O cunoscută companie de recrutare a lansat un comparator de salarii cu peste 130.000 de date salariale, oferind și câteva informații, având în vedere că în România salariile în continuare sunt un subiect de interes, dar, totodată, tabu.
Astfel, cele mai mari câştiguri nete sunt în Bucureşti-Ilfov, Timiş şi Cluj, acolo unde există şi cel mai mare interes din partea candidaţilor pentru transparentizarea salariilor.
Astfel, eJobs, liderul pieţei de recrutare din România, continuă demersul pentru transparentizarea veniturilor. A lansat lansând Salario, comparatorul de salarii în care 130.000 de români şi-au introdus deja câştigurile nete lunare.
Așa s-a aflat că Bucureşti-Ilfov se află pe primul loc în topul celor mai bine plătite regiuni ale ţării, cu un venit mediu lunar de 4.500 lei net. De asemenea, judeţele Timiş şi Cluj vin puternic din urmă, acolo existând salarii medii nete de 3.500 lei.
La pol opus însă se află Vrancea, Vaslui şi Dolj, judeţe cu cele mai mici salarii medii, ele depăşind uşor 2.500 lei net. De altfel, judeţele cu cele mai mari venituri sunt şi cele în care candidaţii manifestă cel mai mare interes pentru salarii transparente, în vreme ce locuitorii din Mehedinţi, Teleorman şi Giurgiu sunt cel mai puţin interesaţi să afle câştigurile pieţei.
„În România salariile rămân în continuare un subiect fierbinte, dar şi unul tabu. După un 2020 cu plafonări sau chiar scăderi salariale, e necesară din nou discuţia despre venituri transparente într-un an de revenire ca 2021, când angajările sunt din nou la nivelul pre-pandemic.
Prin Salario încercăm să încurajăm cât mai multe companii să ni se alăture în acest demers al transparenţei salariale, model abordat deja cu succes de ţările nordice”, a explicat Bogdan Badea, CEO eJobs România.
Cele mai mari salarii nete lunare introduse în comparatorul de salarii depăşesc suma de 22.000 lei şi sunt pentru funcţii de management ca Director General, Manager de Vânzări sau Director Economic. De menționat este că cele mai bine plătite domenii sunt IT Software, Achiziţii şi IT Hardware.
La capătul opus al clasamentului, cel mai slab plătite domenii sunt Au pair/Baby sitting/ Curăţenie, Confecţii şi Office/Back-office/Secretariat.
„Datele ne arată că transparenţa salarială aduce cu sine numai beneficii de ambele părţi, şi pentru angajaţi, şi pentru angajatori. Astfel, anunţurile de recrutare care afişează salariul atrag cu 40% mai mulţi candidaţi relevanţi, deci ajută companiile să-şi eficientizeze procesele de recrutare.
De cealaltă parte, prin Salario vrem să venim şi în întâmpinarea candidaţilor, care au nevoie de un astfel de instrument în momentul negocierii salariului, când îşi schimbă jobul sau vor să ştie dacă sunt plătiţi în linie cu piaţa”, a mai spus Bogdan Badea.
De precizat este și că poziții precum Economist, Inginer de proiectare, Asistent Manager, Inginer Software şi Programator Java sunt cele pentru care românii au cel mai mare interes, fiecare dintre acestea având peste 2.000 de căutări în baza de date salariale.
Salario dă informaţii pentru peste 800 de poziţii diferite, din 62 de domenii de activitate, atât din mediul privat, cât şi de la stat, şi poate fi accesat pe www.ejobs.ro/salario.