Când cade Sfântul Nicolae 2023? Pe ce dată pică și cum trebuie să ne pregătim pentru această zi? Pentru mulți români, sărbătoarea este una specială, pentru că poartă numele Sfântului Nicolae. Această zi este iubită de copiii de pretutindeni, care primesc dulciuri, jucării, haine și multe altele.
Sfântul Nicolae a fost un episcop cunoscut pentru faptele sale bune, în special pentru cei sărmani și copii. A dăruit adesea cu generozitate și anonimat (fără ca cineva să știe că darurile erau de la el).
Vezi și: Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae 2022. Ce este bine să pui lângă icoanele din casă
Nicolae a fost recunoscut oficial ca sfânt în secolul al IX-lea, iar în secolul al XII-lea.
Multe țări din Europa sărbătoresc Sfântul Nicolae, iar copiii primesc bomboane, haine și jucării. Copiii își lustruiesc pantofii și îi lasă la ușa de la intrare, iar Moș Nicolae le umple ghetuțele de bunătățuri. Pentru cei care nu au fost cuminți, moșul lasă o nuielușă.
În Belgia și Țările de Jos, un bărbat îmbrăcat ca Sfântul Nicolae sosește cu corabia și călărește un cal alb (sau un măgar) prin orașe, oferind cadouri.
Pronunția olandeză a numelui său – Sinterklaas – și tradițiile olandeze au ajuns în America. Acestea au dus la numele de Santa Claus și la tradiția dăruirii de cadouri.
S-ar putea să găsiți interesant faptul că unele dintre tradițiile noastre ale lui Moș Crăciun provin într-adevăr de la Ziua Sfântului Nicolae. Dacă copiii dvs. sunt confuzi cu privire la Moș Crăciun, spuneți-le povestea lui Sfântul Nicolae, care a fost un sfânt autentic care dăruia cadouri altora pentru a-și arăta credința.
Cel mai obișnuit mod de a sărbători Ziua Sfântului Nicolae este să lăsați pantofii pentru ca Sfântul Nicolae să pună mici cadouri în ei. Șosetele sunt la fel de bune.
Vezi și: Când vine Moș Nicolae. În ce seară se pregătesc ghetuțele pentru cadouri
Tradițional, cadourile sunt pur și simplu dulciuri. Ghetele copiilor sunt umplute cu mici bucurii (bomboane, ciocolățele, acadele). Mulți copii primesc în această zi pijamale, șosete, jocuri sau diverse jucării ori articole necesare la școală. Dar pentru asta, ghetele trebuie să fie bine lustruite.
Ziua Sfântului Nicolae este sărbătorită anual pe 6 decembrie. De regulă, ghetele celor mici sunt umplute în noapte de 5 spre 6 decembrie, însă sărbătorea Sfântului Nicolae este pe 6 decembrie.
Iată pe cât cade Moș Nicolae în 2023 și în anii viitori:
Există câteva legende despre Sfântul Nicolae. Într-una dintre ele, un bărbat sărac avea trei fiice și nicio zestre pentru ele, eliminând astfel șansa lor la căsătorie și punându-le în pericol să fie vândute ca sclave în schimb.
Misterios, pe măsură ce fiecare fată ajungea la vârsta căsătoriei, o pungă de aur (sau, în unele versiuni, o minge de aur sau o portocală) era aruncată prin fereastră și cădea într-o șosetă sau un pantof lângă șemineu.
Dăruitorul necunoscut se presupunea a fi fost Nicolae, iar situația a inspirat plasarea șosetelor sau pantofilor lângă șemineu în care erau așezate cadourile.
O altă legendă datează mult după moartea lui Nicolae. În satul său natal, în timpul unei sărbători la aniversarea morții lui Nicolae, un băiat mic a fost răpit pentru a deveni sclavul unui emir dintr-o regiune învecinată.
Familia a plâns timp de un an, iar în ziua în care băiatul a dispărut, au refuzat să părăsească casa. Din fericire, conform poveștii, Nicolae a apărut, l-a luat pe băiat de sub stăpânirea răpitorilor și l-a pus în casa lui – cu cupa de aur din care servea emirul încă în mână. Acest lucru l-a confirmat din nou pe Nicolae ca patron și protector al copiilor.
Nicolae a fost sărbătorit ca sfânt la un secol de la moartea sa și astăzi este venerat ca patron nu numai al copiilor, ci și al marinarilor, captivilor, călătorilor, fetelor de măritat, muncitorilor – chiar și al hoților și criminalilor. El este patronul multor orașe și regiuni, și mii de biserici îi poartă numele în întreaga lume.