Ultimele 48 de ore, pe plan local, unul din subiectele de discuție a fost Traian Băsescu. Totul a plecat de la decizia ÎCCJ în dosarul în care acesta era acuzat de colaborare cu Securitatea. Pe 24 martie, ÎCCJ hotăra că Traian Băsescu a colaborat, într-adevăr, cu organele de securitate, decizia fiind una definitivă. La nici 24 de ore, conform unor surse, Traian Băsescu ar fi suferit un atac vascular cerebral. Deși neconfirmate oficial aceste informații, au apărut și speculațiile. Dar ceea ce se știa sigur până acum despre fostul președinte, este că averea sa este una extrem de mare. În același timp, indemnizația pe care o primea Băsescu, ca fost președinte, era una extrem de mare. De ce spunem „era”, pentru că odată cu decizia ÎCCJ privilegiile pe care le avea ca fost șef de stat încetează. Inclusiv paza SPP a fost retrasă după decizia din 24 martie.
Cu peste 32 de ani în urmă, pe vremea când era doar un căpitan de vas comercial, mediocru catalogat de unii, Traian Băsescu nu visa să ajungă cel mai puternic om din România. Căpitan al marinei comerciale, a fost înrolat de nevoie în partidul comunist în timpul lui Nicolae Ceaușescu.
Fostul căpitam a devenit celebru pentru că a preluat comanda celei mai mari nave din România, la doar 32 de ani. În calitate de ministru al transporturilor în anii ’90, a fost vârful de lance al privatizarea flotei comerciale mari, dar ruginite, a României.
A urcat rapid în ierarhia politică a anilor 90. Ca mai apoi să fie ales primar al Bucureștiului în 2000 cu o majoritate zdrobitoare. Simbolul campaniei sale electorale a fost un ardei roșu, un element de bază al bucătăriei locale și un avertisment al ascuțimii sale.
Printre controverse, el a ras de pe fața pământului mai multe chioșcuri stradale. A încercat să scape orașul de câinii vagabonzi. Aceasta i-a înfuriat pe activiștii pentru protecția animalelor, inclusiv pe Brigitte Bardot.
Promițând o reformă a unei clase politice obscure, Băsescu i-a succedat veteranului președinte ex-comunist Ion Iliescu în 2004. Astfel, devine al treilea președinte de la sfârșitul comunismului în 1989.
Fostul căpitan de vas a fost lăudat pentru că a combătut corupția și a pregătit România pentru aderarea la Uniunea Europeană în 2007. Însă, din cauza stilului său abraziv și a acuzațiilor că și-a depășit rolul de lider, a fost suspendat din funcție în 2007, înainte ca românii să respingă destituirea sa prin referendum, cu o diferență de 3 la 1. A fost reales la limită în cadrul unui partid de centru-dreapta. După un scandal de zile mari, avea să-l învingă pe Mircea Geoană.
În toți acești ani de vizibilitate și carieră politică, Traian Băsescu și-a făcut mulți dușmani, dar a atras alături de el și nume importante și controversate. Nu de puține ori au fost momentele în care fostul președinte era acuzat de delapidări.
Era acuzat inclusiv de strângerea unor averi pe căi obscure. Unul din apropiații lui Traian Băsescu, vicepreședinte în partidul creat de acesta, PMP, vorbea la un moment dat de averile colosale pe care Traian Băsescu le-ar avea.
„Băsescu a fost dovedit turnător. Poate nu va dura mult și va fi dovedit – și o spun cu toată răspunderea – unul dintre cei mai corupți oameni politici pe care i-a avut România. Dar și unul, după părerea mea, deștept în a-și ascunde urmele. Pentru că ați văzut că foarte greu poți spune despre el că a făcut ceva. El a avut un stil foarte ciudat de a face dosare tuturor celor care au interacționat cu el sau cu familia lui, orice mică afacere.
Un exemplu este primarul de la Craiova, Solomon, pe care l-a arestat pur și simplu, doar că Solomon fiind un băiat simpatic a spus undeva cum a ajutat-o pe fata lui Traian Băsescu. A fost arestat. Nu este singurul. Monica Iacob-Ridzi, primarul Mircea Gutău”, a spus Radu Cristescu.
Citește și: Cât de bogat este Traian Băsescu, de fapt: ‘Inimaginabil, scotea valizele de bani’
Din calitatea sa de fost președinte al statului român, Traian Băsescu a beneficiat de mai multe privilegii, conform Constituției. În afară de paza asigurată, până recent, de SPP, fostul președinte încasa de la stat și o indemnizație lunară.
Plătită de Administrația Prezidențială, suma încasată este în cuantum de 75% din indemnizația pe care o încasează președintele în funcție al României, Klaus Iohannis.
În ultima sa declarație de avere din iunie 2021, în dreptul acestei rubrici apare suma de 202.176 de lei pe an, în comparație cu cea încasată de Iohannis la aceeași dată. Conform declarației de avere a președintelui Iohannis, acesta a încasat anul trecut 178.391 de lei. Diferența dintre cele două sume este de 36.000 de lei. În perioada celor două mandate, Traian Băsescu, conform documentelor, a primit de la stat peste 1,5 milioane de lei. Toate sumele erau plătite din bani publici.
O anchetă jurnalistică a scos la iveală faptul că Traian Băsescu a avut încasări extrem de mari din dividentele de la anumite companii de stat. De exemplu, fostul președinte a avut încasări de 72.267,5 lei din titluri de stat și trezorerie.
Astfel, a încasat 43.715 lei și 6.345 de dolari. Alte sume au intrat în contul acestuia, din dividentele de la Romgaz SA. În acest caz, Traian Băsescu încasa 4.509,28 de lei.
În afară de sumele enunțate, și indemnizația de fost președinte, Traian Băsescu a mai primit și o pensie de 69.920 de lei pe an de la Casa de Pensii. Pe lângă acești bani, politicianul a încasat și „diurna de deplasare și misiuni”, din partea Parlamentului European, fiind europarlamentar. În dreptul acesteia apare suma de 81.792 de euro.
Datorită funcției de europarlamentar, a mai primit tot de la Parlamentul European, suma de 54.756 de euro, fiind catalogată ca sumă forfetară. Și încă 10.000 de euro card de credit Mastercard de la INK Bank Bruxelles, conform analizei făcute de Jurnalul.ro.
De-a lungul anilor, și în urma unor dezvăluiri de presă, a planat suspiciunea că fostul președinte ar fi colaborat cu Securitatea. După mai multe presiuni, în 2019 Traian Băsescu recunoștea acest lucru.
Tot atunci, politicianul declara că nu știa că cei cu care ar fi stat de vorbă erau agenți ai Securității. Acuzațiile împotriva sa făceau referire la perioada când acesta era elev al liceului militar de marină, și ar fi denunțat mai mulți colegi.
A urmat o lungă perioadă de audieri și cercetări în fostele dosare ale securității. Pe 24 martie a.c., ÎCCJ dădea o hotărâre definitorie pentru viitorul lui Traian Băsescu. În decizia de acum două zile, magistrații concluzionau definitiv că Traian Băsescu a fost colaborator al fostei Securități.
Aflat la Bruxelles, lui Traian Băsescu i s-a adus la cunoștință decizia, iar primul efect a fost retragerea pazei SPP. Conform surselor neconfirmate, lui Traian Băsescu i s-ar fi făcut rău. Aceelași surse spun că ar fi suferit un atac vascular cerebral, fiind dus de urgență la o clinică din Paris.
Efectele ulterioare ale acestei decizii ÎCCJ ar însemna, inclusiv retragerea indemnizației prezidențiale, conform Constituției României. Ulterior ar putea fi pus în fața unor noi procese pe aceeași temă. Ironia este că, pe 18 decembrie 2006, Traian Băsescu acuza extrem de dur tot regimul de dinainte de 1989. În plenul Parlamentului României, fostul președinte declara în 2006:
„În acest document, eu am găsit motivele prin care pot condamna regimul comunist. Comunismul a fost un regim impus de un grup politic autodesemnat ca posesor al adevărului. Un regim totalitar născut prin violență și încheiat prin violență.
A fost un regim de opresiune. A expropriat cinci decenii de istorie modernă a românilor poporului român. A călcat legea în picioare și a obligat cetățenii să trăiască în minciună și frică.”, declara Băsescu în 2006.
Astăzi este pus în fața unei decizii dure împotriva sa, și riscă pierderea tuturor privilegiilor ca fost șef de stat. Cu toate astea, Traian Băsescu este considerat unul din cei mai influenți politicieni ai României democratice.
Mulți îi atribuie acestuia succesele României, cu privire la aderearea la NATO și demersurile intrării statului român în familia statelor europene din Uniunea Europeană. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu el de-acum în colo.