13 apr. 2022 | 08:52

Legea adoptată de Senat în această săptămână. Ce se întâmplă cu facturarea energiei electrice și a gazelor

Politică
Legea adoptată de Senat în această săptămână. Ce se întâmplă cu facturarea energiei electrice și a gazelor

În ultima ședință de guvern, premierul Nicolae Ciucă a aprobat un nou document care schimbă modul de facturare a celor două servicii, de energie electrică și gaze naturale. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.27/2022 reglementează acest aspect, sub forma unui formular unic de facturare, un amendament aprobat luni, 11 aprilie, de Senatul României.

Un nou instrument pentru clienții finali din România

În plenul Senatului a fost votat un amendament la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.27/2022, menit să ajute clienții finali, consumatori de gaze și energie electrică. OUG în cauză este valabilă între 1 aprilie a.c. și 31 martie 2023, și prevede instrumente de protecție pentru români, în contextul scumpirii celor două servicii publice, de energie electrică și gaze naturale.

Noul amendament implementează un formular unic de facturare a consumului de energie electrică și gaze naturale, iar ANRE este instituția care este creditată cu realizarea acestui formular, după cum este prezentat și în justificarea proiectului de amendament din Senat:

„Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor vor stabili, prin ordin comun, un formular unitar de facturare a energiei electrice şi a gazelor naturale, care să fie uşor de înţeles de către consumatorul mediu şi să cuprindă informaţii relevante pentru acesta cu privire la depăşirea consumului estimat în mod distinct pe facturi, astfel încât consumatorii să poată fi în cunoştinţă de cauză faţă de toate elementele de facturare într-un mod clar şi precis.”, se spune în amendamentul adoptat de plenul Senatului.

Criza energetică necesită măsuri de protecție

Proiectul vine în contextul în care, datorită crizei energetice la nivel european, majoritatea operatorilor locali și-au majorat prețurile la energie și gaze naturale. În același context, guvernul CIucă a mai luat și alte măsuri compensatorii, având același scop, de protecție a clienților finali. De altfel, în justificarea acestui proiect este menționat și acest aspect, deloc de neglijat:

„Având în vedere situaţia determinată de creşterea preţului pe pieţele de energie electrică şi gaze naturale la nivel internaţional, precum şi efectele provocate de aceste creşteri, este necesară instituirea unor măsuri cu caracter temporar, astfel încât preţurile la energie electrică şi gaze naturale plătite de către clienţii finali să nu agraveze nivelul de sărăcie energetică.”, se mai spune în justificarea poriectului de lege.

Comisia de Energie din cadrul Senatului României a dat undă verde amendamentelor

Comisia de Energie din cadrul Senatului României este cea care a elaborat acest proiect, aprobat de senatori, care actualizează cadrul legal elaborat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.27/2022, spunându-se în motivație care va fi impactul economic și cum vor putea fi folosite aceste noi instrumente de protecție pentru consumatori:

„Impactul este favorabil prin acordarea unei scheme de sprijin pentru consumatorii casnici şi non-casnici, în vederea asigurării în plan economic şi social a unui nivel ridicat de protecţie a vieţii, sănătăţii şi securităţii consumatorilor, precum şi garantării dreptului acestora cu privire la continuarea activităţilor economice şi a traiului de zi cu zi în condiţii decente.

Totodată, cheltuielile determinate de plata compensaţiilor vor fi asigurate pe seama impozitului pe veniturile suplimentare realizate de producătorii de energie electrică şi gaze naturale.

Măsurile de sprijin prevăzute în prezentul proiect vor atenua creşterile de preţuri la energie electrică şi gaze naturale la consumatorii casnici şi non-casnici şi vor asigura continuitatea efectelor multiplicatoare pozitive în economie.”, se subliniază în raportul Comisiei pentru energie.

Toate aceste măsuri, plus cele deja existente, au șanse să protejeze consumatorul final, dar în actualul context geo-politic, este greu de anticipat dacă vor mai exista sau nu majorări de prețuri la gaze și energie electrică, mai ales că România, ca și celelalte state europene, încearcă să iasă de sub dependența Rusie.

Parteneri
De ce a murit Ilina Pârvu de la Visuri la Cheie
Redactia.ro
Zodiile care își schimbă destinul după Sfântul Ion 2025! Viața lor înflorește după ani de chin
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor. Apartamentul e decorat în alb și bej și e pe două etaje / FOTO
Unica.ro
Mircea Badea, un amănunt neobservat de nimeni. Care e problema cu bolidul lui David Popovici
EVZ.ro
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Spynews
Șoc pentru Călin Georgescu. A venit anunțul de retragere: Pur și simplu, amenință cu moartea
Capital.ro
Toată lumea vorbește acum despre Sebastian Stan, iar detalii dureroase au ieșit la iveală. Ce s-a întâmplat în Constanța, în copilăria lui. Cine e, de fapt, mama lui
Avantaje
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind INDEXAREA PENSIILOR! Guvernul, OBLIGAT să le MĂREASCĂ
Mediaflux
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Spynews.ro
Ce a putut să pătească Ramona Olaru, pe aeroport, în SUA. Vedeta a fost verificată la sânge de autorități
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro