Iată câte ore muncesc românii pe săptămână, în comparație cu nemții sau olandezii! Eurostat a făcut public ultimul studiu în care arată cât de mult se muncește în Europa.
Așadar, Eurostat a făcut public ultimul studiu care arată cât de mult muncesc europenii. Astfel, am aflat că românii sunt printre cei mai muncitori europeni, dacă ţinem cont de numărul de ore petrecute la serviciu. Săptămânal, stăm la serviciu peste 40 de ore, cu 3 ore peste media Uniunii Europene, şi cu 7 ore mai mult decât locuitorii Ţărilor de Jos.
Cu toate acestea, veniturile angajaților români sunt departe de cele ale nemților, de exemplu. Aproape jumătate dintre români sunt nemulţumiţi de salariul pe care îl primesc la final de lună. A fost și cazul lui Radu Pârvan, român stabilit acum în Germania. I s-a ivit o ocazie să muncească mai puțin, pe bani mai mulți, așa că nu a stat pe gânduri. Citește și Câți euro câștigă pentru o oră de muncă pe câmp un român plecat în Suedia: „12 ore pe zi, 6 zile pe săptămână!”
„Mi-am dat seama că posibilităţile mele de dezvoltare erau destul de limitate (…) și cumva a apărut o oportunitate de a lucra la o firmă în Germania. Programul de lucru începe la 9 şi se termină la 5. Eu la 5 şi 10, 5 şi un sfert sunt ultimul care părăsesc biroul că eu aşa sunt obişnuit. În Bucureşti nu ştiu dacă ajungeam acasă mai repede de 7 sau 8, ceea ce scurta timpul personal (…) destul de mult, asta în condiţiile în care programul se termina la 6”, povestește Radu.
În România se muncește săptămânal peste 40 de ore. La fel de mult ca noi muncesc şi bulgarii. Cea mai scurtă săptămână de lucru o au locuitorii din Ţările de Jos – un pic peste 33 de ore. Asta în timp ce media la nivel de Uniune Europeană este de 37,5 ore lucrate pe săptămână. Citește și Veste importantă pentru angajații din România. Cât a scăzut salariul mediu net
Europenii muncesc mai puțin, dar cu mai mult spor. O spune Alexandra Colceru, specialist comunicare platformă online de recrutare: „Codul Muncii ne reglementează modul în care muncim şi anume modul în care arată un program full time de lucru. (…) Ca valoare a muncii, ea este mai scăzută decât în ţările din Vest”. De aceeași părere este și Corina Diaconu, specialist HR.
„Sunt situaţii în care se stă peste program şi se fac ore suplimentare, însă nu există productivitate şi situaţii în care, repet, putem munci 6 sau 7 ore şi să realizăm ceea ce trebuia să facem în programul obișnuit de lucru. (…) Ce contează cel mai mult este cât de bine ne facem munca”.