Vești importante pentru toți românii și nu numai. Specialiștii de la Societatea Română de Epidemiologie au declarat că tulpina Omicron COVID a dezvoltat, în anumite țări, o nouă subvariantă ce a început să înlocuiască varianta originală. Despre ce este vorba. Cât de contagioasă este noua tulpină.
Prof. dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societatății Române de Epidemiologie, a făcut o serie de declarații surprinzătoare, în urmă cu puțin timp. Legat de tulpina Omicron, specialistul a specificat faptul că, în unele țări, a apărut deja o subdiviziune a ultimei variantei COVID, ce pare a fi mult mai contagioasă decât tulpina originală.
„Am spus că după un val epidemic devastator cum e cel cauzat de Omicron este posibil să urmeze o perioadă de acalmie (linişte) inter-epidemică cu condiţia ca să nu apară o nouă variantă şi mai transmisibilă.
Şi iată că din păcate a apărut derivată din Omicron (B.A 1) această subvariantă B.A 2 care este după studiile preliminare de 1,5 ori mai transmisibilă decât Omicron”, a declarat specialistul, în exclusivitate pentru Adevărul.
Mai mult de atât, profesorul spune că, momentan, autoritățile au la dispoziţie doar rezultatele unor studii preliminare, motiv pentru care este prea devreme ca specialiştii să-și dea seama dacă vom avea parte de un al șaselea val COVID, cu sub-varianta B.A 2.
„Însă ţinând cont de prezenţa acestei subvariante în câteva zeci de ţări precum şi de faptul că în Danemarca subvarianta B.A. 2 devine dominantă în faţa variantei Omicron având după aceleaşi studii preliminare o transmisibilitate de 1,5 x mai mare, putem gândi la o prelungire a valului 5 datorată apariţiei acestei subvariante.
Singurul aspect cumva pozitiv este acela că până în prezent nu au fost remarcate modificări în ceea ce priveşte gravitatea bolii”, a completat prof. dr. Emilian Popovici, pentru sursa citată.
Alexandru Rafila a transmis un mesaj înfiorător legat creșterea cazurilor COVID în România. Ministrul Sănătății este de părere că acestea vor fi mai puține în weekendul 29 – 30 ianuarie, urmând ca, mai apoi, să crească în săptămânile următoare, infecția urmând un trend ascendent.
„Trendul ascendent al acestei infecţii continuă, chiar dacă astăzi a fost o mică scădere aşteptată pentru că ieri am avut numărul maxim de cazuri după patru zile libere, când, în mod evident, testarea a fost mai limitată şi aceste valori, în jurul a 30.000 de cazuri.
Probabil că vor fi înregistrate până sâmbătă, după care va urma o nouă scădere, undeva în jurul cifrei de 15.000 – 18.000 de cazuri de cazuri pentru week-end. Apoi, ne aşteptăm la o nouă creştere spectaculoasă. Cifrele cu 4 în faţă nu sunt excluse pentru această perioadă.”, a subliniat ministrul Alexandru Rafila, conform Știrilor PRO TV.
În ciuda evoluției sale rapide, până acum, valul cinci al pandemiei pare cu 25% mai puțin agresiv decât valul generat de tulpina Delta.