În ultimii 10 ani, cel puțin, turiștii români au ales alte zone pentru a-și petrece vacanțele de vară, mai ales, motivația fiind tarifele ieftine și pachetele all-inclusive. Una din aceste destinații este și țara unde hotelurile renunță la pachetele all-inclusive pentru vacanță. Citește și vezi despre ce este vorba, mai ales că românii adorau să meargă aici.
Hotelierii și operatorii de restaurante din cea mai mare stațiune balneară bulgară de la Marea Neagră, Sunny Beach, sunt dezamăgiți de bilanțul preliminar al primului sezon estival după pandemia de coronavirus.
Află despre: Prețuri Bulgaria 2023. Cât costă o umbrelă de plajă în Burgas vs. Sunny Beach
Sezonul estival care se încheie în 2023 a fost mai scurt decât se așteptau și mai rău decât se preconiza. Operatorii din turism s-au plâns de interesul scăzut al oaspeților de vacanță din Europa de Vest, mult sub așteptările lor.
Aceste date veneau chiar înainte ca Ministerul Turismului de la Sofia să publice cifrele pentru întregul sezon estival. Motivul principal al acestei evoluții este reprezentat de consecințele războiului din Ucraina.
În lunile răcoroase și ploioase iunie și iulie, cele mai mari două stațiuni balneare din țară, Sunny Beach și Golden Beach, au înregistrat o ușoară creștere de aproximativ zece procente față de anul trecut. Numărul total de înnoptări în această perioadă a fost de 3,3 milioane.
Cifrele oficiale record pentru cel mai bun an pre-pandemie din toate timpurile 2019, cu 5,8 milioane de turiști din străinătate, vor fi probabil ratate cu mult.
Citește și: Cât a costat o vacanță all-inclusive de 7 zile, în 2023. Prețurile au crescut enorm
În 2019, turiștii germani au fost în continuare cel mai mare grup de vacanță pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, cu 700.000 de persoane. Doar jumătate din această cifră este estimată pentru acest an.
Turismul a contribuit în mod semnificativ la economia Bulgariei, reprezentând aproximativ 13 % din produsul intern brut (PIB) înainte de pandemie.
Proprietarii de hoteluri au oferit reduceri substanțiale încă de la sfârșitul lunii august pentru a îmbunătăți sezonul estival din acest an.
Având în vedere concurența dură din partea Greciei și Turciei, aceștia urmăresc să atragă mai mulți localnici și călători din țările vecine în Bulgaria.
Din cauza creșterii prețurilor la alimente, unii hotelieri nu vor mai oferi pachete all-inclusive pentru anul viitor, potrivit Asociației Hotelurilor și Restaurantelor Bulgare din Varna.
Află despre: Cât a costat all-inclusive în România versus Bulgaria, în 2023. Ți se par accesibile sumele?
Cu toate acestea, alți experți din industrie spun că, pentru a fi competitivi pe piața turistică, hotelierii trebuie să ofere all inclusive.
„Există o neînțelegere generală a ceea ce este și ce înseamnă all-inclusive. În Turcia, de exemplu, există multe hoteluri care preferă strategia all inclusive pentru că sunt situate în mijlocul pustietății.
Nu există nimic în apropiere care să fie văzut ca punct de reper, așa că serviciile lor se concentrează pe menținerea turiștilor complet în complex. Grecia a respins all-inclusive în majoritatea locurilor, deoarece grecii își prețuiesc tavernele și au spus că vor să păstreze economia locală cu ajutorul acestora.
All-inclusive există în Bulgaria de peste 60 de ani și va continua să existe, acolo unde serviciul funcționează în beneficiul hotelierilor”, a declarat Rumen Draganov, directorul Institutului de Analiză și Evaluare a Turismului.
Serviciul all-inclusive este în continuă creștere, iar acest lucru duce la creșterea prețurilor pentru vacanțele la mare. Prin urmare, hotelierii oferă acum doar micul dejun sau micul dejun și cina.
Cu toate acestea, hotelierii din stațiunile de lângă Varna spun că turiștii vor să își plătească vacanța în întregime. Aceștia caută de obicei oferte care, pe lângă all inclusive, includ și umbrela și șezlongul.
„Anul acesta, prețurile au ajuns la 700-900 de leva pe cameră cu un pachet all-inclusive.
Vrem să fim mai competitivi, vrem să le oferim turiștilor posibilitatea de a alege, pentru că sunt turiști care la prânz preferă să meargă într-o excursie, preferă să fie în afara complexului hotelier. Cred că renunțarea la această formă nu este poate potrivită în acest moment, pentru că sezoanele sunt deja dificile.
Poate că va fi o ieșire din țară dacă se va schimba forma de serviciu.”, a declarat președintele Asociației hotelurilor și restaurantelor bulgare din Varna, Pavlin Kosev.
Citește și: Ce a pățit o familie din București în vacanța all-inclusive din Bulgaria. Coșmarul dintr-un hotel de 5 stele
Se vorbește de mult timp despre serviciul all-inclusive, dar oferirea acestuia este încă o practică larg răspândită.
Refuzul se poate aplica în cazul hotelurilor de lux vizitate de turiștii mai înstăriți. Potrivit experților din industrie, echilibrul dintre prețul și calitatea ofertelor all-inclusive este dificil.
Din cauza creșterii prețurilor la alimente, vacanța de vara viitoare va costa cu aproximativ 5-10% mai mult.