18 mai 2023 | 14:57

Ministrul Sănătății, reacție acidă după ce o femeie din Neamț a născut prin cezariană ajutată de soț și soacră. Ce trebuie să știe viitoarele mămici

Știri generale
Ministrul Sănătății, reacție acidă după ce o femeie din Neamț a născut prin cezariană ajutată de soț și soacră. Ce trebuie să știe viitoarele mămici
Alexandru Rafila, ministul Sănătății

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a vorbit, astăzi, pentru prima dată, despre cele două femei din Neamț, care au născut în ultimele zile la domiciliu, punând viața lor și a bebelușilor în pericol. Medicul a tras un semnal de alarmă către toate viitoarele mămici, avertizând despre riscrile care pot surveni, dar și despre faptul că apelează la o acțiune ilegală în România.

Două femei din Neamț au îngrozit țara

Alexandru Rafila a criticat în termeni duri decizia celor două femei de a naște acasă. Una dintre ele, din județul Neamț, a decis să nască acasă, însțită de o moașă găsită pe Facebook. Femeia, în vârstă de 42 de ani, avusese o sarcină cu probleme, iar medicii o avertizaseră să nască prin cezariană, pentru a evita orice problemă.
Din păcate, viitoarea mămică, fiind la prima sarcină, a ales să ocolească spitalele și medicii, chemând o moașă de pe Facebook să o ajute. În timpul nașterii, însă, au apărut complicații care au necesitat intervenția rapidă a medicilor. Femeia s-a confrutat cu o hemoragie internă, iar în drum spre spital, medicii au fost nevoiți să o intubeze.

Din cauza stării sale grave de sănătate, organismul a cedat, iar în ciuda încercărilor disperate ale medicilor de a o salva, a fost declarat decesul. Copilșul se află în stare stabilă, însă va fi orfan de mamă încă de la naștere.

Un alt caz șocant a avut loc la o zi distanță, tot în Neamț, acolo unde o tânără aflată la a cincea sarcină a decis să aducă pe lume copilul din pântece acasă, cu ajutorul soțului său și al soacrei. Pe lângă faptul că a născut acasă, ceea ce este ilegal, femeia a avut parte de o operație cezariană efectuată de soț, în timp ce soacra a asistat. Și în acest caz, lucrurile au degenrat, fiind nevoia de ajutorul medicilor și de preluare de urgență la spital pentru a salva mama. Tânăra a fost internată la ATI și se află în stare stabilă, ca și bebelușul.

Există legi care să sancționeze astfel de fapte?

După ce lumea medicală din România s-a tulburat la auzirea acestor vești, ministrul Sănătății a avut o reacție fermă și categorică despre săvâșirea acestor acțiuni ilegale. Deși este foarte clar că astfel de practici nu sunt legale în țara noastră, astfel că, niciun medic, asistent sau alt angajat medical nu poate efectua nașteri la domiciliu, legea nu prevede o pedeapsă clară pentru această acțiune ilegală.

Astfel, ministrul Rafila a sfătuit toate viitoarele mame să apeleze la sistemul public de sănătate și să repete greșeala acesstor două femei.
El a dat asigurări cu privire la faptul că vor fi efectuate controale și rescrise legile într-o manieră mai clară pentru a fi evidente pedepsele pentru astfel de ilegalități.

„Cred că lucrul acesta este foarte clar. Vorbim despre o situație nefericită și vom vedea dacă putem adapta legislația astfel încât să fie mai clare prevederile, dar, în mod evident, ceea ce s-a întâmplat acolo nu este în regulă din punct de vedere legal. Nu există niciun fel de act normativ care să prevadă o astfel de posibilitate”, a explicat ministrul Sănătății.