Ce au putut discuta Volodimir Zelenski și Vladimir Putin când s-au văzut. S-a întâmplat o singură dată

Ce au putut discuta Volodimir Zelenski și Vladimir Putin când s-au văzut. S-a întâmplat o singură dată
Ce au putut discuta Volodimir Zelenski și Vladimir Putin când s-au văzut

În 2019, președintele rus Vladimir Putin și omologul ucrainean Volodimir Zelenski s-au întâlnit, la data de 9 decembrie, la Paris. Atunci, președintele ucrainean cataloga întâlnirea de la Paris cu președintele rus, ca fiind „un meci nul”. Însă despre ce au discutat cei doi președinți de stat.

Ce au putut discuta Volodimir Zelenski și Vladimir Putin când s-au văzut

În urmă cu aproximativ trei ani, preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski au avut o întâlnire la Paris, scopul fiind acela de a discuta despre pace în Ucraina. La respectiva întâlnire au luat parte și Angela Merkel, Emmanuel Macron.

Însă atunci rezultatele concrete ale întâlnirii au fost minuscule, fiind vorba despre câteva angajamente în vederea unor noi schimburi de prizonieri, dar şi deschiderea unor noi coridoare de comunicare între zonele secesioniste şi restul Ucrainei. Volodimir Zelenski spunea la conferința de presă:

„În ce mă priveşte, declar cu toată sinceritatea că rezultatul acestei întâlniri este mult prea puţin semnificativ. Aş vrea să putem rezolva un număr mai mare de probleme. În problema frontierei, divergenţele noastre cu preşedintele rus sunt totale. Dar ridic din nou această problemă, doresc ca frontiera cu Rusia să treacă total sub control ucrainean înainte de alegerile locale.”

Apoi, Zelenski cataloga întâlnirea ca fiind un „un meci nul”.

Într-o manifestație în Capitală, ucrainenii îi cereau atunci lui Zelenski să nu capituleze în fața lui Putin, iar el le-a reafirmat și atunci cetățenilor că independenţa Ucrainei nu este negociabilă.

Volodimir Zelenski a mai spus atunci că nu va accepta federalizarea propusă de Rusia, deși pentru teritoriile unde ruşii sunt majoritari este preconizată o mai mare autonomie. „Donbas şi Crimeea sunt teritorii ucrainene”, mai spunea Zelenski sub privirile lui Emmanuel Macron şi ale Angelei Merkel.

A cincea zi de război în Ucraina

Pentru Putin însă, unele teritorii aflate acum în componenţa altor ţări, dar care sunt locuite în marea lor majoritate de ruşi, ar trebui „aduse” în sânul patriei mamă.

Februarie 2022 – Rusia invadează Ucraina. Ieri, Volodimir Zelenski anunța că în urma discuției telefonice cu Aleksandr Lukașenko, a fost de acord să existe negocieri între delegațiile rusă și ucraineană, la granița dintre Ucraina și Belarus. Azi, în a cincea de zi de Război în Ucraina au început negocierile între delegația Ucrainei și cea a Rusiei.

De asemenea, cele mai importante informații ale zilei anunță și că Volodimir Zelenski cere UE să primească Ucraina în procedură de urgență. Rubla rusească se prăbușește, ea a scăzut cu 30% după ce Occidentul a anunțat noile sancțiuni. De menționat este că bilanțul pierderilor suferite de armata rusă depășește 5.000 de morți, conform forțelor ucrainene.