05 dec. 2023 | 10:00

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae 2023. Cadourile pe care nu este bine să le oferi pe 6 decembrie, aduc ghinion

Diverse
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae 2023. Cadourile pe care nu este bine să le oferi pe 6 decembrie, aduc ghinion
Ce se face în această zi

Există câteva tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae 2023 care sunt păstrate încă de pe vremuri. Știm că Moș Nicolae este sărbătorit pe 6 decembrie și vine cu dulciuri și cadouri pentru copii, dar care este origine și istoria acestei sărbători?

Cine a fost Sfântul Nicolae – istoria sărbătorii de pe 6 decembrie

Adevărata poveste a lui Moș Crăciun începe cu Nicolae, care s-a născut în timpul secolului al III-lea în satul Patara din Asia Mică. 

Vezi și: Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae 2022. Ce este bine să pui lângă icoanele din casă

La acea vreme, zona era greacă și acum se află pe coasta de sud a Turciei. Părinții săi bogați, care l-au crescut ca pe un creștin devotat, au murit într-o epidemie când Nicolae era încă tânăr. 

Ascultând cuvintele lui Isus de a „vinde ce ai și dă banii săracilor”, Nicolae și-a folosit întreaga moștenire pentru a ajuta pe cei nevoiași, pe cei bolnavi și suferinzi. 

A dedicat întreaga sa viață slujirii lui Dumnezeu și a fost numit Episcop de Mira încă de tânăr. Episcopul Nicolae a devenit cunoscut în întreaga țară pentru generozitatea sa față de cei nevoiași, dragostea sa pentru copii și preocuparea sa pentru marinari și nave.

Sub împăratul roman Dioclețian, care persecuta nemilos creștinii, Episcopul Nicolae a suferit pentru credința sa, fiind exilat și închis. 

Vezi și: Când vine Moș Nicolae. În ce seară se pregătesc ghetuțele pentru cadouri

În închisori erau atât de mulți episcopi, preoți și diaconi, încât nu mai era loc pentru criminalii adevărați – ucigași, hoți și tâlhari. 

După eliberarea sa, Nicolae a participat la Sinodul de la Niceea din anul 325 d.Hr. A murit la 6 decembrie, în anul 343 d.Hr., la Mira, și a fost înmormântat în biserica sa catedrală, unde s-a format o relicvă unică, numită manna, în mormântul său. 

Această substanță lichidă, spusă că are puteri vindecătoare, a stimulat dezvoltarea cultului pentru Nicolae. Aniversarea morții sale a devenit o zi de sărbătoare, Ziua Sfântului Nicolae, la 6 decembrie.

De-a lungul secolelor, au fost spuse multe povești și legende despre viața și faptele Sfântului Nicolae. 

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae 2023

Sfântul Nicolae este primul care oferă cadouri copiilor în luna decembrie. 

Legenda spune că el sosește în mijlocul lunii noiembrie și se plimbă pe la sate, vizitând școli și case pentru a afla dacă copiii au fost cuminți. Adesea el vine timpul nopții de 5 spre 6 decembrie lasă dulciuri în pantofi sau ciorapi, astfel încât copiii să știe că el a venit.

Citește și: Ce nu este bine să faci de Sfântul Nicolae. Tradiția pe care nu trebuie să o încalci sub nicio formă. Vei avea ghinion

Ghetele sunt lustruite bine și lăsate la uță. Copiii vor găsi mici cadouri, fructe sau nuci și dulciuri speciale, șosete, pijamale sau jucării.

Ce este bine să faci cu cadourile primite de la Moș Nicolae

Când primești cadouri de Moș Nicolae, acestea trebuie împărțite cu familia și cei dragi. În noaptea de 5 decembrie, ghetuțele sunt curățate și lustruită, apoi așezate pe pervazul ferestrei sau lângă ușă, astfel încât Sfântul Nicolae să le poată umple cu dulciuri.

Cel mai adesea, ghetele sunt umplute cu mandarine, ciocolată, nuci sau covrigi.

Tradiția spune că Moș Nicolae va lăsa o nuielușă sau o ramură de nuc în ghetele celor care nu au fost cuminți pe parcursul anului.

Totodată, se crede că dacă ninge în ziua de 6 decembrie, Moș Nicolae și-a scuturat barba și iarna își intră în drepturi.

Cadourile populare în această zi sunt dulciuri, jucării, haine și încălțăminte, urmate de fructe, cosmetice, parfumuri și cărți. 

Vezi și: Sfântul Nicolae 2023, pe ce dată pică. Când să lași încălțămintea la ușă

Ziua Sfântului Nicolae este cea care deschide sezonul sărbătorilor de iarnă, alături de Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie, și se încheie în ziua Sfântului Ioan Botezătorul, la 7 ianuarie.

Ce cadouri să nu oferi de Sfântul Nicolae

Tradiția spune că de Moș Nicolae nu se oferă cadouri de culoare neagră, machiaje sau bijuterii, dar nici obiecte ascuțite, pentru că ele aduc ghinion celui care le primește. În unele regiuni, pe 6 decembrie, oamenii aduc crengi de la pomii fructiferi în casă pe care le păstrează în recipiente cu apă și le așează în icoane ca să înflorească până de Noul An.

Se spune că dacă ele înfloresc până se termină anul, următorul sezon va fi unul roditor. Mai este și obiceiul ca în ajun de Moș Nicolae fetele să facă plăcinte, iar la ora 21:00, băieții ajung și ei și petrec împreună. În această zi se fac repetiții pentru colindele de Crăciun și de Anul Nou.

Se spune că în nopțile de sărbători, cerurile se deschid pentru oameni și aceștia îl pot vedea pe Sfântul Nicolae stând în dreapta Domnului.

Parteneri
Doliu în lumea artistică. A murit unul dintre cei mai importanți actori și prezentatori din România
Redactia.ro
Testul pe care numai geniile îl pot rezolva în doar 10 secunde. Poți vedea al doilea cal din imagine?
Click.ro
Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Ce arată datele celui mai recent sondaj
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
EXCLUSIV / Oana Roman a ajuns la Psihiatru. Ce s-a întâmplat cu vedeta. Primele declarații
Unica.ro
Sistemul medical din România, în alertă. A apărut boala care omoară în 48 de ore
EVZ.ro
Dorian Popa are o nouă iubită! Cum arată femeia care l-a cucerit pe artist! Imagini exclusive cu cei doi, surprinse de paparazzi 
Spynews
A înșelat-o pe Elena Udrea? Adrian Alexandrov, anunț după 8 ani de relație
Capital.ro
Theo Rose și Anghel Damian s-au căsătorit în mare secret. Detaliile ieșite din comun de la ceremonie: „A fost cea mai frumoasă nuntă la care am participat vreodată”
Avantaje
E CLAR cine va fi CÂȘTIGĂTORUL alegerilor PREZIDENȚIALE. Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE
Mediaflux
Adrian Nartea și Cosmin Vîjeu, primul mesaj după ce au fost eliminați de la Asia Express. Au părăsit competiția în ediția din 16 octombrie
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ce mesaj a transmis Adrian Nartea după eliminarea de la Asia Express. Postarea a emoționat fanii: „Fără trofeu, dar câștigători!”
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro