Anunț important pentru românii care stau la bloc. Niciun român care locuiește la bloc nu poate fi exceptat de la această regulă.
Cu toate că nu folosesc o parte din proprietatea comună, cei care dețin un apartament sau o garsonieră la bloc nu pot fi exceptați de la plata cheltuielilor aferente.
Asta se poate face doar în cazul unor proprietari, prin hotărâre a adunării generale.
Românii care stau la bloc sunt obligați să plătească cheltuielile comune. Un proprietar poate fi scutit de aceste cheltuieli doar cu acordul celorlalți locatari.
Legea privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari spune că „nciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligația de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunțării la folosirea unei părți din proprietatea comună”.
Adică, cu toate că nu folosește acea proprietate comună, un locatar nu poate decide să nu mai plătească acele cheltuieli comune sau o parte din ele.
Există și o excepție. Cei care locuiesc la parter, subsol, demisol, mezanin și la etajul unu pot fi scutiți de plata privind funcționarea liftului.
Cheltuielile asociației de proprietari sunt cele legate de exploatarea, repararea sau întreținerea proprietății comune și a serviciilor de care beneficiază toți proprietarii.
Cheltuielil comune pot fi raportate la numărul de persoane din fiecare apartament, cheltuieli pe consumuri individuale, pe cota-parte indiviză, pe consumatori tehnici sau pe beneficiari și servicii individuate ale proprietarilor făcute prin asociație.
Legislația în vigoare privind asociațiile de proprietari spune că adunarea generală este formată din toți proprietarii membri ai asociației de proprietari.
Ca adunarea generală să aibă loc, trebuie să fie convocată de președintele asociației și să fie prezenți cel puțin 20% din numărul proprietarilor membri ai asociației de proprietari.