Creierul uman este un organ complex. Cu o greutate de aproximativ 1,5 kg, acesta conține aproximativ 100 de miliarde de neuroni și 100 de trilioane de conexiuni. Creierul este centrul de comandă a tot ceea ce gândim, simțim și facem. Creierul nostru este împărțit în două jumătăți, sau emisfere. În cadrul fiecărei jumătăți, anumite regiuni controlează anumite funcții. Cele două părți ale creierului seamănă foarte mult, dar există o diferență uriașă în modul în care procesează informațiile. În ciuda stilurilor lor contrastante, cele două jumătăți ale creierului nu funcționează independent una de cealaltă.
Diferite părți ale creierului sunt conectate prin fibre nervoase. Dacă o leziune cerebrală a întrerupt conexiunea dintre părți, creierul ar putea funcționa în continuare. Dar lipsa de integrare ar cauza o anumită deficiență.
Creierul uman se reorganizează în mod constant. Este adaptabil la schimbări, fie că sunt fizice, fie că sunt cauzate de experiența de viață. Este făcut pe măsură pentru învățare. Pe măsură ce oamenii de știință continuă să cartografieze creierul, obținem mai multe informații despre părțile care controlează funcțiile necesare. Aceste informații sunt vitale pentru a avansa cercetarea în domeniul bolilor și leziunilor cerebrale și pentru a afla cum să ne recuperăm după acestea.
Teoria este că oamenii au fie partea stângă, fie partea dreaptă dominantă, ceea ce înseamnă că o parte a creierului lor este dominantă. Dacă gândești mai mult analitic și metodic, se spune că ai creierul stâng. Dacă aveți tendința de a fi mai creativ sau artistic, se crede că aveți creierul drept.
Această teorie se bazează pe faptul că cele două emisfere ale creierului funcționează diferit. Acest lucru a ieșit la iveală pentru prima dată în anii 1960, datorită cercetărilor psihobiologului și laureatului Premiului Nobel Roger W. Sperry.
Creierul stâng este mai verbal, mai analitic și mai ordonat decât cel drept. Este numit uneori creierul digital. Este mai bun la lucruri precum cititul, scrisul și calculele. Potrivit cercetărilor datate ale lui Sperry, creierul stâng este conectat și la:
Creierul drept este mai vizual și mai intuitiv. Este denumit uneori creierul analogic. Are un mod de gândire mai creativ și mai puțin organizat. Cercetările datate ale lui Sperry sugerează că creierul drept este, de asemenea, conectat la:
Știm că cele două părți ale creierului nostru sunt diferite, dar rezultă neapărat că avem un creier dominant, așa cum avem o mână dominantă? O echipă de neuroștiinți a încercat să testeze această premisă. Sutdiul a durat aproape doi ani. În ruma acestuai cercetătorii nu au găsit nicio dovadă că această teorie este corectă.
Imagistica prin rezonanță magnetică a 1.000 de persoane a dezvăluit că, de fapt, creierul uman nu favorizează o parte în detrimentul celeilalte. Rețelele de pe o parte nu sunt în general mai puternice decât cele de pe cealaltă parte.
Cele două emisfere sunt legate între ele prin fascicule de fibre nervoase, creând o autostradă a informației. Deși cele două părți funcționează diferit, ele lucrează împreună și se completează reciproc. Nu folosiți doar o singură parte a creierului în același timp.
Indiferent dacă îndepliniți o funcție logică sau creativă, primiți informații din ambele părți ale creierului. De exemplu, creierul stâng este creditat cu limbajul, dar creierul drept vă ajută să înțelegeți contextul și tonul. Creierul stâng se ocupă de ecuațiile matematice, iar creierul drept vă ajută cu comparațiile și estimările aproximative.
Trăsăturile generale de personalitate, preferințele individuale sau stilul de învățare nu se traduc în noțiunea că îți folosești creierul stâng sau drept. Cu toate acestea, este un fapt că cele două părți ale creierului sunt diferite, iar anumite zone ale creierului tău au specialități. Zonele exacte ale unor funcții pot varia puțin de la o persoană la alta.
Potrivit Asociației Alzheimer, menținerea creierului activ poate contribui la creșterea vitalității și, eventual, la generarea de noi celule cerebrale. De asemenea, aceștia sugerează că lipsa stimulării mentale poate crește riscul de a dezvolta boala Alzheimer. Iată câteva sfaturi pentru a vă menține creierul stimulat:
Pe lângă exercițiile de gândire, creierul beneficiază de un antrenament fizic bun. Doar 120 de minute de exerciții aerobice pe săptămână pot contribui la îmbunătățirea învățării și a memoriei verbale. Evitați mâncarea nesănătoasă și asigurați-vă că obțineți toți nutrienții esențiali de care aveți nevoie prin dietă sau suplimente alimentare. Și, bineînțeles, urmăriți să aveți un somn complet în fiecare noapte.
Dacă încercați să vă hrăniți latura creativă, iată câteva modalități de a începe:
Fie că lucrați la o ecuație algebrică complicată sau pictați o operă de artă abstractă, ambele părți ale creierului participă activ și furnizează informații. Nu aveți activ cu adevărat doar creierul stâng sau drept, dar puteți să vă folosiți punctele forte și să continuați să vă lărgiți orizonturile mentale. Creierul normal și sănătos este capabil de învățare pe tot parcursul vieții și de creativitate fără limite.