Toți șoferii trebuie să afle. Amenzi de la 870 de lei sau chiar talonul auto pentru această greșeală

Toți șoferii trebuie să afle. Amenzi de la 870 de lei sau chiar talonul auto pentru această greșeală

Puţini sunt conducătorii auto care sunt la curent cu toate noutăţile din Codul Rutier, însă poliţiştii avertizează că amenzile sunt destul de mari pentru greşeli banale. Toţi şoferii trebuie să afle motivele pentru care pot fi sancţionaţi!

Amenzi serioase pentru toţi şoferii care nu respectă aceste reguli

Deşi pot părea greşeli nesemnificative, este bine de ştiut că poţi scoate bani serioşi din buzunar dacă nu ţii cont de anumite lucruri. Poliţiştii de la Rutieră atrag atenţia şoferilor care nu iau în serios toate detaliile autoturismului pe care îl conduc.

De exemplu, conducătorii auto pot fi amendaţi pentru nereguli găsite la nivelul poziţiilor de led sau a cauciucurilor mai late decât este prevăzut în cartea maşinii.

„Dacă șoferul dorește să treacă la un diametru mai mare al jantei, profilul anvelopei trebuie redus. Acest lucru permite că diametrul exterior să rămână în limitele legale și anvelopele să aibă suficient loc pentru a se roti.”, explică Martin Dražík, product manager al companiei Nokian Tyres Europe.

Una dintre cele mai recente situaţii  de genul acesta este cea a şoferului de Honda. Cătălin a fost tras pe dreapta de către poliţişti pentru că a fost uşor de sesizat în trafic.

”Mi-a constatat anumite, am poziţiile pe led, caucicurile un pic mai late pe spate. A zis c-o să-mi ia talonul. Pentru asta să-ţi ia talonul, dar mă rog… Asta-i legea, ce să facem?!”, a declarat șoferul automobilului Honda, conform celor de la Mediafax.

Toți șoferii trebuie să afle. Amenzi de la 870 de lei sau chiar talonul auto pentru această greșeală
Toți șoferii trebuie să afle. Amenzi de la 870 de lei sau chiar talonul auto pentru această greșeală

”Au fost întocmite mai multe procese verbale. Sancţiunea care se aplică e cuprinsă între 6-8 puncte de amendă. 870 de lei e amenda minimă şi se dispune reţinerea certificatului de înmatriculare”, a explicat Claudiu Costea, inspector de la Brigada Rutieră.

Alte greşeli care pot aduce amenzi mari şoferilor

Statisticile poliţiştilor arată că sute de accidente rutiere grave se petrec din cauza defecţiunilor tehnice ale maşinilor, iar amenzile nu sunt deloc de ignorat. Acestea pot fi între 6 şi 8 puncte, iar sancţiunea minimă în lei este de 870!

De asemenea, şoferii care sunt prinşi că aruncă mucuri de ţigări pe şosea pot primi amenzi cuprinse între de 1.305 și 2.900 de lei. Sancţiunea pentru aruncarea chiştoacelor pe carosabil se află în clasa a IV-a în Codul Rutier. Contravenția este una similară cu cea aplicată conducătorilor auto care înjură la volan, fie au un limbaj inadecvat cu polițiștii.

De asemenea, din 15 august, s-au majorat amenzile pentru cei care parchează pe locurile rezervate persoanelor cu handicap. Astfel, acestea au ajuns la un minim de 2.000 de lei şi la un maxim de 10.000 de lei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI