28 feb. 2022 | 16:02

Schimbări majore în Germania. Decizia luată de nemți, după ce au fost numiți ‘veriga slabă din NATO’

Politică
Schimbări majore în Germania. Decizia luată de nemți, după ce au fost numiți ‘veriga slabă din NATO’
Germania dăunează poziției Europei în privința Ucrainei

Refuzul Germaniei de a oferi asistență militară Ucrainei i-a nedumerit pe mulți dintre aliații săi europeni și din NATO. Dacă Berlinul nu adopta o poziție mai îndrăzneață și lipsită de ambiguitate față de Rusia, analiștii erau de părere că Germania submina eforturile de descurajare ale Occidentului în fața lui Vladimir Putin. Dar ceea ce nu a reușit niciunul din aliați, a reușit Putin să facă, convingând autoritățile de la Berlin să schimbe lucrurile și optica în doar câteva zile.

Germania dăunează poziției Europei în privința Ucrainei

Forțele rusești se îndreaptă spre capitala Ucrainei, după atacuri asupra orașelor și bazelor militare din întreaga țară. Între timp, Germania a luat decizia istorică de a trimite arme în Ucraina, după un embargou ce datează încă de la finalul Celui De-al Doilea Război Mondial. Armata germană va trimite 1.000 de arme antitanc și 500 de rachete sol-aer din clasa „Stinger” în Ucraina, era anunțul făcut de guvernul german.

O altă decizie a fost anunțată de Ministrul german al Transporturilor, Volker Wissing, și anume o închidere a spațiului aerian german pentru avioanele rusești. Estonia, Letonia și Lituania au declarat, de asemenea, că își vor închide în scurt timp spațiul aerian pentru avioanele rusești.

Dar toate aceste decizii veneau ca urmare a acțiunilor armate fără precedent făcute de Putin pe teritoriul ucrainean. În primele zile ale conflictului, guvernul federal de la Berlin era împotriva oricăror forme de sancțiuni îndreptate îmotriva Rusie și, implicit, împotriva lui Vladimir Putin, alături de Italia, Ungaria și Cipru.

Cele trei state amintite își schimbau radical poziția la momentul la care se aducea în discuție eliminarea Rusiei din sistemul Swift de tranzacții bancare, iar Germania rămânea singurul stat care se opunea acestei măsuri.

Citește și: Rusia a primit cele mai dure sancțiuni financiare. Valută confiscată, sistemul SWIFT deconectat și suspendare pentru Vladimir Putin

Germania a ridicat în slăvi un parteneriat strâns cu Rusia

De-a lungul unor lungi decenii, dezbaterea publică din Germania a ridicat în slăvi un parteneriat strâns cu Rusia ca garant al păcii în Europa. Cu toate acestea, definiția Rusiei a păcii include acum nu doar o Ucraină dezmembrată, ci și o Europă divizată pe plan intern și distanțată de Statele Unite.

Polonia și țările baltice au luat locul Germaniei ca frontieră estică a UE. În esență, Germania și-a externalizat securitatea către aceste țări și către Statele Unite. Pacea Germaniei nu depinde de bunele relații cu Moscova. Ea depinde de faptul că Estul și Nordul Europei rezistă și de disponibilitatea contribuabililor americani de a o susține.

UE deține cărți puternice cu care să respingă agresiunea Rusiei. Germania ar trebui să renunțe la Ostpolitik-ul său ineficient în favoarea intermedierii unității UE pe baza nevoilor de securitate ale țărilor nordice și baltice. Germania a îngreunat obținerea unui răspuns european unitar la amenințările Rusiei la adresa Ucrainei.

„Germania trebuie să știe clar cine este agresorul și cine sunt victimele din Ucraina. Dacă Berlinul refuza să aprobe livrarea de arme Ucrainei pentru a-i permite acesteia să se apere, atunci, de fapt, trecea de partea agresorului rus.”, spuneau analiștii militari, preluați de DW.com.

Politica germană pare, de asemenea, influențată de dependența sa excesivă de gazul rusesc. Nu ar trebui să fie necesar să se aștepte ca Europa să se afle în pragul războiului pentru ca Berlinul să ia în considerare amânarea sau anularea Nord Stream 2. Valoarea geopolitică pentru Moscova a acestui gazoduct este evidentă pentru toată lumea, cu excepția politicienilor germani, de mulți ani. Văzută de la Moscova, Germania este veriga cea mai slabă în încercarea Europei de a face față agresiunii rusești în Ucraina.

Berlinul este vulnerabil când vine vorba de Rusia din mai multe motive

În primul rând, Germania este puternic dependentă de gazele naturale rusești atât pentru încălzire, cât și pentru producerea de energie electrică, după ce și-a închis propriile centrale nucleare și a promis că va renunța treptat la cărbune până în 2030.

Pentru centrala industrială a Europei, Nord Stream 2 ar putea fi singurul răspuns pentru a rezolva problema energiei în viitorul apropiat. Noul secretar general al Partidului Social-Democrat (SPD), Kevin Kühnert, a lăsat puține dubii atunci când a îndemnat recent să se uite de opoziția față de gazoduct.

În al doilea rând, Germania este cel mai mare exportator european și va avea cel mai mult de suferit de pe urma oricăror sancțiuni comerciale suplimentare.

În al treilea rând, în rândul populației germane există o viziune pozitivă puternică asupra Rusiei și există dezacorduri între partenerii de coaliție din noul guvern, și chiar în cadrul SPD și al Verzilor, cu privire la modul în care trebuie să se trateze Rusia, Statele Unite și puterea militară ca atare.

În al patrulea rând, Germania are o capacitate de apărare națională slabă și o opinie pacifistă puternică, fără niciun apetit de a cheltui cei 2% din PIB angajați pentru apărare, promiși la summitul NATO din 2014 din Țara Galilor.

Citește și: Ședință de urgență în Rusia. Pe cine a convocat Vladimir Putin la masa discuțiilor

Berlinul a investit masiv financiar și politic în Ucraina

Toate aceste motive se leagă de cel de-al cincilea și ultimul motiv, și anume istoria Germaniei din secolul al XX-lea și sloganul „niciodată mai mult”.

Deși de înțeles, atitudinea germană împotriva războiului ar putea sfârși prin a submina o insistență transatlantică unită care ar preveni viitoarele războaie în Europa.

Un alt motiv este că, încă din 2014, Berlinul a investit masiv financiar și politic în Ucraina, ceea ce, până de curând, aproape că a compensat ezitarea sa de a lovi Kremlinul acolo unde îl doare.

Acum, când fiecare mișcare este potențial decisivă, politica incoerentă a Germaniei față de Rusia devine un handicap. Guvernul german trebuie să se adune și să înceapă să asculte modul în care ceilalți percep mesajele sale mixte, în caz contrar, riscă să rămână singur.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
O zodie va trece printr-o lecție karmică intensă la final de 2024, care îi va aduce multă suferință. Se va afla la răscrucea destinului, va fi nevoită să-și confrunte greșelile din trecut și să plătească pentru ele
Click.ro
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Crăciun. Zodii care își fac un tatuaj anul viitor. Își doreau de multă vreme
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Se montează obligatoriu pe mașini. Ordin pentru 2025. Nu mai poți circula după 21 februarie
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro