Cum obții adeverința electronică verde, de fapt. Ghid pas cu pas pentru utilizarea corectă

Cum obții adeverința electronică verde, de fapt. Ghid pas cu pas pentru utilizarea corectă
Cum să obții adeverința electronică verde?

Cum să intri în posesia unei adeverințe electronice verzi și care este modul prin care să o utilizezi corect? Iată toate datele de care ai nevoie și ghidul pas cu pas pentru folosirea sa!

Detalii despre adeverința electronică verde

CNCAV a precizat care sunt pașii pentru obținerea unei adeverințe electronice verzi care poate facilita libera circulație în interiorul Uniunii Europene pe perioada crizei sanitare. „Certificatul verde” a fost prezentat în cursul zilei de azi de către Comisia Europeană, urmând să fie emisă de autoritățile naționale în spirale, centre de testare. Comisia Europeană propune astfel crearea unei adeverințe electronice pentru a facilita libera circulație în condițiile de siguranță.

Elementele-cheie din regulamentul propus sunt – regulament pentru utilizarea adeverinței

-Adeverința electronică verde va acoperi trei tipuri de adeverințe
-Adeverințele vor fi eliberate în format digital sau pe suport de hârtie
-Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în limba sau limbile oficiale ale statului membru emitent, precum și în limba engleză”.
-Potrivit propunerilor venite din partea CE, persoanele care nu au fost vaccinate nu vor fi discriminate

Ce includ adeverințele?

Adeverințele includ un set limitat de informații: numele, data nașterii, data eliberării, informații relevante cu privire la vaccin/test/vindecare și un identificator unic al adeverinței.

„Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19. Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, și vor include un cod QR care să le garanteze securitatea și autenticitatea. Comisia va institui un portal pentru a se asigura că toate adeverințele pot fi controlate în întreaga UE și va sprijini statele membre în ceea ce privește punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a adeverințelor”
Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare împotriva COVID-19

Acest certificat s-a născut din nevoia de uniformizare a documentelor fiecărui stat membru din cadrul Uniunii Europene.

Gata înainte de începutul verii

„Pentru a fi gata înainte de începutul verii, această propunere trebuie să fie adoptată rapid de Parlamentul European și de Consiliu. În paralel, statele membre trebuie să pună în aplicare cadrul de încredere și standardele tehnice, convenite în cadrul rețelei de e-sănătate, pentru a asigura punerea în aplicare la timp a adeverințelor electronice verzi, interoperabilitatea acestora și respectarea deplină a protecției datelor cu caracter personal. Scopul este ca lucrările tehnice și propunerea să fie finalizate în lunile următoare”