06 mart. 2022 | 17:04

Soluțiile care curăță tapetul din casa ta, în funcție de materialul din care e făcut. Trebuie să le încerci

Utile
Soluțiile care curăță tapetul din casa ta, în funcție de materialul din care e făcut. Trebuie să le încerci
Îți propunem cel mai bun mod de a curăța tapetul din casa ta

Chiar și cei mai sârguincioși agenți de curățare în profunzime pot fi ineficienți atunci când vine vorba despre cum să curețe tapetul de pe pereți. Tapetul este disponibil într-o mare varietate de modele și este relativ ușor de instalat. Cu toate acestea, chiar și cel mai durabil material poate să se decoloreze și chiar să se deterioreze în timp. Mai ales în lipsa unei bune curățări și întrețineri. Pe lângă praf și pete de mâncare, urmele de creion pot compromite și ele aspectul altfel impecabil al tapetului. Și cu cât acestea sunt lăsate mai mult timp pe material, cu atât mai dificilă va fi îndepărtarea lor. Totuși, nu toate tapetele sunt egale. Iar acest lucru înseamnă că proprietarii de locuințe se confruntă cu o sarcină dificilă. Ccum să își curețe tapetul fără să-l deterioreze? Ei bine, avem câteva sugestii și trucuri de curățare pe care să le împărtășim, așa că hai să trecem la treabă!

Tapetul este un material lavabil

Unele tipuri de tapet sunt lavabile. Vinilul solid și fibra de sticlă, mai exact. Sunt adesea alegeri preferate nu doar pentru rezistența la apă și calitățile lor de lavabilitate, ci și pentru durabilitatea lor.

Tapetul din vinil solid vă poate servi până la 20 de ani. Așa că este cu siguranță o investiție de luat în considerare. În special pentru zone ale casei precum bucătăria și baia, care se murdăresc rapid și unde umiditatea este ridicată.

Regula generală este că majoritatea materialelor sintetice pot fi întreținute cu metode de curățare umedă. Uunul dintre motive este stratul protector strălucitor al acestora. Pe de altă parte, tapetul realizat din materiale naturale, cum ar fi bambusul, țesătura, plantele și altele asemenea, pot fi deteriorate de umiditate.

Aceasta din urmă se aplică și la tapetul, atât din materiale naturale, cât și din materiale sintetice. Cel mai bun mod de a fi sigur este să inspectați eticheta tapetului, unde ar trebui să fie listate compoziția și calitățile lavabile/nelavabile. Dacă puteți vedea numele producătorului, puteți, de asemenea, să căutați informații online.

Care sunt topurile de tapet de pe piață

Dacă nu știți, probabil că este vorba de vinil, care este cu ușurință cel mai popular tip de tapet. Dar ar putea fi oricare dintre următoarele, așa că aflați înainte de a vă apuca să frecați.

Tapetul din vinil

Este atât destul de accesibil, cât și foarte rezistent. Vinilul acoperă toată gama din punct de vedere estetic.

Uneori, materialele mai ieftine vor avea un fel de luciu plastifiat, dar variantele mai moderne pot părea să semene cu piatra, lemnul sau alte suprafețe naturale. Vinilul este construit pentru a rezista în bucătării și băi, ceea ce înseamnă că poate face față și unei curățări profunde mai abrazive decât alte tipuri de tapet.

Citește și: Trucurile banale cu sare care fac minuni în casa ta. Cele mai mari secrete pentru gospodărie

Tapetul din fibră de sticlă

Este, de asemenea, destul de rezistent – și este chiar rezistent la flăcări! Este cu siguranță mai scump, dar primești ceea ce plătești. Adesea, tapetul din fibră de sticlă poate dura până la 30 de ani înainte de a da semne de decolorare sau decolorare.

Tapetul din celuloză

Celuloza este alcătuită din fibre vegetale care provin din pulpa de lemn. Cea mai mare parte a tapetului de epocă actual este fabricat din celuloză, care se decolorează ușor în timp și se ofilește rapid în urma deteriorării de apă.

Versiunile mai noi ale tapetului din celuloză adaugă fibre de bumbac în amestec, creând un fel de tapet lichid care se pictează, care este mai respirabil și, de asemenea, ecologic. Puteți obține niște texturi interesante cu acest material, dar evitați să folosiți detergenți puternici pe el. De asemenea, nu se descurcă bine cu umiditatea.

Tapetul din bambus

Tapetul din bambus este, de asemenea, pe bază de plante și, prin urmare, ecologic și durabil. Nu face rău în mediile umede și este ușor de deteriorat de apă.

Tapet hibrid

Acest tip de tapet este, în general, un amestec care folosește atât fibre sintetice, cât și naturale, ceea ce permite pereților dvs. să respire puțin. Tapetul hibrid tinde să coste mai mult și este greu de spălat, ceea ce înseamnă că trebuie să îl ștergi de praf în mod regulat pentru a-și menține aspectul ca nou.

Tapet din țesătură

Tapeturile din țesătură sunt la modă, dacă ți le poți permite. Nu sunt ieftine și adesea încorporează elemente de mătase, catifea sau in. Cel mai bine este să ștergeți praful uscat și, de fapt, să aspirați imaginile de fundal din țesături, în loc să folosiți agenți de curățare lichizi pe ele.

Tapetul detasabil

Pentru cei care au fobie de angajament, tapetul detașabil oferă o portiță de scăpare. Acest material este foarte îngrijit, alcătuit din vinil sau poliester țesut. Practic, desprindeți suportul și îl aplicați pe perete ca pe un autocolant uriaș.

Adezivul cu adeziv cu aderență redusă se lipește de o varietate de pereți și finisaje de vopsea, de la mat la foarte lucios. Oricât de temporar ar părea acest tapet, dacă îl îngrijiți, ar trebui să dureze mai mulți ani.

Cel mai bun mod de a curăța tapetul din casa ta

Odată ce ați determinat tapetul pe care urmează să îl curățați, urmează momentul pregătirii și munca propriu-zisă. Nu-ți face griji, însă, îți promitem că procesul este simplu și te vom însoți pas cu pas mai jos. Singurul lucru care vă poate încetini este îndepărtarea diferitelor pete și curățarea unui material de tapet mai specific, cum ar fi tipul texturat.

De ce aveți nevoie:

  • Pulverizator sau aspirator cu perie de aplicare
  • Mănuși de cauciuc
  • Recipient mare
  • Burete moale și curat
  • Pânză din microfibre
  • Săpun ușor incolor
  • Oțet alb
  • Apă caldă și rece
  • Gumă de șters guma
  • Aluat

Citește și: Cum iluminezi corect apartamentul sau casa în care locuiești. Atenție la aceste detalii!

Cum curățați tapetul lavabil

Tapetul lavabil poate părea mai ușor de curățat, dar există totuși câteva lucruri de care trebuie să țineți cont și la care trebuie să fiți atenți.

Ștergeți praful de sus în jos

Este esențial să începeți prin a șterge bine praful de pe tapet. În caz contrar, vă veți trezi cu o mizerie mare odată ce veți începe să spălați cu apă.

Cel mai rapid și mai ușor mod de a elimina tot praful adunat este să folosești un aspirator cu un accesoriu cu perie. Poți folosi și un aspirator dacă dorești, dar aspiratorul este cea mai eficientă metodă. Începeți de sus și coborâți în jos, astfel încât să puteți colecta la final tot praful căzut de pe podea.

A pus ulei pentru bebeluși pe perete și apoi a șters cu laveta. Ce truc genial și util pentru toți părinții a descoperit

Amestecați apa și săpunul

Nu este necesar să folosiți detergenți abrazivi sau chimici agresivi, deoarece primii pot zgâria stratul protector al tapetului, în timp ce detergenții chimici ar putea provoca o reacție și ar putea lăsa pete de decolorare.

Săpunul și apa călduță simplă vor fi mai mult decât suficiente pentru a face suprafața tapetului dvs. strălucitoare și curată din nou. Amestecați 1-2 linguri de săpun în 2l de apă. Dacă observați că soluția devine prea săpunită, adăugați mai multă apă.

Spălați fiecare parte a tapetului

Vă sfătuim să împărțiți peretele pe verticală în două secțiuni și să le lucrați pe rând. Trebuie doar să umeziți suprafața, nu să o udați până la refuz. Nu lucrați la pete în acest moment, deoarece vă puteți concentra asupra lor mai târziu.

Uscați suprafața cu o cârpă curată din microfibre

Cel mai bine este să uscați suprafața tapetului cu o cârpă imediat după spălare. În acest fel, veți colecta umezeala și murdăria rămasă și veți preveni apariția dungilor.

Tratați petele

Puteți folosi oțet pentru a curăța tapetul, dar limitați-vă la tratarea doar a tipurilor lavabile. Oțetul alb poate fi de mare ajutor pentru a elimina mâncarea grasă, mucegaiul sau petele maronii.

Acesta are multe proprietăți excelente, două dintre ele fiind uciderea bacteriilor/fungilor și descompunerea grăsimii. Ne scufundăm în diferite tratamente pentru pete mai jos.

Cum să curățați tapetul care nu se poate spăla

Aceste tipuri de tapet necesită un pic mai multă grijă și atenție atunci când vine vorba de curățare, deoarece nu pot fi supuse unei curățări umede. Cu toate acestea, este o sarcină pe care o puteți gestiona.

Îndepărtați praful

Curățați praful de pe tapet cu ajutorul aspiratorului, folosind extensia periei. Țineți cont de faptul că materialele texturate împreună cu catifeaua sau alte tapeturi din țesătură pot fi ușor deteriorate.

Așadar, nu apăsați puternic cu peria atunci când încercați să extrageți praful.

Inspectați tapetul

Odată ce praful este îndepărtat, puteți căuta cu ușurință petele. Țineți-le minte, pentru a le putea trata ulterior.

Ridicați petele și petele

Acest lucru se poate dovedi un pic mai dificil, deoarece tapeturile care nu se pot spăla nu pot fi tratate cu detergenți cu pulverizator sau cu orice alt tip de detergent lichid. Există două alternative de curățare uscată pe care le puteți încerca.

Una dintre ele este să tratați zona cu un burete de curățare uscată. Acesta poate îndepărta funinginea, fumul și alte resturi.

Este reutilizabil și complet sigur pentru a fi folosit pe materiale care nu se pot spăla. A doua alternativă este să curățați tapetul cu aluat sau cu un alt produs de curățare uscată asemănător cu chitul.

Poate părea neobișnuit, dar știați că plastilina a fost inițial dezvoltată tocmai pentru curățarea tapetului?

După cum se pare, aceasta este o opțiune recomandată pentru tapet delicat, deoarece nu prezintă niciun risc pentru material și tot ce trebuie să faci este să rulezi aluatul pe suprafață pentru a îndepărta murdăria urâtă.

Citește și: Cum iluminezi corect apartamentul sau casa în care locuiești. Atenție la aceste detalii!

Îndepărtarea petelor de pe tapet

Și acum, să ne concentrăm asupra procesului de îndepărtare a petelor de pe tapet mai în detaliu, fiind partea cea mai dificilă a lucrului.

Amprente și grăsime alimentară

Este posibil să nu observați amprentele până când nu inspectați tapetul mai îndeaproape. Odată ce le observați, însă, puteți încerca să le îndepărtați de pe suprafața acoperită și netedă cu o gumă de mestecat.

Dacă acest lucru nu ajută sau dacă sunt prea multe, combinația de oțet și apă poate aborda atât amprentele de mână, cât și petele de mâncare bogate în grăsime de pe vinil și alte tipuri de tapet lavabil. La urma urmei, oțetul descompune grăsimea, vă amintiți?

Când vine vorba de materiale mai delicate, căldura unui fier de călcat sau a unui uscător de păr poate ajuta la extragerea petei în siguranță. Doar pentru a fi siguri, vă recomandăm metoda uscătorului de păr din mai multe motive.

Pe de o parte, este mai ușor să reglezi cantitatea de căldură pe care o îndrepți spre tapet și, pe de altă parte, nu există riscul de a te trezi cu o urmă urâtă de arsură în formă de fier de călcat pe perete.

Puteți încerca să topiți pata cu uscătorul de păr și să o ștergeți cu un prosop de hârtie. Dacă acest lucru nu este suficient sau dacă ești hotărât să încerci metoda cu fierul de călcat, atunci pune o cârpă pe pată și încălzește-o cu fierul de călcat. În acest fel, substanța uleioasă poate fi transferată pe cârpă.

Mucegai și pete întunecate

Dacă vedeți pete întunecate pe tapet, acestea sunt cel mai probabil cauzate de mucegai sau de apă. Niciuna dintre ele nu trebuie ignorată, așa că trebuie să acționați înainte ca acestea să se extindă.

Probabil că veți avea nevoie de experți pentru a localiza eventualele scurgeri din casă și pentru a le repara definitiv. În ceea ce privește mucegaiul, în unele cazuri, oțetul plus apa ar putea fi suficient pentru a ucide mucegaiul.

De asemenea, pentru a aborda unele pete întunecate care sunt cauzate de fumul de țigară. Din nou, acest lucru este cel mai bine folosit pe tapet din vinil și fibră de sticlă care pot fi tratate cu detergenți lichizi.

Cu toate acestea, dacă vă confruntați cu mucegai negru și există o acumulare substanțială, o soluție de înălbitor și apă va fi mai eficientă. Rețineți, totuși, că înălbitorul poate albi materialele, motiv pentru care nu ar trebui să fie folosit pe tapet de culoare închisă. De asemenea, începeți cu o soluție slabă, de doar 1-2 linguri de înălbitor diluat în 1 l de apă. Testați neapărat pentru a vedea cum reacționează pe un loc mai puțin vizibil înainte de a aplica mai mult.

Creion se poate curăța rapid de pe tapetul tău

Dacă copiii dvs. au decis să folosească tapetul ca foaie de desen, nu vă grăbiți să intrați în panică. Acesta nu este sfârșitul lumii și există o modalitate de a rezolva problema.

Deși există diferite soluții de curățare pe care le puteți testa, probabil că cea mai sigură și mai eficientă rămâne folosirea căldurii. Aceasta vă oferă o șansă mai mare de a ridica cât mai mult, dacă nu chiar tot creionul de pe tapet, fără a fi nevoie să frecați puternic.

Din nou, puteți folosi metoda fierului de călcat sau a uscătorului de păr, menționată mai sus, pentru a descompune pata și a o absorbi cu o cârpă curată sau un prosop de hârtie.

Începeți prin a îndepărta ușor excesul de substanță de pe perete cu o racletă de plastic. Procedeți la topirea creionului rămas cu ajutorul uscătorului de păr.

Apoi, ștergeți cu grijă. Curățați orice urme rămase vizibile cu apă și săpun, dacă tapetul dvs. permite acest lucru.

Ce să facem și ce să nu facem, când curățăm tapetul

Și acum, câteva reguli esențiale de reținut pentru curățarea tapetului, care vă pot aduce rezultate satisfăcătoare și vă pot scuti de greșeli cruciale și de o posibilă înlocuire a acestuia.

Ce putem face

  • Inspectați întotdeauna starea tapetului înainte de a începe curățarea.
  • Căutați întotdeauna o etichetă, o marcă sau alte indicii care vă pot conduce la recomandări de curățare și întreținere pentru produsul respectiv.
  • Curățați imediat petele, mai ales atunci când este vorba de alimente sau de băuturi bogate în culoare, cum ar fi cafeaua sau vinul.
  • Folosiți oțet alb, înălbitor și o combinație de apă și săpun pentru a trata numai tapet lavabil și rezistent.
  • Ștergeți praful de pe tapet cel puțin o dată la trei luni. Curățați în profunzime și tratați suprafața prin puncte cel puțin o dată pe an.

Ce nu putem face

  • Nu folosiți niciodată produse abrazive pentru a curăța suprafețele tapetului, indiferent dacă acesta este fabricat dintr-un material lavabil sau nu.
  • Nu începeți să curățați tapetul dacă nu sunteți sigur care este materialul.
  • Nu riscați să folosiți apă sau detergenți pe bază de apă pe un tapet despre care știți că este delicat și nespălabil.
  • Nu uitați să testați fiecare metodă de curățare pe care decideți să o folosiți pe un loc mic și ascuns al peretelui înainte de a trece la curățarea completă.

Concluzie

Acum că știm care sunt tipurile de tapet existente, și cum se pot întreține, credem noi că este mai ușor să vă apucați de treabă. Baftă la curățenie!

Parteneri
Divorț neașteptat în lumea mondenă. O cunoscută artistă de muzică populară s-a despărțit în secret
Redactia.ro
Banca din România care oferă cele mai bune dobânzi la depozite în lei, în ianuarie 2025. Unde poți să câștigi cei mai mulți bani
Click.ro
Românii, obligați să își recicleze hainele vechi. Ministrul Fechet a explicat ce trebuie să facem cu ele
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Revelion de coșmar pentru Brigitte și Florin Pastramă, în Poiana Brașov! Incredibil ce li s-a întâmplat în restaurantul unde s-a ținut petrecerea. 'Am plătit 600 de euro!'
Unica.ro
Ce s-a descoperit în cuptorul cu microunde. Este greu de suportat
EVZ.ro
DeSanto, prima reacție după conflictul cu Jador: „Iubiți pe cine nu trebuie”. Cum a răspuns când a fost întrebat de banii pe care ar trebui să-i dea manelistului
Spynews
România a pierdut cel mai mare actor. A fost sufletul teatrului. Toată lumea l-a iubit
Capital.ro
WOW, ce palat! Cum arată vila din Pipera a familiei Borcea. Imagini de Crăciun cu gemenele și frățiorul Milan. Prințesele lui Borcea sunt ca două păpuși
Avantaje
OBLIGAȚIE nouă pentru salariați și angajatori. 5000 de lei AMENDĂ dacă nu faci
Mediaflux
Alexandru Ciucu, partea lui de adevăr despre divorțul de Alina Sorescu, la doi ani de la despărțire. Ce își reproșează creatorul de modă
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Cum a reușit un avion să decoleze în 2025 și să aterizeze în 2024. Cum a fost posibil să se întâmple așa ceva. Care e explicația
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro