Totul despre adeverința verde. Cine o primește și la ce ajută aceasta

Totul despre adeverința verde. Cine o primește și la ce ajută aceasta
Totul despre adeverința verde. Cine o primește și la ce ajută aceasta

Adeverința electronică verde sau garanția că vei putea călători fără restricții suplimentare anti-COVID în Uniunea Europeană. Ce conține ea, cine o primește și care sunt demersurile pentru a o obține, în continuare.

Adeverința electronică verde

Comisia Europeană a adoptat ieri, 17 martie, o propunere legislativă de stabilire a unui cadru comun pentru o adeverință digitală verde. Ea va constitui dovada că cel ce o deține a fost vaccinat împotriva virusului mortal, a primit un rezultat nevativ la testul de depistare a infecției cu SARS-CoV-2 sau a fost declarat vindecat de COVID-19.

Adeverințele, disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, vor avea un cod QR care va conține informații esențiale necesare, precum și o semnătură digitală care să ateste autenticitatea acestora și vor facilita libera circulație în Uniunea Europeană (UE), în condiții de siguranță, pe timpul pandemiei de coronavirus.

Această dovadă va putea fi prezentată în toate statele membre ale UE, iar sistemul de adeverințe ar putea fi introdus, de asemenea, și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția, fiind deschis și inițiativelor care sunt în curs de dezvoltare la nivel mondial.

Totodată, certificatele verzi îi vor scuti pe posesorii acestora de carantină, testare pentru COVID, precum și de alte restricții impuse de statele membre ale Uniunii la intrarea pe teritoriul lor.

Cunoscută și sub denumirea de certificat digital verde, adeverința electronică verde va acoperi trei tipuri distincte de adeverințe COVID-19: o adeverință de vaccinare, o adeverință de testare (prin teste RT-PCR sau teste antigenice rapide) și o adeverință de vindecare.

Citește și: Premierul Florin Cîțu, anunț de ultimă oră despre pașaportul de vaccinare. Când vor primi românii acest document

Cine o va obține și la ce servește

După cum aminteam și mai sus, adeverințele vor fi disponibile gratuit, în limba sau limbile oficiale ale statului membru emitent, dar și în limba engleză.

Certificatul verde, prezentat ieri de Comisia Europeană, ar urma să fie emis de autoritățile naționale, prin spitale, centre de testare sau autoritățile sanitare competente.

„Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19. Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, și vor include un cod QR care să le garanteze securitatea și autenticitatea.

Comisia va institui un portal pentru a se asigura că toate adeverințele pot fi controlate în întreaga UE și va sprijini statele membre în ceea ce privește punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a adeverințelor.

Statele membre au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricții în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în același mod și călătorilor care dețin o adeverință electronică verde“, a precizat Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare împotriva COVID-19.

Țările care pledează pentru un astfel de document sunt Austria, Germania și Grecia, iar Israelul cere Uniunii Europene, prin vocea ambasadorului David Saranga, accelerarea procedurilor. Totodată, Saranga spune că Israelul a început negocierile cu Grecia și Cipru și a deschis discuții cu Guvernul României.

„Asta în ideea de a crea o bulă turistică în care să putem circula liber la vară. Răspunsul României întârzie“, a declarat ambasadorul.

Totodată, persoanele care nu au fost vaccinate nu vor fi discriminate, potrivit propunerilor venite din partea CE.

„Toți cetățenii – fie că au fost sau nu vaccinați – ar trebui să beneficieze de o adeverință electronică verde atunci când călătoresc în UE. Pentru a preveni discriminarea persoanelor care nu sunt vaccinate, Comisia propune crearea nu numai a unei adeverințe de vaccinare interoperabile, ci și a unor adeverințe de testare pentru COVID-19 și a unor adeverințe pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.

Același drept pentru călătorii care dețin o adeverință electronică verde – în cazul în care acceptă dovada vaccinării pentru a renunța la anumite restricții în materie de sănătate publică precum testarea sau carantina, statele membre ar trebui să accepte, în aceleași condiții, și adeverințele de vaccinare eliberate în cadrul sistemului de adeverințe electronice verzi. Această obligație s-ar limita la vaccinurile care au primit o autorizație de introducere pe piața UE, dar statele membre pot decide să accepte și alte vaccinuri“, mai precizează CNCAV.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI