S-a aflat ce salariu câștigă în România un medic în funcție de competențe. Legea este strictă în privința salariilor medicilor, inclusiv a specialiștilor, dar și a restului personalului medical, cum sunt asistentele sau infirmierele. Care sunt banii încasați și de medicii de familie.
O ordonanță de urgență care a fost aprobată deja de Guvernul României introduce noi măsuri în ceea ce privește salarizarea personalului din sistemul sanitar public.
Astfel, începând de la 1 august 2023, personalul de specialitate medico-sanitar, care face gărzi în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial pentru activitatea prestată în linia de gardă, și personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar-sanitar, care asigură asistența medicală, beneficiază și de o indemnizație lunară brută, după cum urmează.
-500 lei pentru medicii specialiști și primari care fac în fiecare lună o gardă în afara normei legale de bază;
-Între 100 lei și 300 lei lunar pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile în care, conform legii nu se lucrează, pentru toate categoriile de personal, cu excepția medicilor specialiști și primari și a biologilor, chimiștilor și biochimiștilor care efectuează lunar una sau două gărzi în afara normei legale de bază.
-1.000 lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi în afara normei legale de bază,
-500 lei pentru biologii, chimiștii și biochimiștii care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi;
-500 lei pentru asistenții medicali, tehnicieni de radiologie şi imagistică licenţiati, asistenți medicali de laborator clinic licenţiați, licenţiați în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenți medicali dentari licenţiati, asistenți medicali de profilaxie dentară licenţiați, asistenți medicali licenţiați în nutriţie şi dietetică, moaşe, asistenți medicali, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor.
Măsura se va aplica până la data intrării în vigoare a noii legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice, astfel că ”banii necesari acestor majorări pentru personalul din unităţile sanitare publice, inclusiv cele care au ca asociat unic unităţile administrativ-teritoriale și sunt în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, se asigură prin transferuri din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate”.
-Medic specialist dentist – 9900.
-Medic rezident anul VI – VII – 7900.
-Medic rezident anul IV – V – 7300.
-Medic dentist rezident anul IV – V – 7300.
-Medic rezident anul III – 6700.
-Medic primar – 12.500 (lei)
-Medic primar dentist – 12.500.
-Medic specialist – 9900.
-Medic rezident anul III: 6.700 de lei
-Medic rezident anul II: 6.100 de lei
-Medic rezident anul I: 5.700 de lei,
-Medic dentist rezident anul IV-V: 7.300 de lei,
-Medic dentist rezident anul III: 6.700 de lei,
-Medic dentist rezident anul II: 6.100 de lei,
-Medic dentist rezident anul I: 5.700 de lei.