Stațiunile de la Marea Neagră sunt pline de turiști, astfel că și anunțurile de angajare ca ospătar sunt multe. Unii dintre angajatori oferă însă, pe lângă salariu, cazare gratuită sau la jumătate de preț.
Spre exemplu, un ospătar câștigă la unul dintre restaurantele din stațiunea Costinești un salariu minim ce pornește de la 2.000 de lei și poate ajunge sau depăși suma de 2.500 de lei. La salariu se mai adaugă și bacșișul lăsat de clienți.
Ospătarul are un rol important în restaurant, iar scopul său principal este de a asigura clienților o experiență plăcută, care să îi determine să revină la acel local. Ospătarul are și niște atribuții clare:
El se asigură că mesele sunt curățate și debarasate. Întâmpină clienții și îi ajută pe aceștia să găsească o masă liberă. El trebuie să își impresioneze clienții atât prin atitudine, dar și prin ținută. Multe restaurante oferă angajaților uniforme speciale, fapt care creează o impresie bună pentru client.
Ospătarul aduce meniurile și le recomandă clienților diverse feluri de mâncare sau de băutură, în care i se solicită acest lucru. Ospătrul trebuie să preia comanda și să o ducă la bucătărie, însoțită de eventualele cereri speciale ale clienților. Să se asigure o servire ireproșabilă a clienților și să le acorde toată atenția de care au nevoie.
Ospătarul trebuie să întocmească nota de plată atunci când clienții o cer și să încaseze banii. Ospătarul trebuie să se asigure că a încasat suma corectă de la fiecare client, iar la sfârșitul turei, el trebuie să predea banii superiorului său. De asemenea, după ce clienții au plecat, ospătarul trebuie să pregătească mesele pentru următorii oaspeți.
Ca orice meserie, și cea de ospătar vine cu anumite avantaje și dezavantaje. Printre avantaje, este aceea că meseria de ospătar se învață ușor, poți interacționa zilnic cu zeci de persoane și poți să-ți dezvolți abilitățile sociale.
Te va ajuta să-ți dezvolți capacitatea de a lucra sub presiune, iar având în vedere că cererea de ospătari este foarte mare în România, nu vei duce lipsă de oferte de muncă.
Printre dezavantaje însă, se numără faptul că poți avea de-a face cu clienți nemulțumiți, vei lucra mult în weekenduri și nu vei ști niciodată cu exactitate câți bani vei lua, deoarece bacșișul poate să difere de la o zi la alta.