27 dec. 2024 | 19:09

„Ordonanţa trenuleţ”: Salarii şi sporuri plafonate, concediu medical plătit doar cu 65%, tăieri la banii pentru partide și alte măsuri

News
Ordonanţa trenuleţ

Un proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) care prevede măsuri severe de reducere a cheltuielilor bugetare pentru anul 2025 este în curs de negociere în coaliția de guvernare. Documentul, obținut de Profit.ro, propune măsuri menite să reducă presiunea asupra bugetului de stat, incluzând plafonări salariale, restricții asupra angajărilor și diminuarea unor beneficii sociale și politice.

Plafonarea salariilor și înghețarea beneficiilor

Guvernul pregătește o ordonanță care introduce măsuri drastice pentru bugetul 2025: salarii plafonate, tăieri la concedii medicale și reducerea fondurilor pentru partide politice

Conform proiectului, salariile, sporurile și alte beneficii acordate personalului din sectorul public vor fi menținute la nivelul lunii decembrie 2024. Aceasta înseamnă că bugetarii nu vor beneficia de majorări salariale în 2025, o măsură care urmărește să stabilizeze cheltuielile publice.

În plus, pensiile speciale și alte indemnizații nu vor fi indexate cu rata inflației, iar acordarea de premii, bonusuri și vouchere de vacanță va fi suspendată.

Reduceri la indemnizațiile pentru concedii medicale

Un aspect nou al acestui proiect este reducerea indemnizației pentru concediile medicale. Dacă în prezent personalul din sectorul public beneficiază de 75% din baza de calcul a salariului pentru astfel de concedii, procentul va fi redus la 65%. Cu toate acestea, indemnizațiile pentru afecțiuni grave, care sunt calculate la 100%, nu vor fi afectate de această schimbare.

Măsuri de austeritate pentru partidele politice

Proiectul include, de asemenea, o reducere semnificativă a finanțării publice pentru partidele politice. În loc de sumele curente, care variază între 0,01% și 0,04% din produsul intern brut (PIB), alocările vor fi micșorate la un interval cuprins între 0,005% și 0,01% din PIB. Această măsură este justificată ca parte a unui efort mai amplu de a raționaliza cheltuielile bugetare.

Suspendarea angajărilor și reducerea structurilor publice

Pentru a limita creșterea aparatului birocratic, ocuparea posturilor vacante din sectorul public va fi suspendată, cu excepția pozițiilor unice. În plus, instituțiile și structurile subordonate vor fi obligate să reducă numărul acestora cu 25%.

Transport studențesc și facilități sociale, în vizor

Facilitățile oferite studenților pentru transport vor fi, de asemenea, afectate. Aceștia vor beneficia de o reducere de 90% doar pe ruta dintre localitatea de domiciliu și cea în care se află instituția de învățământ. Reducerea pentru transportul local în comun și metroul va scădea la 50%.

Implementare și reacții

Proiectul urmează să fie discutat în cadrul negocierilor din coaliția de guvernare și va fi prezentat partenerilor sociali în zilele următoare. Deși guvernul susține că măsurile sunt necesare pentru a echilibra bugetul și a reduce deficitul, se așteaptă ca acestea să genereze controverse, atât în rândul sindicatelor, cât și al partidelor de opoziție.

Criticii acestor măsuri atrag atenția asupra impactului social și economic pe care le-ar putea avea, în special asupra angajaților din sectorul public și a studenților. Totodată, reducerile de finanțare pentru partidele politice ar putea influența capacitatea acestora de a desfășura campanii electorale în viitor.

Proiectul de OUG reflectă o abordare fermă a guvernului pentru a gestiona constrângerile bugetare din 2025. Deși necesitatea unor măsuri de austeritate este evidentă în contextul economic actual, implementarea acestor schimbări va necesita o strategie bine definită pentru a minimiza efectele negative asupra populației. Rămâne de văzut cum vor reacționa actorii implicați și ce ajustări vor fi aduse documentului final.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cresc alocațiile de stat de la 1 ianuarie 2025. Câți bani urmează să primească copiii din România
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Piftie cu pulpe de curcan. Nu vei avea nevoie de gelatină
EVZ.ro
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Spynews
Amendă de 15.000 de lei pentru proprietarii de apartamente. Interzis pentru cei care stau la bloc
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
DECIZIE FINALĂ pentru românii care plătesc FACTURI! S-au anunțat PREȚURILE pe 2025
Mediaflux
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro