Țara unde se vor cultiva plante modificate genetic. De ce a fost luată această decizie

Țara unde se vor cultiva plante modificate genetic. De ce a fost luată această decizie
Plante modificate genetic, evoluție sau involuție

OMG este o tehnologie care presupune inserarea de ADN în genomul unui organism. Pentru a produce plante modificate genetic, noul ADN este transferat în celulele vegetale. De obicei, celulele sunt apoi cultivate în culturi de țesuturi, unde se transformă în plante. Semințele produse de aceste plante vor moșteni noul ADN.

Plante modificate genetic, evoluție sau involuție

În ultimii ani tot mai multe plante modificate genetic au fost scoase pe piață. Organismele modificate genetic (OMG), sunt organisme vii ale căror gene au fost modificate într-un anumit mod. OMG-urile pot fi animale sau bacterii. Cel mai adesea sunt culturi de plante modificate genetic, precum porumbul sau cartofii care au fost modificate în laborator.

Modificările sunt făcute de obicei pentru a crește cantitatea sau calitatea alimentelor pe care le produc. Culturile de plante modificate genetic prezintă numeroase avantaje. Unele grupuri și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că ar putea avea efecte negative asupra sănătății.

Avantajele și dezavantajele alimentelor modificate genetic

Sunt șanse să fi consumat alimente modificate genetic fără să vă dați seama. În 2018, aproximativ 92% din porumb și 94% din soia cultivate în SUA proveneau din semințe modificate genetic.

Procesul de creare a unei plante modificate genetic este complex, dar urmează anumiți pași de bază. De exemplu, cercetătorii identifică genele dintr-o plantă care determină anumite trăsături, cum ar fi rezistența la insecte. Apoi fac copii ale acestor gene de rezistență la insecte într-un laborator.

În continuare, oamenii de știință inserează copiile genelor în ADN-ul celulelor unei alte plante. Aceste celule modificate sunt apoi folosite pentru a cultiva noi plante rezistente la insecte, care vor trece prin diverse analize și teste înainte de a fi vândute fermierilor.

Mai multe țări europene decid să excludă plantele modificate genetic

Cu toate astea, la nivel european, 19 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au votat pentru interzicerea parțială sau totală a organismelor modificate genetic.

Țări, precum Franța, Germania, Austria, Grecia, Ungaria, Olanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Bulgaria, Polonia, Danemarca, Malta, Slovenia, Italia și Croația, au optat pentru o interdicție totală.

Această decizie a fost luată după ce Comisia Europeană a solicitat ca fiecare națiune din UE să voteze dacă dorește să renunțe la a mai fi obligată să cultive plante modificate genetic, chiar dacă acest lucru este permis în interiorul granițelor UE.

Valonia, regiunea francofonă a Belgiei, a optat pentru excludere, precum și Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Regiunea flamandă a Belgiei, Anglia și România sunt deschise la Ogenul acesta de plante modificate genetic.

Până în prezent, singura cultură de plante modificate genetic cultivate în UE, în special în Spania și Portugalia, este porumbul modificat genetic MON 810. Semințele sunt produse de compania multinațională americană de biotehnologie Monsanto.

În ciuda acestui fapt, există aproape 60 de culturi de plante modificate genetic. Toate cele 60 de soiuri au fost aprobate și sunt cumpărate și vândute în mod liber în întreaga UE.

China va permite culturile de plante modificate genetic

Conform CNN, recent China a publicat noi norme de testare pentru aprobarea culturilor de plante modificate genetic. Prin acest demers China deschide calea pentru îmbunătățirea mai rapidă a culturilor. Având în vedere numărul populației, prin această decizie China încearcă să își consolideze securitatea alimentară.

Noile orientări au fost publicate în cadrul unei serii de măsuri menite să revizuiască industria semințelor din China. Producția semințelor este considerată o verigă slabă în eforturile de a asigura alimentarea celei mai mari populații din lume, spune raportul publicat de Ministerul Agriculturii și Afacerilor Rurale.

Vor să-și asigure securitatea alimentară

De asemenea, Beijingul a adoptat recent noi reglementări care stabilesc o cale clară de aprobare a culturilor de plante modificate genetic. China este înaintea unor națiuni în ceea ce privește definirea unor proceduri clare și relativ rapide pentru culturile de plante modificate genetic

„Având în vedere investiția puternică a guvernului chinez în editarea genomului, ne așteptăm la publicarea unei politici relativ deschise în următorii ani”, se arată într-un raport din decembrie, conform CNN.

Institutele de cercetare din China au publicat deja mai multe cercetări privind culturile editate genetic orientate spre piață decât orice altă țăară din lume, care a dezvoltat tehnici de acest gen.

Cercetătorii chinezi au folosit editarea genetică

Proiectul de norme stipulează că, odată ce plantele modificate genetic au finalizat testele pilot, se poate solicita un certificat de producție. Astfel se vor evita testele îndelungate pe teren necesare pentru aprobarea unei plante modificate genetic.

Aceasta înseamnă că ar putea dura doar un an sau doi pentru a obține aprobarea unei plante modificate genetic, a declarat un oficial chinez al Ministerului, în comparație cu aproximativ șase ani pentru cele modificate genetic.

Nu este clar câte companii sau institute sunt pregătite să solicite aprobarea produselor editate. Cercetătorii chinezi au folosit editarea genetică pentru a crea semințe de salată bogate în vitamina C și orez rezistent la erbicide, potrivit unui raport.

Conducerea Chinei a declarat la sfârșitul anului 2020 că țara trebuie să folosească știința și tehnologia pentru o „redresare urgentă a industriei sale de semințe, care s-a confruntat mult timp cu o supracapacitate și puțină inovație”. China importă o parte semnificativă a semințelor sale vegetale și dorește să își reducă dependența de reproducerea din străinătate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI