12 ian. 2022 | 12:44

Specie nouă de animal, descoperită tocmai în România. E cea mai veche din Europa

News
Specie nouă de animal, descoperită tocmai în România. E cea mai veche din Europa
Specie nouă de animal, descoperită tocmai în România

O specie nouă de animal a fost descoperită în țara noastră, iar cercetătorii suspectau anterior că ea trăia în Europa la începutul Pleistocenului, și anume, epoca geologică din istoria planetei, care a început acum circa 2.588.000 de ani și a luat final acum 11.700 de ani. Descoperirea s-a făcut într-un sit de pe Valea Oltului, în județul Vâlcea.

Specie nouă de animal, descoperită tocmai în România

Astfel, analizele făcute în situl arheologic Grăunceanu, bogat în fosile, au dus la descoperirea unei specii de pangolin, care până acum nu era cunoscută. Anterior, cercetătorii suspectau că specia trăia în Europa la începutul Pleistocenului.

„Nu este o fosilă spectaculoasă”, a afirmat Claire Terhune, profesoară de antropologie la Universitatea Arkansas, spunând că este vorba de ”un singur os, dar este al unei specii noi a unui animal oarecum ciudat”.

„Suntem mândri de ea fiindcă fosilele pangolinilor sunt extrem de rare. Acesta se întâmplă să fie de asemenea cea mai veche fosilă a unui pangolin descoperită vreodată în Europa și singura fosilă a unui pangolin din Europa Pleistocenului”, a relatat ea.

Descoperirea a avut loc pe Valea Oltului

Humerusul a fost descoperit în Grăunceanu, un sit arheologic bogat în fosile situat pe Valea Oltețului, din județul Vâlcea.

„Ceea ce ne entuziasmează în mod deosebit este că, deși unele cercetări din anii 1930 sugerau prezența pangolinilor în Europa în timpul Pleistocenului, acele fosile s-au pierdut și alți cercetători au pus sub semnul îndoielii validitatea lor”, a afirmat Terhune.

„Acum știm cu certitudine că pangolinii au fost prezenți în Europa în urmă cu cel puțin două milioane de ani”, a mai spus specialistul.

De asemenea, cercetătorii au denumit noua specie ”Smutsia olteniensis”, întrucât ea prezintă câteva trăsături unice pangolinilor din genul Smutsia care acum se întâlnesc doar în Africa. Ei și-au prezentat descoperirea într-un articol publicat în revista Vertebrate Paleontology.

De precizat este că, pe lângă Terhune, autorii studiului mai sunt: Sabrina Curran de la Universitatea Ohio, Timothy Gaudin de la Universitatea Tennessee din Chattanooga și Alexandru Petculescu de la Institutul de Speologie „Emil Racoviță” din București.

Despre pangolini

Pangolinii sunt printre cele mai braconate animale din lume, după elefanți și rinoceri. Medicina tradițională chineză folosește solzii pangolinilor pentru diverse leacuri. Pe lângă solzi, toate cele opt specii de pangolini sunt vânate și pentru carne, solzi și organe. Pangolinii sunt niște animale nocturne, care se hrănesc cu termite și alte insecte. Nu se știe cât trăiesc în sălbăticie, însă în captivitate unii pangolini au trăit și 20 de ani.

Parteneri
Transformarea spectaculoasă a Corinei Caciuc. Cum arăta iubita lui Reghe înainte de operațiile estetice
Redactia.ro
Zodii care vor trece peste greutăți și vor avea o perioadă liniștită, în care se vor bucura de roadele muncii și de relațiile apropiate
Click.ro
Studiu. Câte flotări ar trebui să putem face fără întrerupere, în funcție de vârstă și de sex
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
'Nu mai semeni cu Bîrlădeanca!' La o lună de la nunta cu Valeriu Gheorghiță, Monica Bîrlădeanu e complet schimbată! FOTO
Unica.ro
Aeroportul Otopeni, folosit pe post de capcană. Cum acționează escrocii
EVZ.ro
CRBL, filmat în ipostaze incendiare alături de noua iubită! Au dansat pe ritmuri de manele și nu au spus ”nu” gesturilor romantice! | VIDEO
Spynews
Cea mai mare comoară a României. NU o vom vinde niciodată altei țări. Anunțul BNR
Capital.ro
Fiica lui Cabral, viață de prințesă în Olanda. Inoke e superbă la 24 de ani și pozează ca un model. Cum arată tânăra și cu ce se ocupă
Avantaje
Răsturnare de situație în ALEGERILE PREZIDENȚIALE! S-A AFLAT cine intră în TURUL II pentru FUNCȚIA de PREȘEDINTE
Mediaflux
Cum îți poate distruge enterocolita organismul. Principalele simptome pe care nu ar trebui să le ignori. Sfaturile unui conferențiar universitar
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Andrei Rotaru, prima replică pentru mama Cristinei după numeroasele atacuri. Ce mesaj a avut pentru soacra sa
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro