În acest început de an, sistemul sanitar din România trece prin momente grele, care ar putea schimba cu totul ceea ce se numește medicina de familie și ambulatorie. După eșecul negocierilor cu CNAS, medicii de familie și cei din ambulatoriu au decis să perceapă o taxă pentru consultații și rețete, iar medicii din sistemul de urgență vorbesc tot mai des despre o taxă pentru prezentarea la camera de gardă. Citește mai departe și află cine sunt cei care vor scoate bani din buzunar pentru consultaţiile de urgenţă.
Conform legislației în vigoare, românii beneficiază de servicii medicale, așa-numite gratuite, dar realitatea este că se plătesc lunar sume extrem de mari, prin CNAS, dar cu toate astea medicii se plâng de salarii mici, iar medicii de familie de sumele alocate pentru consultații.
Vezi despre: Ce salariu câștigă în România un medic în funcție de competențe. Banii încasați și de medicii de familie
Medicii din sistemul de urgență se plâng de salariile mici, de orele petrecute în spitalele de urgență și numărul mare de pacienți, unii dintre ei fără a avea, așa cum spune Prof. dr. Simin Florescu, „urgențe vitale medico-chirurgicale.” În acest sens, deși practica există deja, medicii din sistemul de urgență vorbesc despre necesitatea implementării unei taxe, o taxă pentru prezentarea la camera de gardă.
Spre exemplu, la Spitall „Viuctor Babeș”, deșie xistp cameră de gardă, nu există servicii de urgență. Astfel că CNAS nu decontează spitalului intervențiile de urgență, ci doar inernările și spitalăzirle de zi. În situația dată, conducerea spitalului a luat decizia de a introduce o taxă pentru prezentarea la camera de gardă, tocmai pentru pacienții care nu prezintă adevărate urgențe, care nu au ajuns la medicul de familie pentru afecțiunea în cauză.
Conform medicilor din sistem, aceștia „Pot să fie consultați și investigați în spitalul nostru la cerere contra cost, iar tarifele sunt cele prevăzute în contractul cu casa”, mai spune Prof. dr. Simin Florescu. Cazurile pacienților care ajung, fie la camera de gardă, fie la spitalele de urgență, cu afecțiuni ușoare, care nu le pun viața în pericol, este unul alarmant de mare, statistic vorbind ajungând la 30% din pacienți.
În realitate, medicii de familie primesc extrem de puțini bani, fiind limitați la doar 20 de consultații la care sunt alocați doar 35 de lei. Negocierile recente cu CNAS nu au dus la o rezolvare a situațiilor descrise de sindicatele medicilor de familie, așa că există șansele ca românii să plătească o taxă pentru consultații și pentru eliberarea de rețete sau trimiteri către spitale.
Vezi și: Decizie importantă pentru medicii de familie. Ce se întâmplă cu banii pentru impozite
Noua taxă va apare ca urmare a eșecului negocierilor dintre CNAS și sindicatele medicilor de familie, astfel că, se vor plăti consultațiile la medicul de familie, și se va întâmpla de la 1 februarie 2024.