Trăsătura de personalitate care arată că ai un IQ ridicat. Ce au descoperit cercetătorii

Trăsătura de personalitate care arată că ai un IQ ridicat. Ce au descoperit cercetătorii
Trăsătura de personalitate care arată că ai un IQ ridicat

Trăsătura de personalitate care arată că ai un IQ ridicat. Ce au descoperit cercetătorii despre oamenii care sunt generoși din fire. Persoanele generoase sunt persoane altruiste și chiar ajung uneori să se refuze pe ele însele de dragul celor din jur. Însă care este legătura dintre această trăsătură de personalitate și IQ-ul?

Trăsătura de personalitate care arată că ai un IQ ridicat

Cercetătorii au concluzionat că oamenii generoși din fire au un IQ mai mare, chiar dacă generozitatea nu este, de regulă, un lucru pe care să-l asocieze cu inteligența. Cu toate acestea, cercetările psihologice au indicat faptul că există o legătură între cele două aspecte. O explicație ar putea fi aceea că persoanele inteligente, în parte, își pot permite să fie și generoase. Oamenii cu un IQ ridicat au, în general, resurse mai mari sau se pot aștepta să recupereze mai târziu ceea ce au dăruit.

Concluziile acestor cercetări au apărut după un studiu în care 96 de persoane au jucat jocuri ce presupuneau fie să doneze altora, fie să păstreze lucruri pentru ei.

Rezultatele au indicat că persoanele inteligente erau mai generoase cu cei din jur. În schimb, cei care păstrau mai mult pentru ei înșiși aveau tendința de a fi mai puțin inteligenți. Autorii studiului au folosit rezultatele testelor SAT, ce pot fi convertite în scoruri IQ aproximative.

Stilul de viață ar avea efect asupra inteligenței

O altă cercetare a indicat faptul că inteligența oamenilor s-ar afla într-un declin. Este vorba despre studiul realizat de Centrul Norvegian de Cercetare Economică Ragnar Frisch, care a indicat o scădere importantă a IQ-ului. Oamenii de știință au analizat 730.000 de teste IQ, completate de bărbații norvegieni, înainte de se înrola în serviciul militar, în intervalul 1970-2009, iar rezultatul a indicat, de la o generație la alta, că IQ-ul a scăzut, în medie, cu 7 puncte.

Cercetătorii au exclus fondul genetic ca factor al acestui declin și au spus că, cel mai probabil, stilul de viață ar fi responsabil. Astfel, printre factori s-ar enumera dietele moderne nesănătoase, un declin în calitatea educației primite în școli sau scăderea timpului dedicat lecturii.

Mai exact, stilul de viață sedentar, dedicat tehnologiei și alimentației sănătoase ar începe să își arate defectele. De asemenea, o cercetare a specialiștilor chinezi a arătat că poluarea ar fi și ea un factor determinant în reducerea inteligenței, la nivel mondial.

Un mediu propice, mișcarea și alimentația sănătoasă ar putea ajuta la dezvoltarea inteligenței, sunt de părere specialiștii.

Urmăriți Playtech.ro și pe