22 feb. 2024 | 12:31

Tânăra care de la „coada vacii” a ajuns cea mai puternică femeie din România. Tragicul sfârșit al celei mai detestate femei, Elena lui Briceag

Diverse
Tânăra care de la
„N-a fost nici pe departe atât de deșteaptă pe cât s-a crezut ea”

În urmă cu 108 ani, într-o micuță localitate din județul Dâmbovița, venea pe lume cea cunoscută pentru bună perioadă ca Elena lui Briceag. Nimeni nu avea să știe că tânăra de la „coada vacii” va ajunge cea mai puternică femeie din România. Citește mai departe și află cine era Elena lui Briceag și care i-a fost tragicul sfârșit.

Pe 7 ianuarie ar fi împlinit 108 ani

Într-o comună săracă din județul Dâmbovița, pe 7 ianuarie 1916 venea pe lume al doilea copil al unei familii extrem de sărace. Datorită traiului greu din acei ani, reușește să termine doar patru clase primare, luând decizia ulterior, de a se muta la București, împreună cu fratele său, Gheorghe.

Vezi și: Porecla rușinoasă pe care o avea în copilărie Lenuța

În plină expansiune a bolșevismului în România, la 23 de ani va intra în rândurile proaspătului Partid Comunist Român, iar din 1947 avea să devină soția unui tânăr aspirant de doar 29 de ani. În satul ei, tânăra era cunoscută sub porecla de Elena lui Briceag, iar plecarea sa către București avea să fie povestită de o nepoată a vărului celui care o ducea cu căruța din Petrești și până în București:

„Lenuța se gătise cu o căciulă de lână angora. În București era o vremea rea, rece, umedă. Îmbibat de zăpada topită, căciuloiul îi aluneca Lenuței peste ochi.

Când vizitiul a smucit o dată de hățuri, calul a «șters» tava cu gogoși din creștetul unui vânzător ambulant.”, povestea o nepoată a vărului-vizitiu, Mariana Dinulescu.

Tânăra care de la "coada vacii" a ajuns cea mai puternică femeie din România. Tragicul sfârșit al celei mai detestate femei, Elena lui Briceag

„Lenuța din Petrești a fost contemporană cu Marie Curie, Simone de Beauvoir”

Anii de început din București aveau să o găasească în preajma fratelui său, deja cu o anume situație, căsătorit și membru al PCR. Despre Elena lui Briceag au scris mulți, descriind-o în termeni extrem de duri, iar una din aceste descrieri preciza că „Lenuța din Petrești a fost contemporană cu Marie Curie, Simone de Beauvoir…”:

„Lenuța din Petrești a fost contemporană cu Marie Curie, Simone de Beauvoir, Greta Garbo, Eva Perón ori Indira Gandhi și a urcat pe scara puterii într-un timp când victoria candidaților la președinția Statelor Unite ale Americii depindea în bună măsură de telegenia și prestația nevestelor.

Soția liderului comunist Ceaușescu a fost, printre altele, oaspetele fostelor artiste Jiang Qing, Isabel Perón și Imelda Marcos, metamorfozate în oameni politici de către soții lor.

În istoria secolului celor mai mari descoperiri științifice, performanța ca o semianalfabetă să treacă drept savantă de renume mondial e însă unică.”; scria Lavinia Betea în „Tovarășa. Biografia Elenei Ceaușescu” (Editura Corint, 2021).

Vezi și: Ultimele fotografii cu foștii dictatori în viaţă: uimirea se citeşte pe chipul lor. Decembrie 1989 şi finalul celor doi

Tânăra care de la "coada vacii" a ajuns cea mai puternică femeie din România. Tragicul sfârșit al celei mai detestate femei, Elena lui Briceag

Elena lui Briceag devine cea mai puternică femeie din România

De la căsătoria sa din 1947, au mai trecut 18 ani până când va deveni cea mai puternică femei din Europa de Est, după ce soțul ei prelua puterea în România Socialistă. Este vorba de Elena Ceaușescu, prima fiică a României Socialiste, academicianul de renume mondial cu doar patru clase.

Timp de 24 de ani, Elena Ceaușescu a stat alături de soțul ei, Nicolae Ceaușescu, iar poveștile care au circulat ulterior, o prezentau ca una din cele mai dure femei și, în același timp, una din cele mai urâte femei din România, inclusiv în cercurile apropiate ale fostului dictator.

Vezi și: Cum se descurcau românii iarna, pe vremea lui Ceauşescu. Era frig în case, la ce truc apelau pentru a se încălzi

Din păcate, istoria consemnează toată această perioadă ca fiind una extrem de dură pentru populația României, iar mare parte din situațiile generate i se datorează. În aceeași carte, Lavinia Betea  scria că „(..) Elena Ceaușescu n-a fost nici pe departe atât de deșteaptă pe cât s-a crezut ea, nici atât de proastă pe cât au făcut-o unii. Efectele comportamentelor sale au fost însă devastatoare la scară națională. De la percepția aceasta i s-a tras moartea”.

Tânăra care de la "coada vacii" a ajuns cea mai puternică femeie din România. Tragicul sfârșit al celei mai detestate femei, Elena lui Briceag

Din păcate, în decembrie 1989, într-o zi de 25 Decembrie, venea și tragicul sfârșit al celei mai detestate femei, Elena lui Briceag, iar România intra într-o nouă eră, a așa-zisei democrații.

Parteneri
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a cumpărat proprietatea
Redactia.ro
Mihai Trăistariu, reacție dură după ce Eurovision-ul a fost câștigat de non-binar-ul Nemo! „E o cerșeală de voturi”
Click.ro
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și un gest de umanitate din partea noastră”
Digi24
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își mutila și castra victimele a fost închis pe viață
Digi24
Adelina Pestrițu zguduie internetul românesc cu cel mai recent anunț. Mii de oameni au reacționat!
Unica.ro
Pleacă de la PRO TV după 30 de ani! A făcut-o când nimeni nu se aștepta
EVZ.ro
Star Matinal. Dan Ciotoi, luptă cruntă cu boala! Cum a fost salvat artistul, în ultima clipă. A fost la un pas de moarte: ”Dacă întârziam câteva ore...” / VIDEO
Spynews
Se pregătesc armele nucleare. O țară NATO zdruncină toată Europa: Pe timp de război, aceasta este o...
Capital.ro
Schimbare importantă pentru transportul din Capitală! Anunţul STB
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
ALERTĂ alimentară! PRODUS contaminat în MEGA IMAGE
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Horoscop săptămânal 13 - 19 mai 2024: Taurii au o perioadă deosebită în viața lor
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro