O specie nouă de animal a fost descoperită în țara noastră, iar cercetătorii suspectau anterior că ea trăia în Europa la începutul Pleistocenului, și anume, epoca geologică din istoria planetei, care a început acum circa 2.588.000 de ani și a luat final acum 11.700 de ani. Descoperirea s-a făcut într-un sit de pe Valea Oltului, în județul Vâlcea.
Astfel, analizele făcute în situl arheologic Grăunceanu, bogat în fosile, au dus la descoperirea unei specii de pangolin, care până acum nu era cunoscută. Anterior, cercetătorii suspectau că specia trăia în Europa la începutul Pleistocenului.
„Nu este o fosilă spectaculoasă”, a afirmat Claire Terhune, profesoară de antropologie la Universitatea Arkansas, spunând că este vorba de ”un singur os, dar este al unei specii noi a unui animal oarecum ciudat”.
„Suntem mândri de ea fiindcă fosilele pangolinilor sunt extrem de rare. Acesta se întâmplă să fie de asemenea cea mai veche fosilă a unui pangolin descoperită vreodată în Europa și singura fosilă a unui pangolin din Europa Pleistocenului”, a relatat ea.
Humerusul a fost descoperit în Grăunceanu, un sit arheologic bogat în fosile situat pe Valea Oltețului, din județul Vâlcea.
„Ceea ce ne entuziasmează în mod deosebit este că, deși unele cercetări din anii 1930 sugerau prezența pangolinilor în Europa în timpul Pleistocenului, acele fosile s-au pierdut și alți cercetători au pus sub semnul îndoielii validitatea lor”, a afirmat Terhune.
„Acum știm cu certitudine că pangolinii au fost prezenți în Europa în urmă cu cel puțin două milioane de ani”, a mai spus specialistul.
De asemenea, cercetătorii au denumit noua specie ”Smutsia olteniensis”, întrucât ea prezintă câteva trăsături unice pangolinilor din genul Smutsia care acum se întâlnesc doar în Africa. Ei și-au prezentat descoperirea într-un articol publicat în revista Vertebrate Paleontology.
De precizat este că, pe lângă Terhune, autorii studiului mai sunt: Sabrina Curran de la Universitatea Ohio, Timothy Gaudin de la Universitatea Tennessee din Chattanooga și Alexandru Petculescu de la Institutul de Speologie „Emil Racoviță” din București.
Pangolinii sunt printre cele mai braconate animale din lume, după elefanți și rinoceri. Medicina tradițională chineză folosește solzii pangolinilor pentru diverse leacuri. Pe lângă solzi, toate cele opt specii de pangolini sunt vânate și pentru carne, solzi și organe. Pangolinii sunt niște animale nocturne, care se hrănesc cu termite și alte insecte. Nu se știe cât trăiesc în sălbăticie, însă în captivitate unii pangolini au trăit și 20 de ani.