Volodimir Zelenski a semnat cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană. Când s-ar putea întâmpla

Volodimir Zelenski a semnat cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană. Când s-ar putea întâmpla
Ce spune presedintele Comisiei Europene

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, a declarat luni că a depus o cerere oficială pentru ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană, în condițiile în care țara sa este în continuare atacată de forțele rusești. Astăzi, el a semnat cererea de aderare a țării pe care o conduce la Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut pe platformele sociale și este însoțit de fotografii în șeful statului ucrainean semnează documentele.

Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la UE

„Astăzi am semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. Sunt sigur că este fezabil”, a declarat Zelensky într-o postare pe platformele sale de socializare, alături de fotografii cu el semnând documentele.

De la invazia Rusiei de săptămâna trecută, UE a luat măsuri fără precedent pentru a ajuta Ucraina, inclusiv prin trimiterea de arme, interzicerea zborurilor avioanelor rusești deasupra spațiului său aerian, interzicerea presei rusești și impunerea de sancțiuni economice.

În plus, mulți dintre cei care părăsesc Ucraina se îndreaptă spre țările vecine care sunt membre ale UE, precum Polonia, Republica Moldova sau România.

Anterior, luni, Zelensky a îndemnat Uniunea Europeană să acorde țării sale statutul de membru „imediat” al blocului celor 27 de națiuni, în contextul invaziei rusești în Ucraina.

„Facem apel la Uniunea Europeană pentru aderarea imediată a Ucrainei în cadrul unei noi proceduri speciale”, a declarat Zelensky într-o alocuțiune transmisă prin video.

„Scopul nostru este să fim alături de toți europenii și, cel mai important, să ne situăm la nivelul lor”, a spus Zelensky.

Președintele ucrainean a continuat: „Suntem recunoscători partenerilor noștri pentru că ne sprijină, dar obiectivul nostru este să stăm alături de toți europenii și, cel mai important, să stăm la nivelul lor”.

„Sunt încrezător că acest lucru este corect”, a mai spus el. „Sunt încrezător că merităm acest lucru. Sunt încrezător că toate acestea sunt posibile.”

Ce a spus președintele Comisiei Europene

În weekend, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Uniunea Europeană dorește ca Ucraina să devină membru.

„Într-adevăr, de-a lungul timpului, ele ne aparțin. Ei sunt unul dintre noi și îi dorim înăuntru”, a declarat von der Leyen pentru EuroNews.

Publicația a relatat că von der Leyen nu a precizat dacă procesul de aderare a Ucrainei va fi atât de rapid precum a sperat Zelensky.

Discutând despre posibilitatea unor discuții de pace între Ucraina și Rusia, ea a spus:

„Bineînțeles, este important ca partea ucraineană să fie de acord cu discuțiile de pace și să existe condiții bune pentru partea ucraineană.

În general, este întotdeauna mai bine să avem discuții de pace decât să avem o luptă. Dar încrederea în președintele Putin este complet ruptă și erodată”.