Veşti bune pentru cei care locuiesc în apartamente. Toți românii care stau la bloc trebuie să știe asta clar. Iată ce obligativitatea nu mai au asociaţiile de proprietari acum!
Noi informaţii importante pentru cei care locuiesc în apartamente, în România. Conform ANSPDCP (Autoritatea Romană de Protecţie a Datelor), asociaţiile de proprietari nu mai au această obligativitate. Mai exact, toţi românii care stau la bloc trebuie să ştie că acestea, chiar dacă prelucrează în mod constant date, nu mai trebuie să numească un responsabil cu protecţia datelor.
Anunţul a fost publicat pe site-ul instituţiei, însă trebuie menţionat că acest lucru lucru nu înseamnă că asociaţiile de proprietari nu mai au şi alte obligații de conformare cu regulile din domeniul protecției datelor. De exemplu, monitorizarea video a celor ce intră într-o scară de bloc sau afişarea numelui locatarilor la avizier.
“Referitor la numirea unui responsabil cu protecția datelor, în ceea ce privește asociațiile de proprietari, acestea nu au obligația de numire a unui responsabil, raportat la art. 37 din [GDPR]”, a precizat Autoritatea, conform Avocatnet.ro.
Afişarea numelui locatarilor la avizier este permis, conform legii, doar în cazul în care aceştia îşi dau consimţământul.
“În ceea ce privește dezvăluirea datelor precum numele și prenumele proprietarilor/locatarilor la avizierul scării de bloc, precizăm că în lipsa unei prevederi legale exprese datele pot fi dezvăluite doar pe baza consimțământului persoanei vizate”, se arată în lege.
Conform articolului 37, numirea unui DPO este obligatorie în cazul în care au loc monitorizări ale persoanelor, în mod sistematic și pe scară largă. De asemenea, prelucrarea trebuie să aibă loc constant, iar angajatul care se ocupă de acest aspect trebuie să aibă cunoştinţe de specialitate în dreptul şi practicile din domeniu.
“Responsabilul cu protecția datelor este desemnat pe baza calităților profesionale și, în special, a cunoștințelor de specialitate în dreptul și practicile din domeniul protecției datelor, precum și pe baza capacității de a îndeplini sarcinile prevăzute la articolul 39 (cele pentru funcția de responsabil cu protecția datelor – n. red.).
Responsabilul cu protecția datelor poate fi un membru al personalului operatorului sau persoanei împuternicite de operator sau poate să își îndeplinească sarcinile în baza unui contract de servicii”, scrie în GDPR.