Cu câte cartușe de țigări ai voie în avion 2022, conform autorităților române. În plin sezon estival, după doi ani de restricții, românii zboară în vacanțe în cele mai incredibile puncte ale lumii. Bagajele conțin toate cele necesare pentru petrecerea unui sejur de 7 sau 10 zile, printre care și țigări, pentru că acestea sunt încă mai ieftine în România.
Odată ce biletele de avion au fost cumpărate mai rămâne de rezolvat problema bagajelor. Cei care au optat pentru un bagaj de cală este important să respecte anumite reguli stricte pentru a nu avea probleme cu autoritățile de pe aeroport.
Astfel, cele mai multe întrebări ale pasagerilor țin de cantitatea de țigări/tutun pe care o pot transporta în bagajele de cală, în cazul unui zbor cu avionul.
Conform site-ului oficial al Uniunii Europene, dacă sunteți simplu turist, cantitatea de mărfuri pe care o puteți cumpăra și lua cu dumneavoastră în călătorie dintr-o țară a UE în alta nu este limitată, atâta timp cât ați făcut cumpărăturile pentru dumneavoastră și nu în scopuri comerciale.
Taxele, TVA și accize, sunt incluse în prețul pe care îl plătiți în țara din care cumpărați produsul, deci nu vi se vor mai percepe taxe în altă țară din UE. Restricțiile sunt impuse de greutatea bagajului de la cală pentru care ați optat, existând posibilitatea să plătiți taxe suplimentare pentru o greutate mai mare.
Totuși, pentru a stabili dacă produsele sunt cumpărate pentru uz personal, autoritățile vamale din UE pot verifica anumite lucruri: dacă dețineți o întreprindere comercială sau dacă lucrați pentru o astfel de întreprindere, cum sunt împachetate și transportate produsele, cu ce cantitate de produse călătoriți. Ca să nu aveți probleme este recomandat să aveți un bon fiscal de la magazinul de unde ați cumpărat produsele.
Toate țările din UE poate stabili o limită maximă pentru cantitatea de tutun pe care o puteți introduce pe teritoriul lor. Cantitățile maxime trebuie să fie de cel puțin:
-800 de țigarete
-400 de țigări de foi (trabucuri cu o greutate maximă de 3 grame fiecare)
-200 de trabucuri
-1 kg de tutun
Autoritățile ne sfătuiesc că este bine totuși să ne încadrăm în limitele indicate pentru că vameșii din aeroport ne pot suspecta că transportăm produse care nu sunt strict pentru uz personal, ci sunt destinate comercializării.
Dacă se ajunge în această situație, turiștii vor trebui probabil să dovedească că au cumpărat produsele pentru uz personal, furnizând, spre exemplu, dovada achiziționării. Dacă nu vor reuși să facă asta, este posibil să vi se solicite să plătiți accize sau chiar să vi se confiște produsele.
Dacă se intră într-una dinte țările UE dintr-o țară terță, cantitățile de tutun pe care le puteți transporta în bagaje sunt cu totul altele. Același lucru este valabil și în cazul în care veniți din Insulele Canare, insulele anglo-normande, Gibraltar sau alte teritorii în care nu se aplică normele UE cu privire la TVA și accize.
Astfel unele state permit maximum 200 de țigări sau 100 de țigări de foi, 50 de trabucuri sau cel mult 250 g de tutun, în timp ce altele care nu sunt atât de permisive, acceptă doar 40 de țigări, 20 de țigări de foi, 10 trabucuri sau 50 de grame de tutun.