Încă de acum 105 ani, în România a existat un personaj care, în mod normal, și-ar fi sărbătorit ziua onomastică de Sfântul Nicolae. Bănuim că v-ați dat seama despre cine este vorba. Dar Nicolae Ceaușescu își serba ziua de nume de Sfântul Nicolae? Citește mai departe și află aceste detalii, precum și ce făceau românii la această dată, în comunism.
Pe 26 ianuarie, 1918, sau cel puțin așa dau de înțeles datele oficiale, se năștea cel pe care azi mulți români îl denumesc dictatorul Nicolae Ceaușescu, într-o familie de țărani cu alți 10 copii. Deși documentele descoperite după 1989 arătau că, de fapt, acesta s-ar fi născut pe 23 ianuarie, în cărțile de istorie ale acelor vremuri data era cea menționată anterior.
Vezi despre: Cât de necredincios era fostul dictator și ce făcea de Sfântul Nicolae
Pe lângă ziua de naștere, care era celebrată cu mare fast în numele celui mai iubit fiu al patriei, perioada Sărbătorilor de iarnă era una extrem de delicată, din considerentele evidente, și anume regimul condus de Nicolae Ceaușescu era declarat ca fiind unul ateu (dar și ateii cred în ceva?!).
Având în vedere acest aspect, și faptul că regimul condus de Nicolae Ceaușescu le interzicea românilor să meargă în Biserici, este lesne de răspuns la întrebarea ”Nicolae Ceaușescu își serba ziua de nume de Sfântul Nicolae?” Răspunsul, pe scurt, este nu.
În ceea ce-l privește pe dictator, așa cum povesteau cei apropiați, nu își serba ziua onomastică.
Citește despre: Ce făceau soții Ceaușescu, în fiecare an, de Crăciun
Dar în ziua de Crăciun, își strângea familia și sărbătorea cu preparate tradiționale românești, deși românilor le era interezis să sărbătorească Crăciunul așa cum se cuvine.
După cum bine și-aduc aminte românii care au trăit în acele vremuri, nici măcar în cele două ore de program TV, televiziunea națională nu pomenea niciodată de Moș Crăciun. În schimb, fostul dictator inventa un alt moș, și anume pe Moș Gerilă. Acesta nu era sărbătorit pe 25 decembrie, așa cum ar fi trebuit, ci în ultima zi a anului, pe 31 decembrie.
Vezi și: Obiceiul pe care dictatorul îl respecta cu strictețe
În această zi, românii aveau parte de ceva mai multe ore la televizor, dar cu întreruperile de rigoare a curentului electric, cât despre căldură în calorifere, cu greu puteai vorbi de așa ceva pe timp de iarnă.
Același lucru, că tot am sărbătorit pe 1 Decembrie, se întâmpla și cu Ziua Națională a României, aceasta fiind, de fapt, sărbătorită pe 23 August, ziua în care Armata Română întorcea armele împotriva Germaniei lui Hitler, și se alia cu trupele URSS-ului, în Cel de-al Doilea Război Mondial.