Iarna se apropie cu pași repezi, iar soluții fiabile pentru încălzire nu sunt. De fapt, sunt, dar vor fi la costuri extrem de mari. România lua decizia de a închide anumite sistemele de termoficare, asta însemnând mai puțină căldură în blocuri. Asta înseamnă că românii vor fi obligați să se încălzească folosind energie electrică. Expertul Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), a calculat recent cât va costa factura la căldură în februarie 2023 la asociațiile de locatari, iar sumele sunt exorbitante.
Inflația galopantă a declanșat o criză a costului vieții în întreaga Europă. Guvernele intervin pentru a încerca să protejeze gospodăriile și întreprinderile de creșterea aparent nesfârșită a prețurilor la energie.
Pentru multe familii, în aceste zile, se pare că salariile se evaporă imediat. De cealaltă parte, inflația crește costul alimentelor și al combustibilului, iar proprietarii măresc chiriile și facturile la utilități.
Toate continuă să crească și u se întrevede o ieșire rapidă din această criză. Inflația în zona euro a sărit la un nou maxim istoric de 9,1% în luna august, alimentată de creșterea costurilor energiei.
Pe de altă parte, Comisia Europeană a impus statelor membre o reducere a consumului de energie, echivalentul a 255 KWh. Dar, paradoxal, aceeași CE impunea celor 27 de state membre să închidă centralele electrice pe combustibil fosil.
Problema este că, mai ales acum, aceste centrale ar fi singura soluție pentrua putea menține un grad de căldură acceptabil în casele europenilor. De alfel, Germania, primul stat care oprea aceste centrale, a luat recent decizia de a refolosi acest gen de sisteme de producție a energiei electrice, deși nu acoperă totalul necesar.
Așa cum relatam într-un alt articol, României i s-a impus renunțarea la centralele pe combusitifl fosil, cărbune, și la învechitele centrale termoelectrice. Criza și explozia prețurilor la energia electrică, face imposibilă menținerea unui grad de căldură decent în locuințe.
Recent, expertul Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), a calculat cât va costa factura la căldură în februarie 2023 în România, la asociațiile de locatari. Rezultatul arată sume exorbitante. Asociațiile de locatari vor fi nevoite să plătească cel puțin „cât salariul minim net pe un an de zile!”, declară Dumitru Chisăliță.
„Închiderea unor sisteme de termoficare din România, înseamnă refugierea oamenilor în a se încălzi cu energie electrică. Există orașe unde sistemele de termoficare sunt în prag de colaps și posibil să nu mai funcționeze în această iarnă.
Vom realiza o simulare ce s-ar întâmpla în situația în care în această iarnă locuitorii unor apartamente vor fi obligați să apeleze la radiatoare și boilere electrice pentru a se încălzi sau a-și prepara apă caldă menajeră, urmare a opririi sistemului de încălzire centrală.”, scrie Dumitru Chisăliță, dând și un calcul exact a celor afirmate de domnia sa.
În analiza publicată pe asociatiaenergiainteligenta.ro, Dumitru Chisăliță arată și calculul făcut, în funcție de numărul de camere al unui apartament, după cum urmează:
„a) Calculat pentru 12 luni
Apartament cu 2 camere – 13.566 lei
Apartament cu 3 camere – 17.917 lei
Apartament cu 4 camere – 22.100 lei
b) Calculat doar pentru lunile noiembrie – decembrie 2022 de încălzire electrică și preparare apă caldă
Apartament cu 2 camere – 6.528 lei
Apartament cu 3 camere – 8.636 lei
Apartament cu 4 camere – 10.676 lei”, se arată în calculul expertului.
Realitatea acestor zile, și mai ales a zilelor de iarnă care vor urma, arată care este, de fapt, amploarea acestei crize energetice prin care trece atât România, și cu siguranță întreaga Europă.