Sterilizarea corectă a borcanelor pentru la iarnă. Așa te asiguri că ai murături nealterate

Sterilizarea corectă a borcanelor pentru la iarnă. Așa te asiguri că ai murături nealterate
Sterilizarea corectă a borcanelor pentru la iarnă.

Cum se face corect sterilizarea borcanelor pentru conservele de iarnă, ca să te asiguri că ai murături nealterate cât mai mult timp. Iată care sunt cele mai cunoscute trei metode pentru sterilizarea borcanelor.

Sterilizarea corectă a borcanelor pentru la iarnă

Pentru pregătirea conservelor, în afară de calitatea fructelor și legumelor, o importanță deosebită trebuie acordată și etapelor de conservare, iar pregătirea borcanelor înainte să fie umplute este foarte importantă.

Înainte de aseza legumele sau fructele, borcanele se spală și se sterilizează. Prin acest procedeu se distrug microorganismele, iar temperatura optimă de sterilizare este 105 – 110 grade Celsius.

Sterilizarea borcanelor pline în cuptor

Sterilizarea conservelor la cuptor durează de două ori mai mult decât cea la foc deschis, pe aragaz, dar este mai comodă. În acest caz se alege o oală încăpătoare, iar pe fundul acesteia se așterne un prosop de bucătărie, după care se așază borcanele. După asta se toarnă apă rece până la mijlocul acestora. De menționat este că cuptorul trebuie să rece atunci când se introduce în el oala cu conserve și apă.

De menționat este că coacerea în baie de apă la cuptor este folosită des la crema de zahăr ars sau la sufleuri delicate. Ușa cuptorului se închide și se pornește căldura. Dacă cuptorul este electric, se setază la 150 de grade C, iar dacă cuptorul este pe gaz, se setează la căldura medie spre mică.

Apoi, se urmărește momentul în care apa din jurul borcanelor începe să fiarbă. Trebuie să aștepți circa o oră până ele ajung la fierbere. Din momentul acela se scade temperatura la 120 de grade C și se cronometrează 30-60 de minute. După ce trece acest timp, se închide sursa de căldura a cuptorului, se întredeschide ușa cuptorului și se acoperă oala în care sunt introduse borcanele cu un prosop gros. Apoi, se la lasă la răcorit câteva ore, cu ușa întredeschisă.

Sterilizarea borcanelor la cuptorul cu microunde

Se spală bine borcanele cu detergent și apă fierbinte și se lasă să se scurgă. Ele se pun în cuptorul cu microunde, dar trebuie avut grijă să nu se atingă între ele. Cuptorul se setează pentru un minut. De precizat este că capacele borcanelor nu pot fi sterilizate la microunde, doar la cuptorul clasic de la aragaz. După ce borcanele au fost sterilizate în cuptorul cu microunde, ele se pot utiliza imediat sau se pot lăsa la răcit.

Sterilizarea borcanelor la bain-marie

Se pune o cârpă de bucătărie pe fundul unei cratițe încăpătoare. Borcanele se pun pe cârpă și se toarnă apa rece pană la 3/4 din înălțimea lor. Deasupra borcanelor se așază o a doua cârpă udă ori o hârtie de copt pusă dublu, umezită. Oala pregătită se pune pe aragaz la foc mediu și se așteaptă momentul în care apa din oală începe să fiarbă. Va dura 40-50 de minute până se va ajunge la punctul de fierbere. Apoi se cronometrează alte 30-60 de minute. Se stinge focul, oar oala se trage la o parte. Se învelește cu un prosop gros și curat, apoi se lasă la răcorit câteva ore.