22 iul. 2021 | 12:26

Românii care vor avea pensii mai mici deși au salarii mari. Vești crunte anunțate chiar azi

News
Românii care vor avea pensii mai mici deși au salarii mari. Vești crunte anunțate chiar azi
Angajații din construcții și efectele facilităților fiscale

România intră într-o perioadă grea din pnct de vedere economic și social. Există o categorie de contributori la pensia de stat care au fost excluși de la plata unor impozite. Este vorba de doi ani şi jumătate de facilități fiscale acordate angajaților din construcţii. majoritatea acestor angajați sunt exclusși de la plata contribuției de 3,75% la Pilonul II de pensii. Riscul acestei facilitîți,spun analiștii, se va vedea la momentul ieșirii acestora la penie.

Angajații din construcții și efectele facilităților fiscale

De la 1 ianuarie 2019, persoanelor care lucrează în sectorul construcțiilor li s-a acordat un salariu minim mai mare decât salariul minim național. Acest lucru se aplică întregului sector. Mai mult, cu condiția ca cifra de afaceri a companiei să provină în principal din construcții, salariile lunare sub 30.000 Lei sunt supuse unei serii de scutiri de impozite, aplicabile între 2019 și 2028 atât angajatorilor, cât și angajaților.

Aceste măsuri sunt cuprinse într-un acord între Guvernul României și Federația Proprietarilor Companiilor de Construcții, stabilind construcția ca un sector economic prioritar pentru următorii 10 ani și vizând susținerea dezvoltării sale cu salarii nete sectoriale mai mari.

Facilitățile fiscale au fost în general binevenite.Cu toate astea nivelul ridicat al salariului minim, împreună cu eligibilitatea limitată pentru scutiri de impozite, declanșează nemulțumirea în rândul unor angajatori. Salariul minim ridică probleme în special pentru întreprinderile mici și mijlocii, care se bazează în principal pe lucrătorii cu salariu minim.

Reprezentanții IMM-urilor s-au plâns că salariul minim mai mare le slăbește capacitatea de plată a salariilor. În același timp poate avea efectul opus încurajării ocupării neoficiale sau concedieri ale angajaților. De asemenea, legea a fost criticată pentru defavorizarea companiilor.

Pensiile vor fi mai mici pentru acești angajați

Datorită veniturilor mai mici din construcții în raport cu cifra de afaceri totală, nu se califică pentru facilități fiscale, dar trebuie să respecte reglementările privind salariul minim sectorial mai mare.

Pe de o parte, se așteaptă ca oamenii care lucrează în acest sector să se bucure de salarii nete semnificativ mai mari. Pe de altă parte, contribuția socială pentru pensii a fost redusă, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra drepturilor de pensie ale lucrătorilor.

Contribuția socială pentru pensii este acum stabilită la 25% din salariile brute în conformitate cu legislația generală a pensiilor. Aceasta este împărțită între componenta de plată, și anume 21,25% din salariul brut, și sistemul legal finanțat, adică  3,75% din salariul brut.

Dacă luăm toate aceste dateîn calcul, vom vedeacăangajații din construcții, cu contribuții la Pilonul II de pensii, vor avea cea mai mică pensie de stat, la momentul pensionării. În România sunt la această oră  430.000 de angajaţi în construcții. Acest procent de 91% din forța de muncă, la pensionare va încasa lunar cea mai mică pensie, chiar dacă guvernele vor face modificări la plafonul de pensionare și se va modifca și recalcularea pensiei.

Parteneri
De ce s-a stins, de fapt, actorul Mircea Diaconu. Fiica sa vine cu dezvăluiri cutremurătoare. "Am sufletul sfâșiat"
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Deținuții vor lucra pe viitoarele şantiere de autostrăzi şi drumuri expres. Vor primi bani, iar pedeapsa li se va reduce
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Care este 'marele păcat' pe care credincioșii îl fac în Ajunul Crăciunului. Preotul Vasile Ioana avertizează: 'Dragii mei, vă implor! Nu se face!'
Unica.ro
Se schimbă harta României. UDMR a anunțat deja
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
România NU scapă de Călin Georgescu. Crin Antonescu aruncă bomba. Abia asta e periculos
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum arată mama lui Marcel de la Insula Iubirii. Cum a surprins-o fosta ispită masculină chiar în aeroport înainte de căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro