Zilele acestea a avut loc unul din importantele evenimente concurs din lumea cimenatografiei autohtone, este forba de festivalul de film ”TIFF”. Printr participanții la eveniment a fost și regizorul Cristi Puiu care, înaintea proiecției filmului său, a avut un discurs populist împotriva purtării măștilor de protecție.
La finele săptămânii trecute, la proiecția celei mai recente producții cinematografice, „Malmkrog”, semnate de regizorul Cristi Puiu, acestadeclarând ,, că este „inuman” ca spectatorii să privească un film de 200 de minute purtând masca de protecţie pe faţă. Argumentul acestui discurs a fost cel al proiecției filmului în Franţa „în săli de cinema, fără distanţare socială şi fără mască„.
”Să staţi cu masca pe faţă să vă uitaţi la un film de 200 de minute este inuman. Şi eu vă rog să plecaţi atunci când aţi simţit că trebuie să ieşiţi, că nu mai suportaţi, să plecaţi, vă rog foarte mult. Dacă dumneavoastră sunteţi aici şi vă uitaţi la un film azi, este pentru că au existat nişte oameni indisciplinaţi în România în decembrie ’89 şi care au zis ‘Nu’ dictaturii. Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne trateze ca pe nişte vite. Da, există această problemă, există o epidemie, există un virus, dar tonul autorităţilor statului este inacceptabil”, a afirmat regizorul.
Discursul populist al regizorului a avut reacții dure din partea opiniei publice, de fapt, din partea unei importante părți a opiniei publice, iar jurnaliștii au reacționat și ei, unii la fel de dur, precum a fost și discursul regizorului. Printre cei care au criticat dur discursul lui Cristi Puiu a fost și jurnalistul Cristian Tudor Popescu, atât pe facebook, cât și în intervențiile sale regulate de la Digi 24.
”Un mare umanist
Regizorul Cristi Puiu zice așa: „Să stați cu masca pe față să vă uitați la un film de 200 de minute este inuman”.
E vorba de ultimul său film, „Malmkrog”, proiectat în aer liber la TIFF Cluj.
Și continuă: „Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne trateze ca pe niște vite”.
Pun și eu niște întrebări domnului regizor Puiu, de la o mare distanță, nu numai socială, întrucât n-am fost la sesiunea Q&A de după film:1. Să ne uităm, cu sau fără mască pe față, la un film de 3 ore și 20 de minute, o fi uman?
2. Până să-i trateze puterea, cum spune dl Puiu, românașii veseli nu se tratează ei cu covid unii pe alții ca niște vite bolnave de boala vacii nebune?
2 bis: Oare ce gust ar avea laptele bovinelor care ar fi ținute cu ochii pe filmul dlui Puiu 200 de minute?
3. După ce își mai vizionează încă o dată capul de operă „Malmkrog”, firește, fără mască pe figură, ca un luptător întru libertate ce este, poate că autorul „Morții domnului Lăzărescu” găsește timp să citească următoarea știre:
„Printre zecile de oameni uciși de covid în ultimele 24 de ore se află și o femeie însărcinată în 6 luni și o săptămână, care a murit la spitalul județean din Alba Iulia. Avea 33 de ani și nicio altă afecțiune în afară de infecția cu sars-cov 2, care i-a provocat bronhopneumonie bilaterală, insuficiență hepatică și insuficiență respiratorie acută”.
Și să mai răspundă la o întrebare: „Să vrei să respiri și să nu mai poți să respiri, deși ai, de zile întregi, un tub băgat pe gât, oare cât de inuman este?”.P.S.
4. Cam câți malmkrogi pe zi crede dl Puiu că stă un medic într-un spital covid cu masca pe pielea feței?”, reacționat dur Cristian Tudor Popescu pe facebook.
Cristi Puiu este recunoscut pentru filmele sale ancorate în poveștile mai puțin stufoase, dar pline de realitatea societății, așa cum descria într-un interviu, după lansarea filmului Sierranevada”, un alt film de aproape 3 ore, subiectul fiind un parastas pentrecut între patru pereți ai unui apartament de pe vremea de tristă amintire, și care fusese nominalizarea României la Premiile Oscar. Reacția jurnalistului nu a rămas fără răspuns din partea regizorului, acesta din urmă declarând că:
”(..) îmi era milă de el. Săracul om, săracul om, să ajungă el să mă scuipe, să vorbească în felul ăsta de mine… e chiar grav, săracul de el. Doamne ajută, să îl ajute Dumnezeu, să îi dea mintea cea de pe urmă. Ce să zici la asta? Doamne-fereşte, bine, scuipă tu! Păi nu o să-i fie lui apoi mai greu cu chestia asta? Nu-şi dă seama? E o altă poveste legată de România.
O dovadă de lipsă de maturitate care vine din faptul că oamenilor le e atât de greu aici să spună <mulţumesc>, să îşi arate recunoştinţa, şi să spună <iartă-mă>. Asta e foarte greu să vezi. E o formă de capitulare, tu nu mai ai demnitate. Ba nu, demnitatea ta de om stă în asta: în faptul că eşti recunoscător şi că ai atâta verticalitate încât să recunoşti greşeala. Poate asta dă şi cumva culoarea asta locală a noastră a românilor care ne apropie de vârsta adolescenţei ca naţie, de pubertate, când cel mai important lucru din lume eşti tu însuţi şi ceilalţi nu există”, comentează Cristi Puiu.