Nu puține sunt situațiile în care unul din vecinii noștri, fie au bătut în calorifer, fie la ușă, deranjați de zgomotul făcut de noi în casă. De multe ori, acest lucru se întâmplă și datorită unei izolări fonice precare. Odată ce ați învățat cum să faceți o izolare fonică la un perete, nu va trebui să vă faceți griji. Nu veți mai auzi niciodată strigăte, pași, bătăi sau televizorul din vecini, și vice-versa.
Există mai multe modalități de izolare fonică a pereților casei în care locuim. Aceste metode nu sunt doar pentru vecinii gălăgioși, ci funcționează la fel de bine și pentru izolarea fonică a unui perete din propria casă.
Zgomotul care călătorește prin pereți a fost, și va fi mereu prezent în casele semidecomandate, dar există modalități prin care puteți lupta împotriva lor.
Măcar odată, ați auzit termemnul de „perete despărțitor”. Chiar dacă sună mai interesant decât este, un perete despărțitor înseamnă, în esență, peretele pe care îl împărțiți cu vecinul.
În afară de motivul evident că vecinii sunt prea zgomotoși, s-ar putea să constatați că pereții sunt subțiri. În acest caz, orice zgomot va trece prin ei.
Unele case sunt construite cu planșee alăturate, cu un perete construit deasupra. Acest lucru înseamnă că planșeele dintre casa dvs. și cea a vecinilor sunt aceleași, prin urmare orice zgomot de impact, cum ar fi pașii, va trece cu ușurință.
Verificați, de asemenea, dacă peretele nu are goluri pentru a obține câștiguri rapide. Evident, golurile vor lăsa să pătrundă sunetul, așa că umplerea acestora ar trebui să facă diferența.
Panourile izolatoare fonice pot fi luate de la majoritatea magazinelor de bricolaj și reprezintă un bun mijloc pentru o izolare fonică adecvată.
Ele pot fi disponibile într-o varietate de culori și modele, astfel încât ar trebui să puteți obține unele care să se potrivească stilului camerei dvs.
Aceste panouri sunt fixate pe peretele despărțitor și sunt realizate din spumă densă. Panourile sunt cele mai eficiente împotriva zgomotelor transmise prin aer, dar vor avea dificultăți în a face față zgomotelor de impact, cum ar fi loviturile și pașii. Deci pot aduce o izolare fonică bună.
Dacă doriți să cheltuiți cât mai puțin posibil, o alternativă mai ieftină la panourile de izolare fonică sunt cartoanele de ouă. Acestea nu sunt nici pe departe la fel de eficiente, dar ar putea merita o încercare înainte de a cumpăra panouri mai scumpe.
Dacă nu vă plac cartoanele de ouă, tapetul izolat fonic ar putea fi, de asemenea, o altă opțiune de izolare fonică.
Un perete fals este cel mai scump mod de izolare fonică a unui perete, dar și cel mai eficient. Cu această metodă veți pierde un centimetru sau doi din spațiul de locuit, deoarece veți îngroșa peretele existent.
Cu cât spațiul dintre peretele real și cel fals este mai gros, cu atât va rezulta o izolare fonică mai bună. Astfel, se creează mai mult spațiu între pereți, ceea ce permite o mai bună izolare fonică pentru a bloca zgomotul transmis prin aer.
Vă puteți imagina cât de eficientă este această metodă între casele semidecomandate.
Un perete subțire existent poate fi un mare vinovat pentru zgomotul produs de vecini, sau chiar de voi. Adesea întâlnit în casele noi pentru a menține costurile scăzute, unde pereții pot fi extrem de subțiri, zgomotul ar putea să nu fie chiar din vina vecinilor. S-ar putea să fiți la fel de gălăgios ca ei!
În orice caz, folosirea plăcilor de gips-carton acustice pentru a crea un strat suplimentar de perete va bloca mai mult zgomotul, deoarece cu cât mai gros, cu atât mai bine.
Utilizarea unui produs precum de acest gen, care este special conceput pentru izolare fonică și pereții despărțitori, poate face minuni.
În funcție de cât de îndemânatic sunteți în materie de bricolaj, s-ar putea să fie nevoie să angajați pe cineva care să facă treaba în locul vostru. Acest lucru este ușor diferit de un perete fals, deoarece pur și simplu puneți plăci de ipsos peste peretele existent.
Un perete fals construiește un perete complet separat și plasează izolația între ele. Deci ajută la o izolare fonică bună.
Chiar dacă peretele despărțitor este prioritatea ta, există și alte zone în care va intra sunetul. Printre acestea se numără ferestrele și, mai ales, planșeele.
Pentru ferestre puteți folosi perdele izolate fonic, care sunt concepute pentru a absorbi sunetul din aer. Chiar și un set de perdele de înaltă rezistență ar putea funcționa.
După cum am discutat mai sus, și plăcile de parchet atașate pot transmite zgomotul de impact, așa că merită să vă asigurați că toate plăcile de parchet sunt separate de cele ale vecinilor.
Cea mai ieftină modalitate de a izola fonic un perete este umplerea spațiului gol. Asta se va face prin plasarea mobilierului împotriva peretelui și înăbușirea sunetului transmis prin aer. Lucrurile bune de folosit sunt:
Partea bună este că, probabil, veți avea deja aceste obiecte, așa că nu trebuie să cheltuiți alți bani. Succesul acestei metode poate fi mai mult sau mai puțin reușit, dar este un bun punct de plecare pentru a decide dacă merită să luați măsuri mai extreme.
Puteți încerca chiar și tablouri mari de pânză sau tapițerii de perete pentru a crea o barieră mai mare pe perete. Acest lucru nu va bloca toate zgomotele, sau chiar niciunul, dar poate atenua, prin izolare fonică, zgomotele precum cele de la televizor sau din timpul discuțiilor.
S-ar putea să constatați că vecinii nici măcar nu știu că sunt gălăgioși. Asigurați-vă că îi faceți conștienți de problemele de zgomot și vedeți dacă acest lucru face o diferență.
Dacă vecinul vostru. este un chiriaș privat, puteți contacta proprietarul sau consiliul local, în caz contrar, asociația de locuințe va fi suficient. Zgomotul excesiv poate fi considerat o pacoste legală, ceea ce înseamnă că aceștia sunt obligați să investigheze.
Asigurați-vă că păstrați o evidență a zgomotului și/sau înregistrări, dacă puteți. Dacă sunt găsiți vinovați de zgomot excesiv, aceștia vor primi un „ordin de reducere a zgomotului”, care îi obligă legal să înceteze, sau chiar o amendă pentru poluare fonică.
Deși zgomotul excesiv din partea vecinilor, sau a copiilor din casă, poate fi foarte frustrant, există lucruri pe care le puteți face. Unele vor costa mai mult decât altele, iar fiecare va avea un succes variabil. Totul depinde de cât de mult sunteți dispus să cheltuiți și de cât de zgomotoși sunt vecinii.