03 iun. 2022 | 23:47

Țara care a început raționalizarea apei. Până și gazonul ar putea fi interzis

Diverse
Țara care a început raționalizarea apei. Până și gazonul ar putea fi interzis
Statul are rezervoarele de apă epuizate

Statele Unite ale Americii trec printr-o perioadă de secetă prelungită. Conform specialiștilor este pentru prima dată în ultimul mileniu când se întâmplă. Seceta, conform specialiștilor, este alimentată de criza climatică. Astfel că una dintre cele mai mari agenții de distribuție a apei din Statele Unite avertizează șase milioane de locuitori să reducă consumul de apă în această vară, în caz contrar riscând o penurie gravă. Este vorba de statul California.

Statul California declară restricții de apă fără precedent pe fondul secetei

Locuitorii au fost avertizați să reducă consumul de apă în această vară, în contextul în care se anunță penurii grave de apă. Amploarea restricțiilor este fără precedent în istoria Metropolitan Water District of Southern California. Compania deservește 20 de milioane de persoane și funcționează de aproape un secol.

Adel Hagekhalil, directorul general al districtului, le-a cerut locuitorilor să limiteze udarea în aer liber la o zi pe săptămână. Astfel, spun oficialul va exista suficientă apă pentru băut, gătit și tras apa la toaletă peste câteva luni. Districtul a mai impus restricții înainte, dar nu în această măsură.

„Acest lucru este real, este ceva serios și fără precedent. Trebuie să facem acest lucru. Altfel nu avem suficientă apă pentru utilizarea în interior, care reprezintă lucrurile de bază pentru sănătate și siguranță de care avem nevoie în fiecare zi.

Este pentru prima dată când spunem că nu avem suficientă apă [din Sierra Nevada din nordul Californiei] pentru a ne ajunge pentru restul anului, dacă nu reducem consumul cu 35%.”, a declarat Hagekhalil pentru Al Jazeera.

Statul are rezervoarele de apă epuizate

Cea mai mare parte a apei de care se bucură locuitorii din sudul statului California începe sub formă de zăpadă în Sierra Nevada și în Munții Stâncoși. Zăpada topită se scurge în aval în râuri, de unde este deviată prin rezervoare, baraje, apeducte și conducte.

În cea mai mare parte a secolului trecut, sistemul a funcționat. Dar în ultimele două decenii, criza climatică a contribuit la o secetă prelungită în vest. Seceta are o amploare nemaiîntâlnită în ultimii 1.200 de ani. Condițiile înseamnă căderi mai puține de zăpadă, topirea mai timpurie a zăpezii și penurie de apă în timpul verii.

California are rezervoare enorme, pe care Hagekhalil le compară cu un cont de economii. Dar astăzi, aceasta trage mai mult ca niciodată din aceste economii.

„Avem două sisteme – unul în Sierra californiană și unul în Munții Stâncoși – și niciodată nu am avut ambele sisteme golite. Aceasta este prima dată.”, a spus Hagekhalil.

90% din vestul SUA se află în prezent într-o anumită formă de secetă

John Abatzoglou, un profesor asociat care studiază clima la Universitatea California Merced, a declarat că peste 90% din vestul SUA se află în prezent într-o anumită formă de secetă.

Ultimii 22 de ani au fost cei mai secetoși din mai bine de un mileniu în sud-vestul țării. „După unii dintre acești ani de secetă din ultimii ani, o parte din mine se gândește că nu se poate mai rău – dar iată-ne aici”, spune Abatzoglou.

Stratul de zăpadă din Sierra Nevadas este acum la 32% din volumul său tipic în această perioadă a anului, a spus Abatzoglou. Profesorul mai descrie încălzirea climei ca pe o taxă pe termen lung asupra bugetului de apă din vest.

O atmosferă mai caldă și mai însetată reduce cantitatea de umiditate care curge în aval. Condițiile uscate creează, de asemenea, un sezon mai lung al incendiilor. Umiditatea stratului de zăpadă menține vegetația suficient de umedă pentru a rezista la transportul focului.

Atunci când stratul de zăpadă este scăzut și se topește mai devreme în timpul anului, vegetația se usucă mai repede, permițând flăcărilor să măture pădurile”, a declarat Abatzoglou.

Statul California într-un „dezechilibru semnificativ”

Cu mai puțină apă disponibilă de la stratul de zăpadă din nordul statului California, Hagekhalil a spus că districtul se bazează mai mult pe râul Colorado:

„Suntem norocoși că, în râul Colorado, am acumulat stocuri în timp. Această stocare ne salvează ziua pentru noi în acest moment.”

Dar Anne Castle, cercetător senior la Centrul Getches-Wilkinson al Universității din Colorado, a declarat că râul care furnizează apă comunităților din vestul țării se confruntă cu un alt an „extrem de secetos”.

Râul, care curge spre sud-vest din Colorado până la extremitatea nord-vestică a Mexicului, este alimentat de stratul de zăpadă din Munții Stâncoși și din lanțul Wasatch.

Două dintre cele mai mari rezervoare din SUA se află la niveluri critice

Lacul Mead este plin cu aproximativ o treime, în timp ce Lacul Powell este plin cu un sfert. Acesta are cel mai scăzut nivel de când a fost umplut pentru prima dată în anii 1960.

Agențiile guvernamentale se tem că turbinele hidroenergetice ar putea fi deteriorate și se mobilizează pentru a devia apa în rezervor.

În ultimii 22 de ani, sistemul râului Colorado a înregistrat un „dezechilibru semnificativ” între cerere și ofertă

„Schimbările climatice au redus debitele din sistem în general. Cererea noastră de apă depășește cu mult oferta fiabilă Așa că avem această problemă matematică.

Singurul mod în care poate fi rezolvată este că toată lumea trebuie să folosească mai puțin. Dar alocarea poverii acestor reduceri este o problemă foarte complicată.”, spune Anne Castle, cercetător senior la Centrul Getches-Wilkinson.

Concluzie

Pe termen scurt, California colaborează cu Nevada și Arizona pentru a investi în conservarea apei și reducerea consumului. Dar pe termen lung, se dorește să facă tranziția în sudul Californiei pentru a renunța la dependența de apa importată și să creeze în schimb o aprovizionare locală.

Acest lucru ar implica captarea ploilor, purificarea apelor uzate și a apelor subterane poluate și reciclarea fiecărei picături.

Parteneri
Cum se comportă Kate Middletone în intimitate. Un fost angajat a dezvăluit totul
Redactia.ro
Un fost finanțator din SuperLigă a murit
Digisport.ro
Ce diferență mare de vârstă este, de fapt, între Sorana Cîrstea și fiul lui Ion Țiriac. Bruneta e mult mai tânără decât iubitul ei
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
O femeie a găsit o poșetă în care erau acte, bani și telefoane lângă gara din Arad și luat-o acasă. Apoi a primit o veste bombă
Digi24
Oamenii sunt uluiți când află ce vârstă are acest bărbat. Cum reușește să păcălească procesul de îmbătrânire și cât îl costă pe an
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Adrian „Beleaua” Corduneanu a lămurit situația! De ce sicriul lui Costel Corduneanu a fost închis. Nu fratele interlopului va prelua șefia clanului
Spynews
Vouchere pentru cei cu pensii de până în 1.450 DE LEI. Vin direct acasă, PRIN POȘTĂ
Capital.ro
Obiceiul care duce la scăderea colesterolului! Medic: ”Indiferent de alimentație!”
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
PENSIILE NU mai pot fi PLĂTITE! Lovitură pentru MILIOANE de seniori
Mediaflux
Cristina Cioran se pregătește de o nouă confruntare cu fostul iubit! Ce urmează să se întâmple mâine: „Un infractor dovedit, cu atâtea dosare...” / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Unde ar fi fost găsit soțul Mariei Roman, conform surselor Antena Stars. Bărbatul a fost dat dispărut pe 16 aprilie
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro