Ce taxe cresc cu 10% și 20% de la 1 august. Guvernul a decis creșterea TVA-ului la anumite produse și servicii. Amintim că în ultima perioadă românii s-au confruntat cu un val de scumpiri la carburanți sau la alimente de bază precum uleiul de floarea soarelui, cartofi, pâine, unt sau lapte. Iată despre ce anume este vorba!
Guvernul a anunțat că taxele cresc cu 10% și 20 % la anumite produse. Majorarea se va întâmpla de la 1 august. Astfel, taxa pe viciu va crește cu 10% pentru țigări și cu 20% pentru alcool.
Prețurile la țigări vor crește gradual începând de la 1 august, prima dată cu un cost în plus de 60 de bani per pachet. Astfel că este posibil ca fumătorii să plătească mai mult pentru viciul lor și cel mai probabil se va stabili un calendar de creștere în mai multe etape.
„În vederea respectării cerinţei prevăzute la art. 10 alin. (2) din Directiva 2011/64/UE şi pentru a fi evitată declanşarea acţiunii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor (infringement) împotriva ţării noastre, se propune creşterea nivelului accizei totale pentru ţigarete, începând cu 1 august 2022, de la 563,97 lei/1.000 ţigarete la 594,97 lei/1.000 ţigarete, precum şi adoptarea unui nou calendar de creştere graduală a nivelului accizei totale pentru ţigarete ţinând cont de necesitatea respectării legislaţiei unionale în domeniul produselor din tutun, securizarea veniturilor bugetare şi asigurarea predictibilităţii fiscale necesară sectorului.
Ţinând cont că potrivit art. 343 alin. (5) din Codul fiscal, acciza specifică pentru ţigarete se determină pe baza preţului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem şi al accizei totale, precum şi faptul că începând cu data 1 august 2022 va creşte nivelul accizei totale pentru ţigarete, se impune actualizarea nivelului accizei specifice pentru ţigarete.
În ceea ce priveşte procentul legal al accizei ad valore aplicat asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, se propune diminuarea acestuia cu un punct procentual pe an, începând cu 1 august 2022, astfel că acesta va fi de 10% în anul 2025. Se propune majorarea cuantumului accizei minime pentru ţigarete datorate, de la de 97% din nivelul accizei totale pentru ţigarete la 100% din nivelul accizei totale pentru ţigarete prevăzut în anexa nr. 1″, se arată în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de lege.
Începând cu data de 1 ianuarie 2023, cota de TVA crește de la 5% la 9% la livrarea de alimente, inclusiv băuturi, excepție făcând băuturile alcoolice şi a celor nealcoolice care conţin adaos de zahăr sau alţi îndulcitori sau aromatizate, destinate consumului uman şi animal, dar și pentru serviciile de restaurant şi de catering, şi pentru activităţile de cazare hotelieră.
„În acest sens, se are în vedere faptul că serviciile de restaurant şi de catering, pentru care în prezent se aplică o cotă redusă de TVA de 5%, reprezintă servicii care constau, în fapt, în furnizarea de produse alimentare şi/sau de băuturi, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, care intră sub incidenţa cotei reduse de TVA de 9%. Adoptarea unei astfel de măsuri vizează tocmai facilitarea aplicării uniforme/corelate a cotei de TVA, şi anume aplicarea aceleiaşi cote indiferent de natura operaţiunii: prestare de servicii sau livrare de bunuri.
Astfel, spre exemplu, un restaurant care vinde mâncare tratează operaţiunea distinct, aplicând două cote de TVA diferite (9% şi 5%), în funcţie de modalitatea de servire a mâncării, în locaţia restaurantului (prestare de servicii) sau în afara acesteia (livrare de bunuri). În mod similar, este şi cazul unităţilor de cazare de tipul demipensiune/pensiune completă/all inclusive care, pe lângă funcţia de cazare, asigură şi micul dejun/prânzul/cina etc”, a explicat Ministerul Finanţelor.