Bolile cardiometabolice sunt recunoscute ca fiind principalele cauze de morbiditate și mortalitate în țările dezvoltate. În ultimii ani, oamenii au început să mănânce mai puțin organizat și mult mai repede, fapt pentru care unele studii au asociat-o cu dezvoltarea obezității. Cât timp trebuie să stai, de fapt, la masă pentru a savura mâncarea.
Românii adoră mâncarea, iar trăsăturile lor de gurmanzi ies la iveală în special atunci când sunt la un eveniment, de sărbători, onomastici și alte ocazii de acest fel.
După o cină îmbelșugată de Paște sau Crăciun, unde gospodinele pun pe masă tot felul de bucate tradiționale, bogate în calorii, oamenii se simt balonați sau se plâng de o ușoară stare de disconfort.
În marea majoritatea a timpului, gurmanzii, de poftă, termină într-un timp foarte scurt mâncarea pe care o au în farfurie, lucru care nu este tocmai recomandat.
Impactul diferit al vitezei cu care sunt consumate mesele principale asupra riscului de a dezvolta aceste boli nu a fost încă identificat. Cu toate astea, specialiștii atrag atenția asupra unui stil de viață nesănătos. Mâncatul rapid ne poate afecta sănătatea și poate crește riscul apariției obsezității.
Conform celor de la Journal of Translational Medicine, studiile confirmă faptul că perioadele prelungite în care eşti la masă pot contribui la reducerea riscului de a dezvolta colesterol ridicat. Este recomandat să mâncăm în tihnă, pentru cel puțin 20 – 30 de minute.
Românii au grijă de silueta lor și vor să adopte un stil de viață cât mai sănătos, începând cu alimentația bazată pe alimente slabe în calorii, dar la fel de nutritive.
Pe lângă faptul că trebuie să fie atenți la prospețimea alimentelor și prepararea bucatelor, timpul petrecut la masă este extrem de important. Mâncarea se mestecă în tihnă și nu se grăbește înghițitul dumicaților. De asemenea, medicii au păreri împărțite privind de câte ori trebuie să mestecăm mâncarea înainte de a o înghiți.
„Alimentele solide, deci care nu sunt fluide, sunt tari, trebuie mestecate până ajung lichid. Iar dacă mănânc o supă sau un compot, nu mănânc așa, bag în gură și înghit, nu! Sau dacă beau un suc, nu îl înghit așa! Plimbi măcar de 2-3 ori și amesteci puțin cu salivă sucul respectiv sau supa respectivă. Alimentele ajung în stomac nemestecate suficient, așa că acesta va fi nevoit să facă treaba dinților, deci să secrete mai mult suc gastric.”, declara Cristela Georgescu, specialist în sănătate holistică, în 2019, la Digi 24.
În timp ce unii specialiști spun că bucatele trebuie mestecate de 30 de ori înainte de a fi mâncate, alții spun că pot fi mestecate și de 100 de ori, depinde de cât de tare este preparatul.