22 iul. 2021 | 12:26

Românii care vor avea pensii mai mici deși au salarii mari. Vești crunte anunțate chiar azi

News
Românii care vor avea pensii mai mici deși au salarii mari. Vești crunte anunțate chiar azi
Angajații din construcții și efectele facilităților fiscale

România intră într-o perioadă grea din pnct de vedere economic și social. Există o categorie de contributori la pensia de stat care au fost excluși de la plata unor impozite. Este vorba de doi ani şi jumătate de facilități fiscale acordate angajaților din construcţii. majoritatea acestor angajați sunt exclusși de la plata contribuției de 3,75% la Pilonul II de pensii. Riscul acestei facilitîți,spun analiștii, se va vedea la momentul ieșirii acestora la penie.

Angajații din construcții și efectele facilităților fiscale

De la 1 ianuarie 2019, persoanelor care lucrează în sectorul construcțiilor li s-a acordat un salariu minim mai mare decât salariul minim național. Acest lucru se aplică întregului sector. Mai mult, cu condiția ca cifra de afaceri a companiei să provină în principal din construcții, salariile lunare sub 30.000 Lei sunt supuse unei serii de scutiri de impozite, aplicabile între 2019 și 2028 atât angajatorilor, cât și angajaților.

Aceste măsuri sunt cuprinse într-un acord între Guvernul României și Federația Proprietarilor Companiilor de Construcții, stabilind construcția ca un sector economic prioritar pentru următorii 10 ani și vizând susținerea dezvoltării sale cu salarii nete sectoriale mai mari.

Facilitățile fiscale au fost în general binevenite.Cu toate astea nivelul ridicat al salariului minim, împreună cu eligibilitatea limitată pentru scutiri de impozite, declanșează nemulțumirea în rândul unor angajatori. Salariul minim ridică probleme în special pentru întreprinderile mici și mijlocii, care se bazează în principal pe lucrătorii cu salariu minim.

Reprezentanții IMM-urilor s-au plâns că salariul minim mai mare le slăbește capacitatea de plată a salariilor. În același timp poate avea efectul opus încurajării ocupării neoficiale sau concedieri ale angajaților. De asemenea, legea a fost criticată pentru defavorizarea companiilor.

Pensiile vor fi mai mici pentru acești angajați

Datorită veniturilor mai mici din construcții în raport cu cifra de afaceri totală, nu se califică pentru facilități fiscale, dar trebuie să respecte reglementările privind salariul minim sectorial mai mare.

Pe de o parte, se așteaptă ca oamenii care lucrează în acest sector să se bucure de salarii nete semnificativ mai mari. Pe de altă parte, contribuția socială pentru pensii a fost redusă, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra drepturilor de pensie ale lucrătorilor.

Contribuția socială pentru pensii este acum stabilită la 25% din salariile brute în conformitate cu legislația generală a pensiilor. Aceasta este împărțită între componenta de plată, și anume 21,25% din salariul brut, și sistemul legal finanțat, adică  3,75% din salariul brut.

Dacă luăm toate aceste dateîn calcul, vom vedeacăangajații din construcții, cu contribuții la Pilonul II de pensii, vor avea cea mai mică pensie de stat, la momentul pensionării. În România sunt la această oră  430.000 de angajaţi în construcții. Acest procent de 91% din forța de muncă, la pensionare va încasa lunar cea mai mică pensie, chiar dacă guvernele vor face modificări la plafonul de pensionare și se va modifca și recalcularea pensiei.

Parteneri
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Redactia.ro
Gata cu verde și roșu. Iată care sunt sunt culorile la modă, anul acesta, pentru a face casa să arate elegantă de Crăciun
Click.ro
Ce l-ar fi supărat pe Iohannis. Poliția maghiară intervine cu explicații
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
'În fața camerelor, zâmbet. În spate...' Bursucu, dezvăluiri despre latura nevăzută a Andreei Marin. Au lucrat 3 ani împreună! Ce se întâmpla când camerele de filmat se opreau
Unica.ro
Filme celebre, scoase de pe Netflix. Decizia e radicală
EVZ.ro
Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului 2024. Ce se face pe 14 noiembrie
Spynews
România își pierde valorile ce-au scris istorie. S-a stins o mare stea: Un loc special în inimile noastre
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Mediaflux
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Lala, primele declarații după anunțul că este însărcinată. Ce a spus viitoarea mămică
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro