18 nov. 2022 | 16:24

Ţara de lângă România în care Vladimir Putin s-ar putea ascunde în cazul în care ar fi nevoit să fugă din Rusia. Ce spun specialiştii

Politică Externă
Ţara de lângă România în care Vladimir Putin s-ar putea ascunde în cazul în care ar fi nevoit să fugă din Rusia. Ce spun specialiştii
Războiul din Ucraina a declanșat o nouă cursă pentru succesiunea lui Putin?

Odată cu invadarea Ucrainei, Rusia s-a izolat de restul lumii. Ordinul dat de Vladimir Putin l-a făcut să devină inamicul numărul unu al Occidentului. Înfrângerile de pe frontul ucrainean aduc tot mai mult în discuție o eventuală debarcare a liderului de la Kremlin. Deși un posibil scenariu, mai rămâne o dilemă, care este țara în care Vladimir Putin s-ar putea ascunde în cazul în care ar fi nevoit să fugă din Rusia. O variantă, conform analiștilor, ar fi chiar țara de lângă România. Citește în continuare și află care este țara de lângă România în care Vladimir Putin s-ar putea ascunde.

Războiul din Ucraina a declanșat o nouă cursă pentru succesiunea lui Putin?

Războiul din Ucraina și sancțiunile care au urmat nu au reușit să consolideze verticala de putere a Rusiei. În același timp a unificat grupurile politice și de afaceri influente din țară.

Dacă președintele Vladimir Putin ar fi obținut victoria rapidă, și-ar fi consolidat poziția de conducător. Acum, pe măsură ce conflictul se prelungește, elitele sunt obligate să se gândească la viitorul lor.

Majoritatea se gândesc să încerce să-și găsească locul în cadrul acestuia. Putin însuși nu demonstrează nicio intenție de a se retrage. Cu toate astea, pare din ce în ce mai relegat în trecut. Elitele și potențialii succesori îi urmăresc fiecare mișcare militară.

Apropiații pot vedea deja că Vladimir Putin nu își are locul în viziunea lor postbelică asupra viitorului. Singura sa funcție rămasă în percepția lor asupra noii ere de pace va fi aceea de a nominaliza un succesor și de a părăsi scena.

Prin urmare, războiul a pus în mișcare o cursă publică a succesorilor. Fostul președinte, fost prim-ministru și vicepreședinte al Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, a fost deosebit de ocupat cu declarațiile.

Comentariile sale exagerate și dure pe teme de politică externă și insultele adresate liderilor occidentali par adesea comice. Pe de altă parte, rolul pe care încearcă să îl joace este clar.

Acesta îmbină izolaționismul dur cu populismul, plasând ferm vina pentru problemele interne pe umerii dușmanilor externi. Un alt politician care face recent gesturi zgomotoase este primul adjunct al șefului de cabinet și curator al blocului politic al Kremlinului, Serghei Kiriyenko, căruia i s-a încredințat acum responsabilitatea de a supraveghea republicile separatiste din Donbas.

El a devenit unul dintre politicienii de cel mai înalt profil din noua eră, deși anterior, încă de când a devenit trimis prezidențial la începutul anilor 2000, nu a demonstrat niciodată vreo înclinație pentru lumina reflectoarelor. Cine, cum și când i-ar putea lua locul lui Vladimir Putin, rămâne încă o incertitudine.

Unde ar putea fugi Vladimir Putin dacă ar nevoit să o facă?

Dar rămâne totuți o întrebare: „care este țara în care Vladimir Putin s-ar putea ascunde în cazul în care ar fi nevoit să fugă din Rusia?”

Cei de la Politico au încercat să facă o analiză. De altfel nu este singura, și alții au încercat să ghicească care ar fi potențiala țară care l-ar ascunde pe Putin, dacă ar renunța la putere.

Printre statele enunțate de Politico, apare și numele unui stat, foarte aproape de România, care este cunoscut pentru legăturile sale strânse cu Kremlinul.

Jurnaliștii publicației spun că Ungaria ar putea fi țara de lângă România în care Vladimir Putin s-ar putea ascunde. În aceste afirmații publicația aduce și justificările, atât pro, cât și contra:

„Pro: În cadrul UE, Ungaria este probabil cea mai bună alegere a lui Putin pentru un refugiu. Prim-ministrul Viktor Orbán a fost cel care nu s-a opus blocului atunci când a impus sancțiuni Rusiei ca răspuns la războiul acesteia în Ucraina, a refuzat să trimită ajutor militar Kievului și chiar a încheiat un acord de gaze cu Kremlinul după invazie.

Contra: Intrarea în UE ar fi o idee proastă pentru Putin – chiar dacă Ungaria este unul dintre locurile mai prietenoase pentru președintele rus. În ciuda regresului Budapestei în ceea ce privește statul de drept, țara este semnatară a CPI și parte a sistemului de mandate europene de arestare.”, spun cei de la Politico.

Deși este doar un scenariu pentru moment, nu ar trebui exclusă această variantă, cu toate că riscul ar fi mult prea mare pentru Ungaria. Dar, niciodată să nu spunem niciodată, în contextul atât de fluctuant al politicii internaționale din ultima perioadă.