Ce spune Rusia despre bombardamentele din Ucraina: „Situația ar putea escalada.” Ce acuzații se aduc

Ce spune Rusia despre bombardamentele din Ucraina: „Situația ar putea escalada.” Ce acuzații se aduc
Bombardamente în regiunea Donbas. Ucraina a acuzat astăzi forțele separatiste

Ucraina a acuzat astăzi forțele separatiste susținute de Rusia că au bombardat un sat controlat de trupele guvernamentale ucrainene și că au lovit o școală de acolo, în această dimineață. Forțele armate ale Ucrainei au declarat că separatiștii au tras asupra satului Stanytsia Luhanska, situat în sud-estul țării. Șeful administrației locale a confirmat că joi dimineață au fost sub un foc intens.

Bombardamente în regiunea Donbas. Ucraina a acuzat astăzi forțele separatiste

Imagini difuzate de presa ucraineană arată o gaură făcută în peretele unei grădinițe. Între timp, conturile pro-ruse de pe rețelele de socializare au postat imaginile fără context, sugerând că acestea se află într-o zonă controlată de separatiști și numindu-le false.

Autoritățile separatiste din estul Ucrainei, susținute de Rusia, au acuzat armata ucraineană de o escaladare majoră și de pregătirea unei ofensive la scară largă. Rapoartele sunt titluri de primă pagină în majoritatea mass-mediei rusești.

Separatiștii susținuți de Rusia reclamă bombardamente „pe scară largă” în Ucraina

Separatiștii susținuți de Rusia în estul Ucrainei au afirmat joi o deteriorare semnificativă de-a lungul liniei de front cu forțele guvernamentale ucrainene, acuzând Ucraina că a lansat bombardamente asupra zonelor civile din regiunile separatiste.

Temerile că Rusia ar putea folosi astfel de afirmații ca pretext pentru a lansa o invazie rămân ridicate, acuzațiile de joi fiind ieșite din comun. Guvernul ucrainean a negat orice intenție de a lansa o ofensivă asupra zonelor controlate de separatiști.

Autoritățile locale din republicile populare autoproclamate Donețk și Luhansk, într-o zonă din sud-estul Ucrainei cunoscută sub numele de Donbas, au acuzat forțele guvernamentale ucrainene că au bombardat nouă centre de populație, folosind mortiere de calibru mare, interzise prin încetarea focului.

Forțele militare ale separatiștilor au emis „declarații de urgență” astăzi, în care au afirmat că „situația de-a lungul liniei de contact s-a înrăutățit substanțial” în ultimele zile. Rodion Leshchenko, un consilier politic al autoproclamatei Republici Populare Luhansk, a acuzat Ucraina de lansarea unei provocări masive, care ar fi tras de 200 de ori în Donbas.

În ultimele săptămâni, propaganda rusă și separatiștii din Donbas au pregătit terenul pentru a acuza Ucraina de lansarea unei ofensive, susținând că guvernul ucrainean și-a masat forțele și, de asemenea, susținând că au găsit dovezi de atrocități. Președintele rus Vladimir Putin a declarat la începutul acestei săptămâni că el crede că în Ucraina a avut loc un genocid.

Kremlinul dă primele declarații

După apariția informațiilor despre acțiunile militare din Donbas, prutătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a făcut câteva declarații astăzi, spunând că „situaţia ar putea escala”, dar fără să confirme sau să infirme că trupele separatiste au fost susținute în acest atac de Rusia, conform ABC News.

Tensiunile din zonă vin exact în ziua în care Consiliul de Securitate al ONU va discuta astăzi acordurile de la Minsk. Este vorba de seria de acorduri dintre Ucraina și Rusia, menite să pună capăt conflictului separatist condus de Rusia în estul Ucrainei. Vassily Nebenzia, trimisul Rusiei la ONU, a anunțat sesiunea la începutul acestei luni, când Moscova a preluat controlul președinției rotative a Consiliului de Securitate pentru luna februarie.

Reuniunea capătă o mai mare urgență în această săptămână, mai ales după ce camera inferioară a parlamentului rus, cunoscută sub numele de Duma, a votat pentru a-i cere președintelui rus Vladimir Putin să recunoască acești separatiști ca republici independente. Ucraina a îndemnat Consiliul de Securitate să ia în considerare moțiunea Dumei în timpul reuniunii, a declarat miercuri pe Twitter ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba.

Știrile pe scurt la IMPACT – Titus Corlățean, despre tensiunile Rusia – Ucraina: „Nu înseamnă că riscul unei intervenții a dispărut, dimpotriva”