă, în principal din cauza blocadei Bulgariei din cauza dezacordurilor cu Macedonia de Nord în ceea ce privește limba și istoria.
Citește și: Schimbări majore în Germania. Decizia luată de nemți, după ce au fost numiți ‘veriga slabă din NATO’