Din cauza situației actuale, în 2022 se anunță cea mai grea iarnă. În acest context au apărut și soluțiile pe care le au românii pentru a nu sta în frig la iarnă. Cât despre explicațiile specialiștilor, s-ar putea să nu ajute cu nimic.
În timp ce oficialii de la Bruxelles caută soluții, cetățenii europeni s-ar putea să tremure de frig în acest an. România, din păcate, nu stă foarte bine. Dacă ne gândim numai la nivelul Bucureștiului câte blocuri sunt prost izolate, și ne dăm seama de cum va fi această iarnă.
Criza energetică, spun oficialii de la Bruxelles, paradoxal, nu a prins Europa nepregătită. Bruxelles-ul a dorit să creeze un mecanism de reacție rapidă în cazul închiderii bruște a frontierelor interne sau al penuriei de anumite bunuri esențiale.
Acest instrument de urgență este menit să mențină piața unică și libera circulație a persoanelor. De asemenea se reefră și la bunurile și serviciile în timpul crizelor, iar planul a fost prezentat luna trecută.
Conform europarlametarilor români, Bruxelles-ul are în plan mai multe forme de ajutor. Aceste modalități sunt pentru cele 50 de milioane de gospodării care trăiesc în sărăcie energetică, spune Dragoș Pîslaru, europarlamentar, conform Știrile Pro TV:
„Introducem nişte măsuri pentru a ajuta gospodăriile vulnerabile, cei aflați în sărăcie energetică sau pe termen scurt să aibă resurse. Sunt vizate microinvestiții, adică practic, să își poți eficintiza locuința, să îți pui termopane, dar să poți să montezi panouri solare, să poți să adopți pompe de căldură, să poți să adopți alte surse de energie.”, spune Dragoș Pîslaru.
De foarte mulți ani eficiența energetică a locuințelor din România a fost o problemă nerezolvată. Dacă ne referim la Capitală, în mai toate sectoarele există și astăzi blocuri, ori izolate energetic deficitar, ori neizolate deloc.
Pe de altă parte, locatarii blocurilor au investit sume importante în izolarea apartamentelor. Cu toate astea, frigul este resimțit din plin. Numai anul trecut, dacă ne aducem aminte, au fost cartiere întregi care nu au avut parte de agent termic, iar soluțiile pe care le-au avut românii pentru a nu sta în frig iarna, era folosirea sistemelor electrice de încălzire sau chiar a gazelor de la bucătărie.
Din păcate, mai ales în acest an, când criza energetică este la cote alarmante, se pare că aceleași vor fi soluțiile pe care le au românii pentru a nu sta în frig la iarnă. Astfel, facturile la energie și gaze vor crește, iar sumele vor fi, în unele cazuri, greu de suportat.
Unii locatari din București, deși și-au instalat geamuri termopan, care ar trebui să izoleze interiorul, spun că ori vor folosi sisteme electrice, fie vor folosi gazele. În cazul blocurilor izolate termic, deși ar trebui să-și facă treaba, situația este la fel de dramatică. Unii locatari, mai ales cei care au toți pereții în exterior, spun că izolațiile nu ajută cu nimic.
Vezi și: Câți români nu vor avea bani de căldură la iarnă, de fapt. Cifrele sunt alarmante comparativ cu 2020
Plecând de la zicala după război mulți viteji se-arată!, au apărut și explicațiile specialiștilor. Deși multe dintre ele sunt pertinente, din păcate, nu vor ajuta cu nimic la iarnă.
De exemplu, unii specialiști spun că locatarii ar trebui „Să verifice dacă garniturile care închid sunt deteriorate sau nu, să le schimbe. Pentru cei cu case, verificarea termoizolației și mai ales la partea superioară a clădirii, gen poduri, mansarde, deoarece pe acolo sunt pierderi de căldura. Și împreună cu tâmplăria și ușile de la intrare, de asemenea.”
Dar, în contextul în care o izolație făcută pe banii locatarilor costă între 4.000 și 6.000 de euro, este cam complicat să poți face acest lucru. Mai există o variantă prin care românii pot beneficia de izolare termică a apartamentelor.
Recent, autoritățile locale au demarat proiectul „Valul renovării”, dar, spun informațiile, încă din primele zile s-a sărit de plafonul acordat proiectului. Datele arată că s-au depus cereri de peste 2 miliarde de euro, conform informațiilor furnizate de Știrile Pro Tv.
În aceste condiții, și din lipsa banilor, iarna lui 2022 se anunță una extrem de grea. Subiectul principal va fi economia. Vom fi obligați să facem economie la gazele naturale, agentul termic în locuințe, cât și la consumul de energie electrică.