Toți proprietarii de apartamente trebuie să afle. Ce taxe sunt nevoiți să plătească

Toți proprietarii de apartamente trebuie să afle. Ce taxe sunt nevoiți să plătească
Ce taxe sunt nevoiți să plătească proprietarii de apartamente

Proprietarii de apartamente nu pot să fie scutiți de la plata cheltuielilor comune, chiar dacă nu utilizează spațiul comun. Astfel că aceștia nu pot fi exceptați de la plata cheltuielilor aferente.

Toți proprietarii de apartamente trebuie să afle

Acest lucru se poate face numai în cazul unor proprietari, prin hotărâre a adunării generale. Un proprietar poate fi însă scutit de la aceste cheltuieli numai cu acordul celorlalți locatari.

Astfel, legea privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari mai indică faptul că „nciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligația de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunțării la folosirea unei părți din proprietatea comună”.

Dar cu toate că nu folosește acea proprietate comună, un locatar nu poate decide să nu mai plătească acele cheltuieli comune sau o parte din ele. Este totuși și o excepție, constituită de cei care locuiesc la parter, subsol, demisol, mezanin și la etajul unu. Aceștia pot fi scutiți de plata privind funcționarea liftului.

De menționat este că cheltuielile asociației de proprietari sunt cele care se referă la exploatarea, repararea sau întreținerea proprietății comune și a serviciilor de care beneficiază toți proprietarii.

De asemenea, cheltuielile comune pot fi raportate la numărul de persoane din fiecare apartament, cheltuieli pe consumuri individuale, pe cota-parte indiviză, pe consumatori tehnici sau pe beneficiari și servicii individuate ale proprietarilor făcute prin asociație.

Legislația actuală privind asociațiile de proprietari spune că adunarea generală este formată din toți proprietarii membri ai asociației de proprietari. Iar ca o adunare generală să aibă loc, trebuie să fie convocată de președintele asociației și să fie prezenți cel puțin 20% din numărul proprietarilor membri ai asociației de proprietari.

Ce este asociația de proprietari

Asociația de proprietari reprezintă o organizație non profit (ONG), ce are ca scop reprezentarea intereselor proprietarilor dintr-un condominiu, recunoscută legal prin Legea nr. 196/2018. Reprezentanții asociației se asigură că proprietarii își respectă obligațiile, că proprietarilor le sunt respectate drepturile, dar și să administreze toate părțile comune ale clădirii de blocuri.

Cunoscut legal sub numele de condominiu, el este definit ca „imobil format din teren cu una sau mai multe construcții, în care există cel puțin 3 proprietăți individuale reprezentate de locuințe și locuințe sau spații cu altă destinație, după caz, și cote-părți indivize de proprietate comună.”

Ca să se înființeze o organizație este nevoie de minimum 3 persoane, iar ca procesul de înființare să înceapă, sunt necesare semnăturile a cel puțin jumătate plus unu dintre proprietarii apartamentelor din imobil.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI