21 sept. 2020 | 14:23

Țara care primește 900 de miliarde de euro de la UE nu știe ce să facă cu ei: ”Nu e criză de bani, ci de idei”

Știri generale
Țara care primește 900 de miliarde de euro de la UE nu știe ce să facă cu ei: ”Nu e criză de bani, ci de idei”
Spania primește 900 de miliarde de euro de la UE

O țară care a obținut 900 de miliarde de lei de la UE nu știe ce să facă cu ei, iar autoritățile de acolo recunosc că se confruntă cu o lipsă de idei. Spania a primit din partea UE suma mare de bani, pentru a-și reveni după pandemia de coronavirus și nu știe cum să îi cheltuie, au declarat pentru Reuters mai multe surse guvernamentale.

Spania primește 900 de miliarde de euro de la UE pentru a-și reveni după criza provocată de coronavirus. Autoritățile nu știu cum să-i folosească

“Aceasta nu este o criză de bani, este o criză de idei”, a declarat una dintre sursele guvernamentale spaniole referindu-se la proiectele concrete de investiţii destinate să ajute economia să iasă dintr-o recesiune istorică.

Spania a fost lovită puternic de pandemia de coronavirus, înregistrând peste 640.000 de cazuri de infecţie cu COVID-19, cel mai mare număr din Europa de Vest, şi peste 30.000 de decese. Economia spaniolă a înregistrat o contracţie de 18,5% în al doilea trimestru, fiind singura ţară care a consemnat o cădere mai gravă în Europa fiind Anglia.

Spania primeste bani de la UE pentru a-si reveni dupa pandemie

Spania primeste bani de la UE pentru a-si reveni dupa pandemie

Spania, granturi de 43 de miliarde în următorii doi ani

Pentru a fi ajutată să îşi revină, Spania va primi aproximativ 140 de miliarde de euro sub formă de granturi şi împrumuturi din fondul de revenire al UE în valoare de 750 de miliarde de euro.

De asemenea, fondurile alocate Spaniei includ granturi în valoare de 43 de miliarde de euro numai în următorii doi ani, echivalentul a 8% din cheltuieile anuale ale țării.

“Nu este uşor să cheltui toţi aceşti bani”, a spus o a altă sursă guvernamentală.

Există mari îngrijorări cu privire la modul cum trebuie pus la punct mecanismul pentru a putea absorbi oți acești bani.

Care este recomandarea CE pentru guvernele care primesc bani

Comisia Europeană recomandă guvernelor statelor membre să cheltuiască banii din pachetul de revenire pentru energie verde, transport şi investiţii în digitalizare.

Pedro Sanchez, premierul spaniol care s-a luptat din greu pentru a obţine fonduri cât mai mari la summitul UE din luna iulie, şi-a pus subordonaţii să se ocupe de supervizarea implementării planului de revenire. Astfel, va fi alcătuit un grup de consultanţă compus din directori de companii.

Ministerul Economiei din Spania trebuie să prezinte un plan de reforme până pe 15 octombrie

Nadia Calvino, ministrul spaniol al Economiei, este şi ea implicată îndeaproape pentru că ea trebuie să finalizeze un plan de reforme ce va fi prezentat Buxelles-ului până la data de 15 octombrie. Planul trebuie să conţină principalele proiecte eligibile pentru fonduri de la UE.

″În momentul de faţă provocarea este cum să fie folosiţi în totalitate banii care vor veni şi vor trebui să fie proiecte cu o rată mare de absorbţie”, spune Jose Moises Martin, directorul firmei de consultanţă Red2Red ce lucrează cu statul spaniol.

Spania primește bani și pentru șomaj

Pe lângă cei 900 de miliarde de euro, Bruxelles-ul a aprobat un împrumut de 21 de miliarde de euro pentru ca Spania să îşi finanţeze schemele de sprijinire a şomajului temporar. Acești bani ar trebui să reducă presiunile asupra Trezoreriei Spaniei care de mai multe luni se împrumută în acest scop.

Banca Centrală a Spaniei şi-a revizuit, în jos, prognozele pentru 2021 până la un avans de 4,1%, faţă de o creştere de 7,3% cât estima anterior.

Parteneri
ULTIMĂ ORĂ: Florin Piersic a ieșit din operație! Care este stare actorului
Redactia.ro
Amestecul minune, folosit de mii de ani, cu care trebuie să-ți uzi roșiile de 3 ori în timpul verii. Recolta va fi dublă, iar legumele mari și sănătoase
Click.ro
Florin Piersic se află în stare gravă, anunță medicii de la Spitalul Foișor. Actorul are septicemie
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Cum arată adidașii Balenciaga cu care Delia face furori pe internet. Costă o avere! / FOTO
Unica.ro
Se poate și mai rău la nivel de vreme. Temperaturile scad în continuare
EVZ.ro
Mihai Albu, diagnosticat cu cancer! Cunoscutul designer a fost operat în urmă cu puțin timp. Primele declarații
Spynews
Apare un NOU buletin de identitate. Decizie doar pentru cei cu telefon mobil
Capital.ro
Rugăciune făcătoare de minuni către Maica Domnului. Se citește de Izvorul Tămăduirii și aduce vindecare grabnică celor bolnavi
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
VESTE bună pentru angajați, Vor CREȘTE salariile
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Știrile Antena Stars. Viorel Lis se confruntă cu noi probleme de sănătate! Oana Lis este disperată: ”Mi-a părut foarte rău” / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Chefi la cuțite, 8 mai 2024. Cătălin Țociu și Iulia Creangă au fost eliminați. Ce reacții au avut Chef Orlando și Chef Sautner
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro